Zuhanyzó szigetelés

Figyeljünk oda a részletekre a szigetelés kivitelezésénél!

A szabvány előírja, hogy a ragasztó és a szigetelő anyagoknak egymással összhangban kell lenniük. Ezt egy általános építőipari vizsgálati tanúsítvány ( abP ) írja elő a szigetelés- ragasztás-technikáról. Ez vonatkozik az olyan különösen nehéz feladatra is, mint a zuhanyzó szigetelés.
Figyeljen azonban arra, hogy ebben az összefoglalásban kizárólag bizonyos termékkombinációk vannak feltüntetve. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem a leszigetelendő felületeket, hanem a szakszerűtlen kivitelezés miatt fellépett szivárgást részletezi. Különbségek vannak a szigetelés szempontjából egyrészről a rögzítő- és a rugalmas fugák között, másrészről az átfolyó pontok között, mint amilyenek a padlóösszefolyók és csővezetékek.

Lényeges eleme a szigetelésnek a rugalmas- és a rögzítő fuga csatlakozásánál a vízszigetelő szalag bedolgozása. Ezt  a szigetelés kivitelezése előtt kell az aljzatra felragasztani A csatlakozásnál a szigetelés két rétegben lesz a szalag felett leterítve. A szigetelő szalagnak  áthidaló, szigetelő és védő funkciója is van, következésképpen támogatja a szigetelőréteget. A vízzárás tehát a csíkon található szigetelés által valósul meg, a zuhanyzó szigetelés esetén is.

Veszélyes területek, amire a szigetelésnél figyelnünk kell, az átfolyó pontok.  Mivel itt sajnos még túl sok az improvizáció, a sérüléseknél gyakran „kalandos” konstrukciók találhatók. Ami a padlóösszefolyókat illeti, az összekötő szigetelés általában már jól van alkalmazva.

A piac már gazdag választékát kínálja az átgondolt rendszereknek, amelyek alkalmazhatók a zuhanyzó szigetelés esetén is. Ezért ajánlott minden esetben a működő rendszerekhez folyamodni és nem improvizálni. Sok ilyen rendszer azonban megköveteli a további kiegészítő megoldásokat, mint például a Sopro szigetelő mandzsetta használatát padlóra. Ezeket a szigetelőmandzsettákat éppúgy, mint a szigetelőszalagokat, a szigetelőrétegbe kell beágyazni és kétrétegű szigeteléssel leteríteni.

Ugyanaz vonatkozik a fali csőkivezetésekre is, ahogy azt a vízellátórendszer és a szennyvízelvezetés példájában láthatjuk. Az egyszerű csőátvezetések érdekében Sopro szigetelő mandzsetta fali változatának használatát ajánljuk. A szakszerű kivezetés feltétele a vízvezeték szerelő és a burkoló közötti szoros együttműködés. Így a szigetelő gallérral ellátott csővezeték elcsúszása egyszerűen lehetetlen, mivel itt egy szélesebb műanyagdugó is van. Ezt a gallér beépítése előtt el kell távolítani.

Szigetelő mandzsetta falra DMW 090 AEB Szigetelőszalag AEB 641

A fent említett megoldások mellett az is fontos, hogy a szigetelő mandzsetta és szigetelő szalag együttesen legyenek alkalmazva. Ezek a komponensek alapos és ellenőrzött részei az abP-  nek. A nem ebbe a rendszerbe tartozó szigetelő szalagok és szigetelő mandzsetták felhasználása később nedvességkárokat okozhat.

Színes cementfugák a burkolólapok körül

A kerámia lapok kiválasztása mellett a cementfugák színének kiválasztása is lényegesen meghatározó eleme a zuhanytereknek. Különleges vonzerőt adhat egy olyan élénk színű fuga, mint a piros vagy a fekete.  Azonban ezeknek a színeknek a kiválasztásánál gondolni kell arra, hogy a fuga színe a használat során megváltozhat. A felületi változásokat elsősorban három tényező eredményezheti:
1. Meszes ( kemény) víz – a háztartásoknak körülbelül 80% -a meszes vízzel van ellátva. A használat során lerakódik a mész a fugákban, ezáltal azok beszürkülhetnek.
2. Szennyeződések – nem csak a mész hanem a felgyülemlett por és piszok is lerakódik vékony rétegben a cementfugákban, ez is szürke csíkot eredményezhet.
3. Tisztítás filmképző vagy savas tisztítószerekkel. Ezek a tisztítószerek megtámadhatják a fugát és megváltoztathatják annak színét.

A használatból eredő károk elkerülése

Még egy nagyon jó minőségű és nagyon jól kialakított burkolat is megsérülhet szabálytalan (hibás) használat során.

A cementfuga kimosódásának gyakori oka a nem megfelelő savas tisztítószer. Valószínűleg sok takarító vagy a magánszemély sem tudja pontosan, melyik vegyszerrel is dolgozzon éppen. A vegyszerek szakszerűtlen használata a cementfugát maradandóan károsíthatja vagy kinézetét megváltoztathatja.

Ne vegyük készpénznek, hogy egy kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószer, melyet a nagyáruházakban lehet megvásárolni, veszélytelen. Éppen ellenkezőleg: ezek a tisztítószerek gyakran nagyon agresszívek, nem csak a maximális hatékonyság kifejtése miatt, hanem hogy a tisztítószerek használójának olyan egyszerű legyen a dolga, amilyen csak lehet. A helyszínen gyakran vannak olyan jelek, melyek a tisztítószerek helytelen felhasználására utalnak. Ehhez jönnek még a magas fényű csaptelepek, a megsérült fugák vagy a csapok közvetlen környezetei, amelyek mind károsodhatnak a tisztítószerektől.

Egy további, rendszeresen fellépő probléma a gombásodás. Meg kell jegyezni, hogy a szakértői körök 80-90%-a szerint a penészgombák megjelenése a hibás felhasználás eredménye. Tapasztalatoknak megfelelően a zuhanyterületeknél is ez állapítható meg. Itt a problémák két lényeges tényezőből adódnak: az érintett terület nem megfelelő tisztítása, valamint a helytelen szellőztetés.

VÉGKÖVETKEZTETÉS

A zuhanyzókban néhány problémát, gondok igyekeznek a tulajdonosok házilag megoldani, amelyek nem nevezhetőek szakszerűnek. Ezek a problémák egy kis körültekintéssel, valamint szakszerű és minőségi kivitelezéssel könnyen kiküszöbölhetők lennének.

Különös tekintettel arra, hogy – mind a nyilvános zuhanyzókban, mind a magán zuhanyzókban – a divat egyre jobban a padlózuhanyzók, a zuhanytálca nélküli zuhany felé tolódik és a burkolóknak a szigetelés munkálatai közben egyúttal kerámia anyagokkal is dolgozniuk kell. Ennek megfelelően fontos, hogy ilyen zuhanyzó építésekor fokozottan figyeljenek oda a zuhanyzó szigetelés-re. Itt nincs zuhanytálca a felesleges víz felfogására!

Bármilyen kérdésben szívesen áll az Önök rendelkezésére a Sopro alkalmazástechnika és építési tanácsadás.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.