Uszodák szigetelése, vízszigetelése

Úszómedence, medence szigetelés – szigetelő rendszerek

Uszodák szigetelése, uszoda burkolása, fugázása

Alapelvek

A különböző kivitelezésű és méretű úszómedencék nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nemcsak mechanikai hatások (hidrosztatikus nyomás, magasnyomású tisztítás) érik a medencéket, hanem az időjárás viszontagságainak és agresszív anyagoknak (különböző vegyszerek) is ki vannak téve. Ezért az úszómedence és egyéb medence szigetelése különösen nehéz feladat.

Bizonyos esetekben forrás vagy thermálvíz gyakorol állandóan vagy ideiglenesen hatást a medence csempéjére, fugájára és a medence szigetelésére. Úszómedence szigetelés esetében nagyon fontos a megfelelő tervezés, a felhasznált anyagok helyes megválasztása és a minőségi kivitelezés, hogy hosszútávon a hibák elkerülhetőek legyenek.

 

Terápiás medence feszített víztükörrel

Terápiás medence feszített víztükörrel.

A 3. fejezetben említett ZDB ismertető „Útmutató csempével és burkolólappal történő rétegzárás kivitelezésérenkül- és beltéren“ mellett létezik egy speciális, uszodákkal foglalkozó ZDB ismertető is „Kerámiaburkolatok uszodaépítéshez-Tervezési és kivitelezési útmutató”, amely a tervezési alapelveket tartalmazza.

 

A DIN 1045 alapján az úszómedencéket általában vasbetonból építik (VB).
Számos esetben kiegészítő  medence szigetelés ajánlott, főleg medence felújításoknál, de új építésű, nem megfelelően szigetelő medencéknél is. Ilyenkor felületzáró medence szigetelés létrehozása ajánlott, az érvényes építési szabályzat és az igénybevett módszer elismert szabályai alapján. A kerámia burkolat nem tölt be medence szigetelés funkciót.
Szokványos igénybevétel esetén flexibilis, ásványi alapú medence szigetelő habarcs használatát ajánljuk, mint pl.: Sopro Dichtschlämme Flex 1-K (DSF 523).

Forrás- és thermálvízzel feltöltött medencék esetében műgyanta alapú szigetelőréteg, mint pl.: Sopro PU- FlächenDicht (PU-FD 570) kialakítás szükséges.
A vasbeton szerkezetekhez használt kötőszigetelő rendszereket a DIBT építési szabályzata szerint B igénybevételi osztályba sorolták (lásd 3. fejezet „Csempék és lapok kötőszigetelése“).

Minimális szárazréteg vastagság víz alatt:


Műgyanta alapú szigetelések                    Bk  B:  1,0 mm
Műanyag, habarcs kombináció                Bk  B:  2,0 mm
Száradás után a rétegvastagságot ellenőrizni (bevágással vagy mérőberendezéssel) és dokumentálni kell!

Megjegyzés:

A közfürdők és magántulajdonban lévő úszómedencék tisztítása és ápolása esetén a Német Uszodatechnikai Társaság által kiadott, „Fürdők egészségügyi szabályzata, tisztítása és fertőtlenítése” műszaki adatlap utasításait kell követni. A tisztítószerek kiválasztásánál vegye figyelembe az RK jegyzéket (tartalmazza az olyan bevizsgált és jóváhagyott tisztítószereket, amelyek úszómedencék kerámia burkolatának tisztítására alkalmasak).
A kültéri medencéket óvjuk meg a fagy hatásaitól. A fent említett NUT által kiadott „Kültéri medencék téliesítése“ adatlap utasításait vegye figyelembe. A víz minőségét folyamatosan ellenőrizze, szereljen fel vízforgató berendezést, hogy megakadályozza a csempén és a fugákon a gombák  elszaporodását.

Az új és régi építésű medencéknél két típust különböztetünk meg: feszített vagy süllyesztett víztükrű medencéket.
Napjainkban egyre közkedveltebbé váltak a feszített víztükrű medencék, és a medencefelújítások  során is egyre többen választják ezt a formát. Mind a két típusnak megvannak a sajátosságai, amit a tervezés és kivitelezés során figyelembe kell venni.

Feszített víztükör-úszómedence szigetelés

Amennyiben a tervező vagy az építtető a feszített víztükröt választja, figyelembe kell venni, hogy a vízszint a medence falának pereméig ér, illetve néhol magasabban van. A víz mindig kiegyenlítődésre törekedve a kapillárisok felé folyik, ezáltal nyomást fejt ki a többi kapillárisra, ezért a megfelelő szigeteléssel kell az útját állni.

1. Feszített víztükör túlfolyóval,
“wiesbadeni rendszer”


A medencében lévő víz átfolyik a medence peremén illetve mögé folyik és megpróbálja a medence vízszintjének magasságát elérni. A túlfolyó beépítésével egy nyomás alatti rész képződik (szívóvákum), ami mögött kapilláriszáró réteget kell kialakítani műgyanta és kvarchomok keverék beépítésével.

 

2. Feszített víztükör “finn” típusú túlfolyó


Ha „finn” típusú, nyitott túlfolyó rendszer kerül beépítésre, akkor nem keletkezik a lefolyó oldalán víznyomás. A víz kapilláristevékenységének meggátolása érdekében alkalmazzunk megfelelő kapilláriszáró technológiát.
A túlfolyó külső oldalán lévő csempét fektesse úsztatott eljárással műgyanta alapú vékonyágyazatú habarcsba (Sopro DünnbettEpoxi, DBE 500) és fugázza ki Sopro FugenEpoxi-val (FEP).

3. Süllyesztett víztükör “terápiás medencék”


A süllyesztett víztükör esetén a víznyomás elhanyagolható, mivel a lefolyó külső oldalán nem mérhető. Ettől függetlenül a víz kapilláris tevékenysége miatt megfelelő kapillárisszigetelést kell alkalmazni.

 

1. Feszített víztükör túlfolyóval “wiesbadeni rendszer” 2. Feszített víztükör “finn” típusú túlfolyó
Feszített víztükör: wiesbadeni rendszer
Feszített víztükör: finn típusú túlfolyó
Kapilláriszáró fuga kivitelezése kvarchomokkal kevert Sopro EpoxiGrundierung-gal (EPG 522).
Kapilláriszáró fuga kivitelezése kvarchomokkal kevert Sopro EpoxiGrundierung-gal (EPG 522).

Süllyesztett víztükör: terápiás medence

3. Süllyesztett víztükör “terápiás medence”

Speciális követelmények

A medence szigetelés, úszómedence szigetelés és a burkolat tervezésénél vegye figyelembe a következő pontokat:

• A beton kora (min. 3–6 hónap, lásd adatlap).

• Az aljzat adottságai, hordozóképessége (előkészítés homokkal vagy magasnyomású vízsugárral, esetleg tapadás vizsgálat).

• Szélek összedolgozása (kijavítása).

A medencetest kialakításánál a felületet úgy kell kiegyenlíteni, hogy a csempeburkolat szigetelésnél már ne kelljen további kiegyenlítési munkálatokat végezni.
A kötőszigetelésre nem kerülhet 5 mm vastagságot meghaladó egyéb réteg. Hagyományos kötésű szigetelőanyagra 28 nap elteltével lehet a következő réteget felvinni. Határidős építkezéseknél a várakozási idő 3-5 nap, de Sopro AusgleichsMörtel Trass (AMT 468, kiegyenlítés) vagy Sopro Rapidur® B5 (esztrich) használatával csökkenthető.

A réteg legyen száraz (világos szín), az esztrich (kötőszigetelés esetén) pedig max. 4%  maradék nedvességet tartalmazhat. Amennyiben a vonatkozó előírás  (ZDB adatlap, stb.) 2% maradék nedvességet határoz meg, akkor ez az érték vonatkozik az úsztatott eljárással vagy rétegelt esztrichekre. Műgyanta kötésű esztrichek esetében ez az érték elhanyagolható. A Sopro No. 101 flexibilis ragasztóanyag a víz alatti környezetben a legmegfelelőbb kontaktglett esztrichekhez illetve vakolatok  alá.

Betonmedence – szerkezet.
Betonmedence – szerkezet.

Szigetelőszalag felragasztása dilatáció- és elválasztó fugákra.
A kötőszigetelést a csatlakozó részeknél és áttöréseknél (csövek, fúvókák, megvilágítás, stb. körül)  Sopro Armierungsgewebe (AR 562) üvegszövet hálóval erősítjük meg. Az áttörések kitöltése kapilláriszáró műgyanta és kvarchomok keverékkel illetve Sopro DünnBettEpoxival (DBE 500) történik.

A betonfelület javítása.
A betonfelület javítása.

A medence szigetelési munkálatok befejezésével, de a burkolat fektetése előtt próbafeltöltést kell végezni legalább két hétre.
Feszített víztükörnél: kapilláriszáró fugát kell létrehozni pl.: Sopro Epoxi- Grundierung (EPG 522) és kvarchomok keverékével a túlfolyó és medence fala között, hogy a hidrosztatikus nyomás következtében keletkező vízszivárgás megakadályozható legyen.

Peremek összedolgozása egy vasbeton medencében.
Peremek összedolgozása egy vasbeton medencében.
Medencefal vakolása.
Medencefal vakolása.
Kötő esztrich felhordása pl.: tapadást biztosító flexibilis ragasztóanyaggal
Kötő esztrich felhordása pl.: tapadást biztosító flexibilis ragasztóanyaggal
Építési fuga szigetelése kétrétegű szigetelőanyaggal, PU-FlächenDicht-tel alaposan körbevéve és bedolgozva.
Üvegszövet háló bedolgozása a kötőszigetelésbe.
Üvegszövet háló bedolgozása a kötőszigetelésbe.
Kötőszigetelés felhordása szórással. (Dichtschlämme Flex)
Kötőszigetelés felhordása szórással. (Dichtschlämme Flex)

Próbafeltöltés a szigetelés ellenőrzésére.

Próbafeltöltés a szigetelés ellenőrzésére.

Míg a vizesblokkban (zuhanyozó) vagy kültéren, mint pl: balkonon vagy teraszon az építményszerkezet felületének vízterhelése csak rövid ideig tart, a folyamatosan víz alatt lévő felületek állandó víznyomás alatt állnak, és ez a nyomás az építményszerkezetre folyamatosan hat.

Ahhoz, hogy későbbi károsodást már előzetesen kizárhassuk, különösen gondos tervezésre és az építményszerkezetek részleteinek körültekintő kidolgozására van szükség (pl.: csatlakozások, stb).

Az úszómedencékben az egyik leggyakrabban előforduló károsodáshoz vezető ok a szigetelés „átszivárgása” a csatlakozásoknál, (pl.:padlólefolyónál, befúvó fejeknél, fényszóróknál, stb.), amit a hibás összeszerelés vagy a hibás méretezés idéz elő.

Sérült szigetelés a fényszóró környékén.
Sérült szigetelés a fényszóró környékén.

A vasbeton is átereszti a vizet a hajszálcsövességénél fogva, ami 5 cm-es mélységig beszivárog az anyagba.
Ha az áttöréseknek nincs kiképzett pereme, amire a szigetelőréteget fel lehet vinni (lásd az ábrán), alászivárgással kell majd a későbbiek során számolni.

Ha a szigetelőréteget az alászivárgás következtében mindkét oldalról vízterhelés éri, a nyomás és a felhajtóerő következtében a felületzáró réteg károsodhat.

Víz alatti, galléros fali átvezetővel ellátott fényszóróház tökéletesen bedolgozva a kötőszigetelésbe.
Víz alatti, galléros fali átvezetővel ellátott fényszóróház tökéletesen bedolgozva a kötőszigetelésbe.
A szigetelés alászivárgása miatt sérült burkolat
A szigetelés alászivárgása miatt sérült burkolat

Az áttörések körül célszerű egy 5-10 cm széles, 2-5 cm mély kapilláriszáró réteget létrehozni (lásd a rajzokon), hogy a víznyomás következtében létrejövő átszivárgást megakadályozza.

A víz akadálymentes átszivárgása a vasbeton szerkezetbe.
A víz átszivárgása és kiterjedése a szigetelés alatt és az ebből következő sérülés a szigetelésen.

A kapillásriszáró szigetelés nem engedi a vizet a vasbetonba szivárogni.

Leszigetelt és kiöntött áttörés

Sopro DünnBettEpoxi-val (DBE 500) kivitelezett kapilláriszáró réteg a fényszóró körül.
Sopro DünnBettEpoxi-val (DBE 500) kivitelezett kapilláriszáró réteg a fényszóró körül.
Sopro Epoxi-Grundierung (EPG 522) és kvarchomok keverékével elkészített kapilláris szigetelő réteg a padlóáttörés körül.
Sopro Epoxi-Grundierung (EPG 522) és kvarchomok keverékével elkészített kapilláris szigetelő réteg a padlóáttörés körül.

Megoldás áttörésekhez

Fényszóró 1. lépés Fényszóró 2. lépés

Zsalu szerkezetkész állapotban

Kész állapot, kapilláriszáró réteggel

Falemez egy betonmedencében a szigetelés felvitele előtti kitöltőanyagként.
Falemez egy betonmedencében a szigetelés felvitele előtti kitöltőanyagként.
Fényszóró körül kapilláriszáró szigeteléshez kivésett rész (szerkezetkész állapot).
Fényszóró körül kapilláriszáró szigeteléshez kivésett rész (szerkezetkész állapot).

PVC vagy rozsdamentes acél elemek áttörésekhez

Áttörés az aljzaton

A kapilláriszáró epoxigyantának kihagyott rész
A kapilláriszáró epoxigyantának kihagyott rész
Megjegyzés:
Amennyiben nem hordanak fel kontakt esztrichet a nyersbeton szerkezetre, a homokszórás folyamán a padlóösszefolyók körül hagyjanak ki egy megfelelő kerületű kört, hogy a később felvitt műgyantaréteg is szórható legyen.

Áttörés két felületen

Korlátoszlop


Korlátoszlop csatlakozóval

Korlát a lépcsőfokon csatlakozólemezzel.
Korlát a lépcsőfokon csatlakozólemezzel.

Oszloptartó idomok a medence peremébe beépítve a későbbi korlát kialakításához.

Áttörések a medence peremén

Beépített oszlopok kapilláriszáró szigeteléssel.
Beépített oszlopok kapilláriszáró szigeteléssel.

Részletes megoldás áttörésekhez

Víz alatt rögzített korlát.

Víz alatt rögzített korlát: magyarázat

Lezárt áttörés csatlakozóval a medencében medencevilágítás elhelyezéséhez.
Lezárt áttörés csatlakozóval a medencében medencevilágítás elhelyezéséhez.
Felérdesített, zsírtalanított műanyag csatlakozó kristályhomokkal megszórva.
Felérdesített, zsírtalanított műanyag csatlakozó kristályhomokkal megszórva.
Epoxi alapozó EPG 522 + kristályhomok
Epoxi alapozó EPG 522 + kristályhomok
Felérdesített, zsírtalanított fém csatlakozó kristályhomokkal megszórva
Felérdesített, zsírtalanított fém csatlakozó kristályhomokkal megszórva

 

Üvegszövet háló erősítés a kötőszigetelésben az áttörések körül.

Utólagos beszerelés

A szigetelést felsértő utólagos szerelések (pl.: zuhanyzóban, stb) befejezésével a sérüléseket műgyantával ki kell javítani. Ezt az eljárást víz alatti környezetben nem lehet alkalmazni.

 

Részletes megoldás: fugák kialakítása

Építési fuga

Építési fuga szigetelése két rétegű szigetelőanyaggal, műgyantába ágyazva

 

Építési fuga két rétegű szigetelőanyaggal, műgyantába ágyazva, eldolgozva Sopro PU-FlächenDicht-tel. Végezetül áthúzva a tényleges kötőszigeteléssel
Építési fuga két rétegű szigetelőanyaggal, műgyantába ágyazva, eldolgozva Sopro PU-FlächenDicht-tel. Végezetül áthúzva a tényleges kötőszigeteléssel

Monolith belső sarkok

A fal, az aljzat és a sarkok összedolgozását a medencén belül nem mindig szigetelőszalag felhasználásával oldjuk meg. A szigetelést üvegszövet háló csíkkal is meg lehet erősíteni.

Monolith sarok
Monolith sarok

A sarok és az élek kötőszigetelését Sopro Armierung üvegszövet hálóval erősítjuk meg az első szigetelőréteg felvitelekor.

Medence szigetelés – Felújítás, új építés

Amennyiben nem tervezték a medence teljes leszigetelését, a medencetest és a szegély közötti részt a meglévő kötőszigetelésen felül le kell zárni. Az alászivárgás megakadályozása érdekében a medence szigetelést a betonba be kell építeni.

Új építés: A szigetelés nutját betervezik már a zsaluzáskor.Felújítás:  Betonszerkezetek szigetelését utólagos elválasztó réteg létrehozásával valósítják meg.


Szerkezetkész medence szigeteléshez kialakított nuttal.
Szerkezetkész medence szigeteléshez kialakított nuttal.
Bevágás a medence betonperemében a felületi kötőszigetelés kialakításához.
Bevágás a medence betonperemében a felületi kötőszigetelés kialakításához.

 

Részletes megoldás: átszivárgás ellen

Lefolyó víztelenítő


Szerkezetkész, bebetonozott víztelenítő tartály a későbbi lefolyó beépítéshez.
Szerkezetkész, bebetonozott víztelenítő tartály a későbbi lefolyó beépítéshez.
Műgyantával és hálóval bevont víztelenítő tartály.
Műgyantával és hálóval bevont víztelenítő tartály.

 

Megjegyzés:
Amennyiben nem hordanak fel kontakt esztrichet a nyersbeton szerkezetre, a homokszórás folyamán a padlóösszefolyók körül hagyjanak ki egy megfelelő kerületű kört, hogy a később felvitt műgyantaréteg is szórható legyen.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.