Tudnivalók lakásfelújítás előtt

Amit jó tudni lakásfelújítás előtt: burkolás

Minden lakásfelújítás előtt álló számára, és a munkát kivitelező számára is fontos, hogy a burkolat felújításhoz szükséges anyagokat helyesen válasszák meg. A választás azonban nem könnyű, hiszen nagyon sok szempontot figyelembe kell venni, és az anyagok, illetve maguk a burkolandó aljzatok is nagyon sokfélék és sokféle állapotúak lehetnek. Ha azonban az anyagokat helyes választjuk meg, a kivitelezés is egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lehet. Azt várjuk a felújítástól, hogy burkolataink a felújítás után szépek, tartósak és biztonságosak legyenek, valamint, hogy elkerüljük a felesleges költségeket, és a lehető legkisebbre redukáljuk a felújítással, burkolással járó felfordulást.

Hogyan fogjunk hozzá?

A burkolatok lecserélést általában akkor határozzuk el, ha a meglévő fal, vagy padlóburkolatok elkoptak, elöregedtek vagy egyszerűen esztétikailag váltak ódivatúvá. Ezért elhatározásunkat általában az motiválja, ha megpillantunk egy számunkra tetszetős csempét vagy járólapot, amit azonnal beszerzünk. Sajnos csak ezután kezdünk el kivitelezőt, burkoló mestert és a felhasználáshoz szükséges segédanyagot, ragasztót, fugát keresni.

A legnagyobb hibát már akkor elkövetjük tehát, amikor nem a kivitelezés módját és a lehetséges kivitelezési technikát állapítjuk meg először. Ha ezzel tisztában volnánk, úgy helyesen választhatnánk meg a csempézés és járólap lerakásához szükséges anyagokat: ragasztót, kiegyenlítőt, adalékot és egyéb szükséges, és a hosszútávú biztonságos használatot elősegítő segédanyagot (fólia, ragasztószalag, fugaszilikon, stb).

Akkor járunk el helyesen, ha a burkolat megvásárlása előtt már tisztában vagyunk az adott helyiség jellemzőivel, a funkcióval (Vízszigetelő burkolat szükséges? Vagy nagy igénybevételnek lesz kitéve a burkolat?), és szakembertől kérünk tanácsot a ragasztó és egyéb anyagokkal kapcsolatban. Ennek a tudásnak a birtokában válasszuk ki a számunkra leginkább tetsző burkolatot.


Hogyan válasszunk?

Felújítás során természetes igényünk, hogy az így kiválasztott burkolatokat jó minőségben, gyorsan, pontosan és szakszerűen burkolják. Ez azonban csak akkor garantált, ha a munkákhoz megfelelő minőségű ragasztó-, fugázó- és kiegészítő anyagokat használnak. Az elvárt, szép végeredmény érdekében tisztában kell lennünk lehetőségeinkkel, a különböző megoldási módokkal és a siker természetesen erősen múlik a jó szakemberen is, aki a burkolást elvégzi. Sajnos egyre gyakoribb tapasztalat, hogy a burkolók nem ismerik az összes anyagot és adalékot, amit a burkolás során felhasználhatnak, és gyakran rábeszélik az ügyfelet az egyszerűbbnek tűnő, „régi, jól bevált” gyakorlat javára.

Tudnunk kell, hogy a szép burkolat nagyon nagy mértékben függ magától a kiválasztott burkolóanyag: a csempe vagy járólap anyagától, tulajdonságától illetve minőségétől is. Nagyon kedvelt burkolóanyag például a kerámialap, azonban ennek nedvességfelvevő képessége termékenként nagyon eltérő lehet. Mindig a kiválasztott burkolat anyagához válasszunk csemperagasztót és adalékot! Mázas kerámia esetében nagyobb nedvszívó képességről beszélhetünk, így természetesen más típusú ragasztót igényel a fektetésük. Egészen más a helyzet a szintén nagyon divatos égetett greslapok esetében: vízfelvételük gyakorlatilag nulla, így ragasztásukhoz mindenképpen flexibilis ragasztót válasszunk.

Általában nagyon fontos szempont az anyagok vásárlása előtt, hogy tisztában legyünk azzal, hogy más-más anyagot használunk beltérre és kültérre, valamint a száraz és vizes helyiségek esetében.A vékony, világos színű gránit vagy márványlapokat fehér színű csemperagasztóval kell ragasztani, mert a más színű anyag „átdereng” a felületen, így elrontja az egyébként elég borsos árú burkolat szépségét. A nedvességre érzékeny burkolóanyagot, mint a márvány, műmárvány és műgránit úgynevezett poliuretán ragasztóval kell rögzíteni.

Mire figyeljünk még?

Mielőtt kiválasztanánk a burkolatot és a burkolóanyagot, ragasztót, gondoljuk végig a terhelést, amit az adott felületet érheti majd a használat során. A szobákban általában nem nagy a terhelés, így a ragasztó anyag kiválasztása leginkábba csempe vagy járólap tulajdonságától függ. Ha azonban mégis számítunk nagy mechanikai terhelésre, úgy a legjobb választás a flexibilis ragasztó lehet. Különösen fontos a garázsok aljzatának helyes burkolása, általában ott a legnagyobb a terhelés.

Fontos az üregmentes burkolás, általában folyékonyágyas ragasztóval. A leggyakrabban azonban a vizes helyiségek burkolása során hibázhatnak a felújítás előtt álló: nem veszik figyelembe a fürdő, a konyha burkolatát érő nedvességet. Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: nagyon kellemetlen lehet egy frissen felújított fürdőszoba, amit nem a helyes vízszigeteléssel burkoltak. Sok kárt okozhat, nem csak nekünk, de az alattunk lakóknak is.Ezekben a helyiségekben nagyon fontos a speciális ragasztók használata, mert ezek jól bírják az exrtém vízterhelést.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.