A tökéletes fugázás

A siker a fugán múlik!

A fugázás szabályai, a fugázó anyagok használata

A modern fugázó anyagok helyes használata döntő fontosságú!

A kerámia burkolatok fugáinak az esztétikai megjelenésen kívűl kétségtelenül vannak funkcionális feladatai. A fugaszélesség és szín kérdésének tisztázásán kívül sokkal több, fontos előzetes információra van szükség, hogy a munka elvégzése után a megfelelő eredményt kaphassuk. A fugázás önmagbán nem bonyolult feladat, ám ismernünk kell a fugázó anyagokat és a fugázó tulajdonságait is mielőtt a munkának nekikezdenénk.

 

 

 

 

Azok az idők már réges-rég elmúltak, amikor a mesterek a helyszínen homokból és cementből készített „misunggal” fugáztak. Már az is történelemnek számít, hogy a burkolókn pigmentanyag hozzáadásával színezték a meglévő fugázó anyagot. Gyakran előfordult, hogy nagy volt a színeltérés az egyes keverések között és a fugázó anyag minősége is jelentős szórást mutatott. Mivel a kerámia burkolatnak egyik legfontosabb alkotóeleme a hosszú élettartamát biztosító fugázó anyag, ezért elkerülhetetlenné vált olyan termékek gyártása, melyek műszaki jellemzői állandóak és megbízható színképet biztosítanak.

 

 

 

 

 

 

A fugázó anyagnak az esztétikai szempontok mellett számos funkcionális feladatot kell ellátnia:

A kerámia burkolatot lezárja higiéniai okok miatt.
A használatból adódó különböző terheléseket kiegyenlíti.
Felveszi a hőmérséklet ingadozása miatt a burkolatban bekövetkező méretváltozást úgy, hogy nem képződik repedés vagy más károsodás a felületen.

Az utolsó pontban leírtaknak egyre nagyobb a jelentősége, mert a folyamatosan növekvő lapméretekkel szemben a fugaszélesség egyre csökken. Ez azt jelenti, hogy a fugázó anyagnak lényegesen többet kell kibírnia és ehhez olyan csúcsminőségű termékeket kellett kifejleszteni, mely a legkülönbözőbb burkoló anyagokhoz és körülményekhez is igazodnak.


 

 

A burkoló anyag ismerete

A megfelelő fugázó anyag kiválasztásához nagyon fontos, hogy ismerjük a burkoló anyag fajtáját. Először meg kell állapítani, hogy szívóképes, gyengén szívóképes vagy nem szívóképes anyagról van-e szó, természetes vagy beton követ illetve műkövet fugázunk- e. Az észszerű munkavégzés érdekében a fugázó anyag tulajdonságait a burkoló anyag szívóképességéhez állítják be. Az eltérő szívóképességet a különböző gyártási eljárások valamint az anyagok sokféle összetétele okozza. Például a kerámiák esetén a vízfelvétel ≥ 10%, vagyis »szívóképes«, míg az égetett kerámiák vagy a kőporcelán gres lapok vízfelvételi képessége ≤ 3%, ezért »gyengén« vagy »nem szívóképes« besorolásúak.

 

Kerámia csempe hátoldala: azonnal felszívja a vízcseppet.

Gyengén szívóképes égetett kerámia lap: a vízcsepp megáll.

A szívóképes és nem szívóképes burkolatok különbözőek

Általában igaz, hogy szívóképes felületekhez átlagos idő alatt kikeményedő fugázó anyagot (pl.: Sopro Saphir® 5 PerlFuge) ésszerű és szükséges használni, míg a gyengén szívóképes burkolatnál gyorsan kikeményedő fugázó anyagot (pl.: Sopro Brillant® PerlFuge) lehet alkalmazni. A Sopro Brillant® PerlFuge esetén olyan gyorsan kikeményedő fugázó anyagról beszélünk, amely az összetétele miatt repedés- és foltmentes lesz kikeményedése után. A fenti tulajdonságok teszik alkalmassá a Sopro Brillant® PerlFuge-t kőporcelán gres lapok fugázására.

Csempefelület fugázása Sopro Brillant® PerlFuge-val.

A Sopro Saphir® 5 PerlFuge receptúráját úgy állították be, hogy az anyag átlagos idő alatt keményedik ki. Ez a tulajdonsága a szívóképes és nem szívóképes burkoló anyagokhoz is megfelelő. A fugázó anyag bedolgozása után a burkolat magába szívja a keverővíz egy részét, így a fuga annyira kiszárad, hogy lemoshatóvá válik. Ezután a burkoló anyagból adagolva visszaszivárog a nedvesség a fugába és ezáltal biztosítja az anyag hidratációját. Tehát elsődleges szempont, hogy a mindenkori burkoló anyaghoz a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fugázó anyagot válasszuk. Csak a burkoló anyaggal összhangban lévő fugázó anyaggal, melyet megfelelő időben mosnak le a felületről, érhetünk el optimális tömörséget, szilárdságot és megfelelő színstabilitást.

A burkolás módja

Az esztétikus és megelégedettséget kiváltó fugakép akkor jöhet létre, ha a burkoló anyag fektetésének módja valamint a fugázást megelőző előkészítő munkafolyamatok is megfelelőek. Figyelembe kell venni (összehasonlítva a vékony ágyazattal), hogy a vastag ágyazat esetén a burkolat alatti nedvességtartalom nagyobb és egyenetlen eloszlású. Amennyiben az ágyazat nem szárad ki megfelelő mértékben, a fugázó anyag elszíneződéséhez illetve kivirágzásához vezethet. Emiatt főleg a vastag ágyazatba fektetett természetes kövek esetében érdemes a fuga nyilását néhány napig nyitva hagyni. A fugázó anyag egyenletes terülésének érdekében ki kell kaparni a fuganyilást a csempe vastagságának megfelelően közvetlen a burkolás után.

Természetes és beton kövek fugázása kizárólag természetes kövek fugázásához kifejlesztett anyaggal történhet, annak érdekében hogy a szélek jelentős és nem kívánt elszíneződésének kockázatát minimálisra lehessen csökkenteni. A Sopro Brillant® PerlFuge, Sopro Saphir® M MarmorPerlFuge illetve a Sopro TrassNatursteinFuge esetén olyan gyorsan kötő fugázóanyagokról van szó, melyek alkalmasak elszíneződésre haljamos természetes kövek fugázására.

Ismeretlen természetes kövek és nehezen behatárolható burkoló anyagok, mint például fényes felületű égetett kerámia lapok speciális fajtái, üvegcsempék, műgyanta lapok, csúszásmentesített csempék esetén javasoljuk, hogy burkoljanak le egy mintafelületet és feltétlenül végezzenek próbafugázást.

A modern fugázó anyag és tulajdonságai

A fugázó anyagok megfelelő műszaki jellemzői mellett a legfontosabb szerepet az esztétikus megjelenés kapja. Az építtetők hangsúlyt fektetnek többek között a kellemes látványú, egyenletes felület létrehozására, és széles színskálából kívánnak választani.

Napjainkban a fugázó anyagok új generációja (Sopro Saphir® és Brillant® PerlFuge Hydrodur® technológiával) már antibakteriális hatású és vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik.
A hozzáadott anyagok segítségével a modern fugázó anyagok összetételét úgy alakították ki, hogy – a hagyományos homok cement keverékkel összehasonlítva – a fokozott feszültséget képes legyen felvenni (főleg nagyméretű lapok és keskeny fugaszélesség esetén). Az additív anyagok további hatása, hogy jelentősen javult a burkoló és fugázó anyag között létrejövő tapadás főleg kőporcelán gres lapok és üvegcsempék fektetése esetén. A nagy hőingadozásból adódó feszültségnek kitett külterületeken Flexfugenmörtel (Sopro FlexFuge FL) használatát javasoljuk.

Sopro Brillant® PerlFuge gyorsan kikeményedik; gyengén illetve nem szívóképes lapokhoz

Sopro Saphir® 5 PerlFuge: átlagos kikeményedés; szívóképes és nem szívóképes lapokhoz

Keverési arányok figyelembe vétele

A megfelelő vízmennyiség hozzáadásával (Sopro Brillant® PerlFuge / Sopro Saphir® PerlFuge) be lehet állítani az anyag megfelelő állagát a falon és aljzaton történő fugázáshoz.

Nem elegendő csak a pontos keverési arányokat betartani a legjobb eredmény eléréséhez, hanem lemosáskor ügyelni kell arra, hogy a túlvízezést elkerüljük (pl.: túl vizes a lemosó szivacs). Túlvizezés esetén a fugázó anyag nem képes az optimális szilárdságát elérni. Ennek az oka, hogy a fugázó anyagban a cementtartalom és vízmennyiség aránya meghatározott (víz/ cement érték). Amennyiben ez az érték túl magas, a szilárdság csökken és elsősorban a pigmentált fugázó anyagokban foltosodás (világos és sötét részek) következhet be.

Egyenetlen fugakép: A fugázó anyag túlvizezése miatt kialakult foltosodás

Tökéletes fugakép: a keverési arányt pontosan betartották.

Döntő fontosságú a helyes keverés

Ahhoz, hogy a hozzáadott anyagok hatása a fugázó anyagban a legjobban érvényesüljön, döntő fontosságú a helyes keverés. Ez azt jelenti, hogy a modern fugázó anyagokat géppel, keverőszárral az érési idő (3-5 perc) betartásával kell bekeverni, majd újra át kell keverni! A »kézi« keverést el kell kerülni!

Különösen fontos: géppel, keverőszárral érhetünk el homogén, krémes állagú fugázó anyagot.

Csak benedvesíteni, nem előnedvesíteni!

A padlóburkolat kifugázását megkönnyíti, ha a felületet fugázás előtt benedvesítik. Előnyös, ha a kifugázandó felületet egy vékony nedves bevonat borít. Enyhén nedves szivaccsal fel lehet vinni a bevonatot.

Ezáltal a fugázó anyagot könyebben lehet a kerámia felületén elteríteni, mivel a burkoló anyagban lévő pórusokat a víz eltömíti, és ez biztosítja, hogy az anyagot a felületen egyenletesebben lehessen elsimítani.

A teljes felületet nem szabad benedvesíteni, mert a nyitott fuganyílásokban nem állhat víz. Teljesen eláztatná a fugázó anyagot, ami meggátolná a homogén fugakitöltést és elkerülhetetlen foltosodáshoz illetve elszíneződéshez vezetne.

A fugázási folyamatot elősegíti a burkolat enyhén nedves szivaccsal történő benedvesítése

A burkolat túlzott előnedvesítése: a víz felgyülemlik a fuganyílás alján, ami a kikeményedő fuga elszíneződéséhez és szilárdságának csökkenéséhez vezet.

A bedolgozás

A modern fugázó anyagokat úgy dolgozták ki, hogy a lemosásra meghatározott idő intervallumot hagytak, ami kb. 15 – 20 m² terület egyidejű bedolgozását teszi lehetővé. Amennyiben a helyzet magas fugakitöltést kíván, esetleg vágott csempéknél, felhordható bizonyos idő elteltével és az első réteg enyhe mértékű kikeményedése (ujjunkkal ellenőrizzük) után egy második fugaréteget.
Keménygumi bevonatú fugabehúzó (epoxi fugabehúzó) használata esetén a fugázó anyagot keverhetjük kissé tömörebb, merevebb állagúra és a fuganyílást akár egy munkamenetben behúzhatjuk egészen a meghatározott magasságig. Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy csak frissen kevert fugázó anyaggal dolgozzunk és a maradék vagy már kikeményedett anyagot soha ne használjuk fel.
Semmi esetre sem ajánljuk modern fugázó anyagok használata esetén, hogy megszórja a már kifugázott felületet, mint az régen szokásos volt. Mivel az anyagok más-más kikeményedési tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért nem lehet azokat egyszerre lemosni, ami foltosodáshoz vezet.

Vágott csempe fugázása keménygumi bevonatú epoxi fugabehúzóval.

Frissen fugázott felület megszórása egyenetlen fugaképhez vezet.

Elegendő idő a lemosásra


Nemcsak a Sopro Brillant® PerlFuge, hanem a Saphir®5 PerlFuge is elegendő hosszúságú nyitott idővel rendelkezik ahhoz, hogy a burkoló kényelmesen lemoshassa a kifugázott felületet. Amint a fuga enyhén kikeményedik, máris meg lehet kezdeni a lemosást (tiszta csapvízzel). Javasoljuk, hogy először nedves szivaccsal körkörös mozgást végezzenek.
Ezáltal az esetleges egyenetlenségeket (amit a fuga lehúzása okoz) vagy kisebb buborékokat, stb. ki lehet javítani. Az előmosás befejeztével a felületet tiszta, enyhén nedves szivaccsal a fuga irányára átlósan lemossuk, eltávolítjuk a fugamaradványokat. Fontos, hogy az elő- és a lemosás során a szivacsot minden munkafolyamat után öblítsük ki és alaposan csavarjuk ki az ún. Waschboy-ban (hosszúkás vödör görgő feltéttel).

Így kerülhető el, hogy a vizes fugázó habarcs ne kerüljön vissza a szivacsról a burkolatra vagy a fugára. Ennek főleg az erős színű fugázó anyagoknál van döntő jelentősége.
Gyakran cserélje le a lemosó vizet tisztára! Utolsó lépésként a fuga kikeményedése után a felszáradt burkolatot egy puha ruhával fel lehet polírozni, hogy a lemosó víz megszáradása következtében esetlegesen keletkezett matt fátyolt eltávolítsuk. Ezt azonban csak a tényleges száradás után hajtsuk végre, nehogy a dörzsölés következtében a friss fugát összekoszoljuk.

Frissen kifugázott csempe előmosása.

Frissen fugázott csempe lemosása.

A kifugázott felület védelme

A fugát az optimális kikeményedése érdekében megfelelő intézkedésekkel védeni kell a káros külső behatásoktól, mint például az erős napsugárzás vagy eső. Ugyanez érvényes a túl korai mechanikai igénybevételre is, amíg a fuga teljesen megszilárdul.

A tisztántartás helyes módja

A fugázási munkálatok befejeztével ajánlatos az építtetőt a fugák tisztántartásával kapcsolatosan jó tanácsokkal ellátni.
Javasolja elsősorban a semleges vagy lúgos tisztítószerek használatát. A savas szereket lehetőség szerint el kell kerülni, vagy csak hígított formában szabad alkalmazni, mert előidézhetik a fuga kimosódását. A filmbevonatot képző tisztítószerek, mint pl.: a mosószeradalékot tartalmazó univerzális tisztítók, láthatatlanul ragadnak meg a fuga felületén, és a szennyeződést makacsul magukhoz vonzzák, ezért lehetőség szerint ne alkalmazzuk.

Piszkos víz csere előtt.

Tiszta lemosó víz.

Sopro filozófiájaA Sopro Saphir® 5 PerlFuge és a Sopro Brillant® PerlFuge tulajdonságait úgy alakították ki és hozták egymással összhangba, hogy szinte minden, csempe és járólap, természetes kő, műkő ezzel a két anyaggal kifugázható legyen.
Speciális esetekben, amikor a fuga erős mechanikai terhelésnek van kitéve vagy savak és lúgok állandó behatása alatt áll, például ipari csarnokokban, üzemi konyhákban, uszodákban, akkor más fugázási rendszereket kell alkalmazni.
Ilyen például a nagy szilárdságú SoproDur® HF-8 vagy a SoproDur® HF-30, állandó vegyi hatásnak kitett felületek esetén pedig a Sopro FugenEpoxi.

A lemosó víz megszáradása után keletkezett fátyol ledörzsölése puha ronggyal.

Fugázó anyagokra vonatkozó szabványok

A DIN EN 13888 szabvány »Csempék és lapok fugázó anyaga « és a DIN EN 12808 »Csempék és lapok ragasztó és fugázó anyaga « meghatározzák a modern fugázó anyagokkal szemben támasztott követelményrendszert és a minősítéshez szükséges vizsgálatokat. A fugázó anyagok besorolásánál megkülönbeztetünk CG1 (átlagos követelmények) és CG2 (emelt szintű követelmények, pl.: Sopro Brillant® PerlFuge) besorolást, így a meghatározott igénybevétel alapján mindenki ki tudja választani a megfelelő fugázó anyagot. Az átdolgozott, 2009. augusztusában megjelent DIN EN 13888 szabvány CG2-es besorolását kiegészítették egy W (csökkentett vízfelvétel) és egy A (kiváló dörzsállóság) jelzéssel vagy egyszerre mindkettővel, attól függően, hogy a vizsgált termék milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

A megfelelő modern fugázó rendszerek kialakítása érdekében receptúráinkat folyamatos fejlesztjük, ami az építőipari anyagok toplistájára helyezi termékeinket.
A szennyeződés- és víztaszító csempe és járólap felületek előállításának a lehetősége megfelel a aktuális kihívásoknak.
A bedolgozási tulajdonságokat, az esztétikai megjelenést és a mechanikai jellemzőket folyamatosan javítjuk.
Sopro hagyományosan az egyik legtapasztaltabb, minden fajtájú és minőségű fugázó rendszereket előállító cég. A Sopro Saphir® PerlFuge és a Brillant® PerlFuge a mindenes, a megoldás szinte minden esetre. A speciális esetekre pedig flexibilis fugázó anyagaink illetve a SoproDur® HF-8 és a SoproDur® HF-30 nagy szilárdságú termékeink egészítik ki optimálisan a kínálatunkat. A professzionális felhasználók minden esetben megtalálhatják a megfelelő terméket a Sopro kínálatában.
© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.