Természetes kövek fektetése

Alapelvek

Németországban, a világ minden részéről származó, számos (több, mint 6000 fajta) természetes követ kínálnak eladásra és beépítésre. Az új feldolgozási és vágási technológiák lehetővé teszik a nagyobb méretpontosságot, így közel azonos méretű és vastagságú lapokat állítanak elő. Az áruk már a kerámiákkal összehasonlítva is mindenki számára elérhetővé vált.

A múltban használt vágási módszerek (fűrészelés, hasítás) következtében keletkező méretkülönbségeket csak vastagrétegű ágyazóhabarccsal lehetett többé-kevésbé kiegyenlíteni. A napjainkban felhasznált kalibrált természetes kőlapokat (pontos méret/egyenletes vastagság) problémamentesen lehet vékony ágyazóhabarcsba fektetni.

A természetes kő ásványi összetétele határozza meg a lap tulajdonságait (szín, felépítés, nyomó- és hajlítási szilárdság, stb.) és ezekből adódóan az érzékenységének a fokát. Természetes kövek burkolása magasabb követelményeket támaszt a burkoló és a fektetéshez felhasznált anyag felé.

Természetes kő burkolat beltéren.

Természetes kő burkolat beltéren.

Természetes kő burkolat kültéren.

A természetes kövek ásványi összetételüknek köszönhetően bizonyos érzékenységgel rendelkeznek. A nedvesség (habarcsból), a folyadékok, a savak és a lúgok állnak az első helyen, melyek mindig változásokat okoznak a kőben.

Fokozottan oda kell figyelni a burkolásnál, hogy ne keletkezzen olyan tényező, ami a kő deformálódásához vagy elszíneződéséhez vezet.

A természetes kövek burkolásához a fent említett okok miatt olyan habarcsot használjunk, ami gyorsan kikeményedik (gyors, kristályos vízmegkötés), trassz tartalmú és a kő fajtájától függően  fehércement-alapú legyen.

Elektronmikroszkópos felvétel

Elektronmikroszkópos felvétel

(Látható a szétdarabolt szerkezet, amely lehetővé teszi a természetes kövek nagy vízfelvételi képességét és összetételtől függően az ásványok változását)

A nedvesség elszivárog a fugán keresztül, a kő elszíneződik.

A nedvesség elszivárog a fugán keresztül, a kő elszíneződik.

A habarcs nagyfokú nedvességtartalma miatt a természetes kövön sárga elszíneződés látható.

A habarcs nagyfokú nedvességtartalma miatt a természetes kövön sárga elszíneződés látható.

Lapvastagságok

A lap vastagsága függ az igénybevételtől, a kő szilárdságától, formájától, a burkolás módszerétől és az aljzattól.

Megkülönböztetünk kül- és beltéri burkolóhabarcsokat.

Borító 1 Borító 2 Borító 3

Beltér:

Előírt lapvastagság: 40 cm lapméretű természetes kő lapocskák min.10 mm., solnhofen-i lapok 35 cm-ig 10 mm vastagságot, 35 cm felett pedig 15 mm vastagságot igényelnek padlóburkolás esetén.

A terheléstől függően, főleg görgő terhelésnél -ne keverje a statikus pontterheléssel!- a lapvastagságot a DNV (1.4) alapján, a megfelelő mérési eljárással kell meghatározni. A gyakorlat szerint az előre nem kiszámítható közlekedésből adódó illetve a kövek szerkezetében főleg aljzaton bekövetkező szerkezeti változás miatt, nem az előírt minimális lapvastagságot, hanem annál vastagabb lapot célszerű választani.

Természetes kövek nyomó- és hajlítószilárdságának irányértékei:

Burkolás vastagrétegű habarccsal:

Burkolás vékony és középvastag habarccsal:

Az aljzat nedvességtartalma vékony, közepes-és vastagrétegű ágyazóhabarcs felhasználása esetén (nincs padlófűtés) CM méréssel

Megjegyzés:
Átszivárogtató rendszer, lásd 6.1 fejezet

*1  Nagy terhelésnek kitett burkolat (1,5 kN/m2 feletti forgalmi terhelés, görgő terhelés) esetén az esztrich szükséges vastagságát meg kell határozni. A DIN 18560 alapján természetes kövek ágyazóhabarcsa (vastagrétegű habarcs) nem helyettesíthető a teherhordó réteg kialakításához szükséges esztrich-hel. (DNV 2.1, 5.1)
*2  Vegyék figyelembe a „Kerámia csempék és lapok, természetes és beton kövek kálcium-szulfát esztrichen“ ZDB ismertetőt, valamint a 7. fejezetet: “Merev burkolóanyagok biztonságos fektetése esztrichekre”
* 3 csak vízzáró alapozással (Sopro Epoxi-Grundierung)


© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.