Természetes kő – időtállóan szép!

A természetes kő szakszerű burkolása

A természetes kövek minden megjelenési formájukban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az építtetők és tervezők körében, ha igényes épületek kivitelezéséről van szó. A nem szakszerű tervezés és kivitelezés vagy a rosszul megválasztott csemperagasztó habarcs illetve fugázó anyag károkat okozhat a többnyire nagyon értékes, természetes kő anyagban.

Ez csak akkor előzhető meg, ha a burkolás kivitelezését előre gondosan megtervezik – lehetőség szerint a felhasználandó anyagok beszállítójával együttműködve – és a fektetéshez kizárólag olyan anyagokat használnak fel, melyek tulajdonságai megfelelnek a természetes kő burkolása során felmerülő különleges követelményeknek.

Természetes kő burkolat időtállóan szép kivitelezése padló vagy falfelületen

A természetes kő hosszú élettartamát a megfelelő burkolórendszerek használata biztosítja.

A vékony természetes kőlapok burkolástechnikai kihívást jelentenek.

A természetes köveket korábban általában nagyobb tömbökben vagy vastag lapok formájában építették be, de manapság a technika fejlődésének köszönhetően megvásárolhatjuk már kb. 4 mm lapvastagságú burkolóanyagként is. Nem csak a természetes kő maga, hanem a lapvastagságból következő kihívások is megkövetelik a szakmai tapasztalat mellett a megfelelő burkoló anyagok kiválasztását a biztonságos fektetés érdekében.

Minél vékonyabb a lap, annál könnyebben következhet be a felületén az ásvány összetevőinek megváltozásából adódó látható elváltozás, melyet a szakszerűtlen burkolás és a behatoló nedvesség okoz. A vékony és méretpontos természetes kő-lapokat napjainkban szívesen fektetik a burkolással foglalkozó cégek. Tudniuk kell azonban, hogy a természetes köveknek a kerámia lapokkal összehasonlítva sajátos tulajdonságaik vannak és az összetételüktől függően a beépítésük után megváltozhatnak, nem utolsó sorban a felhasználók helytelen igénybevétele miatt. Erről a tanácsadás során az építtetőket erről feltétlen fel kell világosítani, hogy ne kelljen későbbi reklamációval illetve az elégedetlen megrendelővel szembenézni.

Innovatív csemperagasztó anyagok

A természetes kő károsodásmentes fektetése természetes dolog, főleg egy növekvő igényű vevőkör esetén. A Sopro évek óta rendelkezik olyan termékekkel, melyek a természetes kő tökéletes fektetését teszik lehetővé. A nagyon érzékeny természetes kő burkolása során felhasznált anyagokat folyamatosan fejlesztjük és az igényekhez igazodóan tökéletesítjük.

Ezt a legjobban egyrészről a krémes állagukról, könnyű bedolgozhatóságukról, tartósságukról és kiváló ragasztó erejükről, másrészről pedig a gyors kikeményedésükről, ami a hozzáadott víz a legnagyobb mértékben kristályos kötése biztosít, ismerhető fel. Mindezek a burkolónak nem csak a könnyen kezelhetőséget jelentik, hanem biztosítják, hogy a fektetés során a kőbe kerülő víz ne okozzon semmilyen elváltozást. A mai innovatív fejlesztések olyan nyersanyag összetételt tesznek lehetővé, mint például a Sopro MittelDickbettMörtel (MDM 888), mely felhasználható 30 mm rétegvastagságig, de vékony ágyazatként 10 mm-es vastagságban is bedolgozható.

A felhasználás módjától függ

Természetes kő fektetésénél nem csak azt kell tudni, hogy melyik csemperagasztó anyagot használják, hanem azt is, hogy melyik területen milyen követ szabad leburkolni. A burkolat más terhelésnek van kitéve egy hotel folyamatosan használt bejáratánál és egy családi ház nappalijában, ahova általában csak papucsban mennek be, vagy egy kültéri lépcső esetében, illetve ha lábazatnak rakják fel egy főutcában lévő épületre, ahol télen jelentős az utak sózásából adódó terhelés, ami a követ megváltoztatja és tönkre is teheti.

Ugyannak a kőnek a külső megjelenése száraz környezetben nem változik meg, és sokáig örömöt okoz. Az időjárás változás okozta behatások is megváltoztathatják a kövek külső megjelenését.

Ásvány Tartalmazza Tulajdonság Gyenge pont

Szodalit                   Azul Bahia              kékes színű            savra érzékeny, kék szín kioldódik

Nefelin                    Bazalt                     barnás színű          savra érzékeny, üregképződés

Kálcit                       Márvány                                                 savra (sóra) érzékeny

Biotit                        Szerizo                   sárga/barna            vastartalmú, magas vízfelvétel

Az ásványi anyagok határozzák meg a természetes kő tulajdonságait

Az ásványok kémiai reakcióval megváltoztathatják a természetes köveket. A reakciók végbemehetnek részben szakszerűtlen fektetés során, részben még beépítés előtt természetes folyamatok következtében. Amennyiben az elváltozásokat észreveszik a lapokon vagy csempén a burkolás során, ne használják fel azokat.

Egyre többször figyelhető meg építkezéseken kerámia csempe és természetes kő kombinált burkolása. A vékony (pl: 10 mm) természetes kőlapoknak köszönhetően a munkálatokat minden nehézség nélkül el lehet végezni.  A fent leírt kombináció további kialakítási lehetőségeket  nyújt, ami magas szintű kivitelezést igényel és ezáltal a cégeket is megkülönbözteti egymástól.

Fontos a megfelelő csemperagasztó anyag kiválasztása!

Természetes kő  fektetése esetén mindig a megfelelő vékony-, közép- vagy vastagágyazatú, gyárban előállított csemperagasztó habarcsot kell használni. Csak ezek az anyagok garantálják a megfelelő biztonságot és egyenletes minőséget.  Ezeknek a speciális termékeknek a legnagyobb előnye, hogy gyorsan száradnak. Így a hozzáadott víz 1-2 órával a munkálatok befejeztével kristályos szerkezetben beépül a csemperagasztó habarcs szerkezetébe, és nem szívódik fel a kőbe, amit negatívan megváltoztathatná.

Amennyiben szürke csemperagasztó habarcsokat kombinálunk világos vagy átlátszó anyagokkal, a ragasztó csíkok nagy valószínűséggel átlátszanak majd, ezen kívül optikailag sötétebbnek tűnhet a leburkolt kő, mint az eredeti. A munka megkezdése előtt ellenőrizze!

A burkolás alapelve:

Kevés nedvesség                  csekély a veszélye az elszíneződésnek

Sok nedvesség                      nagy az elszíneződés veszélye

A természetes kő károsodásmentes fektetéséhez régebben vastag ágyazatot használtak. Természetesen napjainkban is szóba jöhet átlagos idő alatt kikeményedő vékony vagy közepes ágyazatú csemperagasztó habarcs a burkolásukhoz. Ebből az okból a Sopro termék szortimentje is tartalmaz átlagosan kikeményedő csemperagasztó habarcsot elszíneződésre hajlamos természetes kő burkolásához. Az átlagos idő alatt kikeményedő csemperagasztó ragasztó rendszerek használatakor fennáll a veszély – mint a vastagágyazatú habarcsnál , hogy a hosszabb kiszáradási idő alatt a hozzáadott víz beszivárog a kőbe, és esetleg elszíneződést okoz.

Általában azt tanácsoljuk, hogy természetes kő fektetéséhez fehér, gyorsan kikeményedő csemperagasztó habarcsokat használjanak, mint például: Sopro MarmorFlexKleber (MFK 446) vagy Sopro MittelDickbettMörtel weiß (MDM 885).

Egyes természetes kő fajták – a gyakorlati tapasztalatok alapján – még a fent ismertetett speciális habarcsokkal sem ragaszthatóak sérülésmentesen, mert a hátoldaluk érintkezik a csemperagasztó anyagban lévő nedvességgel és emiatt eldeformálódhatnak. Ilyen esetben vízmentes, műgyanta alapú csemperagasztó anyagot kell alkalmazni, mint például: Sopro PU-Kleber-t (PUK 503). A PU-Kleber nem csak a deformálódás mentes felületek kialakítását biztosítja, hanem mint ragasztó rendszer kritikus aljzatok (pl.: fém) esetén a kiváló tapadó képességet.

A természetes kő közvetlen burkolhatóvá válnak a PU-Kleber -rel fémlépcső szerkezetekre, liftek aljzatára vagy például hajóépítésnél a fémfelületekre .

Természetes kövek és keletkezésük

Sajnos a természetes kő kiválasztásánál gyakran külső megjelenésük az elsődleges szempont és nem a technikai tulajdonságaik, ami a későbbiekben a használat során problémákhoz vezethet. A természetes kövek keletkezésének módját és az ebből származó különbségeket sok esetben nem teljes mértékben veszik figyelembe. A keletkezésük három fő csoportjából/kőosztályokból számos következtetést le lehet vonni tulajdonságaikról és ezáltal a felhasználási lehetőségekről is.

A természetes kövek ásványokból állnak, melyek közül kb. 3000 ismerünk. Ezek közül kb. 30 ásványnak van jelentős szerepe a kőzetek kialakulásában. Az ásványok pl.: földpát, kvarc, csillám, kálcit, nefelin, zodalit, biotit vagy olivin.

Vulkánikus kőzetek

két csoportba oszthatóak:

  • Mélységi magnás kőzetek: mélyen a földkéreg közelében képződnek a magma megmerevedéséből, pl.: gránit, diorit
  • Vulkáni kőzetek: a föld felszínén keletkeznek a magma merevedéséből, pl.: bazalt, bazaltláva

Üledékes kőzetek

Kőzet maradékok leülepedéséből keletkeznek, pl.: homokkő, mészkő

Metamorf kőzetek

Vulkáni és üledékes kőzetek átalakulásából keletkeznek, pl.: márvány, gnájsz

Vastag vagy vékony ágyazat?

A természetes kő fektetéséhez magától értetődően használhatunk vastag ágyazatot (pl.: lépcsők építése). Sötét színű, elszíneződésre hajlamos természetes köveknél a vastag ágyazat és Sopro HaftSchlämmeFlex grau (HSF 748), világos, ezáltal átlátszó, elszíneződésre hajlamos köveknél pedig a vastag ágyazat és  Sopro Marmorschlämme weiß (MAS 418) kombinációját javasoljuk.

Egyedi misungokat feltétlenül trassz cementtel állítsanak elő, kész habarcsok esetén a Sopro TrassVerlegeMörtel-t ajánljuk. Kijelenthetjük, hogy általában a vékony és közepes ágyazatnak számos előnye van a vastag ágyazattal szemben. Évek alatt számos építkezés során bebizonyosodott, hogy a „természetes kő és vékony habarcs ágyazat” kombinációja kiváló. Ebben az összefüggésben elsősorban a felújításokat kell megemlítenünk. Főleg nagy beruházások esetén az átadási határidők nagyon rövidek, ilyen esetekben a hosszú száradási időt igénybevevő vastag ágyazatok kivitelezése szinte lehetetlen. A gyorsan száradó Sopro rendszerekkel lefektetett burkolatok ezzel szemben már akár néhány óra vagy nap elteltével terhelhetőek. Az építkezésen a munkálatok gyorsan tovább folytatódhatnak. Ez vastag ágyazat esetén nem lehetséges, mert a szokásos 4-6 hetes száradási időt be kell tartani, ez pedig a legtöbb esetben a határidős teljesítést ellehetetlenítené.

Külterületen is előnyös, ha vékony vagy közepes ágyazattal dolgozunk. A gyorsan kikeményedő rendszerek rövid száradási ideje lehetővé teszi, hogy a burkolt felületek hamar járhatóvá válnak és pár óra elteltével az időjárás hatásai sem okoznak károkat benne. Azoknak a burkolóknak, akik sok éves tapasztalatuknak köszönhetően mégis a vastag ágyazat mellett döntenek, minden esetben átszivárogtató rendszert kell alkalmazniuk a Német Természetes Kő Szövetség (DNV) ajánlásának megfelelően.  A Sopro átszivárogtató rendszerével (Sopro DrainageMörtel DM 610 és Sopro DrainageMatte DRM 653)) előállítható egy olyan átszivárogtató, vízelvezető teherelosztó réteg (min. 5 cm), amire végezetül vagy vékony ágyazattal, vagy az ismert „friss-a-frissre” eljárással, vastag ágyazattal burkolnak. Amennyiben a „fiss-a-frissre” eljárást alkalmazzák, tapadóhídként használják a fent leírt habarcsokat vagy vékony ágyazatú csemperagasztókat. A vízelvezető rendszer akkor tudja a lehullott csapadékmennyiséget elszivárogtatni, ha a habarcs alá a szigetelő rétegbe Sopro DrainageMatte-t terítenek ki, ami hosszú távon biztosítja a víz elvezetését.

Gyakorlati tanácsok a helyes fugázáshoz

A természetes kő szakszerű fektetéséhez rendkívül fontos a megfelelő fugázó anyag kiválasztása is. Keskeny fugákhoz valamint polírozott természetes kövekhez Sopro Márvány fugázót ajánljuk. Durva, strukturált fugázandó felület esetén úgy kell tervezni, hogy nagy szemcseméretű fugázó anyagot kell majd használni, mint például Sopro TrassNatursteinfuge (TNF).

A Sopro Márvány fugázóval összehasonlítva a durva szemcséjű fugázó anyagok könnyebben moshatóak le a strukturált természetes kő felületéről kvarchomok tartalmuk miatt. Az erősen szívóképes természetes köveknél (mészkő, homokkő) bizonyítottan nagy segítséget nyújt a Sopro PflasterFughilfe (PFA 867) . Csökkenti a kövek szívóképességét, ezzel könnyíti meg a lemosás folyamatát. A burkolónak tudnia kell, hogy a fugázás módszerének kiválasztásánál figyelembe kell vennie a kő felületének tulajdonságait. Például bazaltláva esetén nem lehet a fugát a megszokott módon behúzni, mert a fugázó anyag megragad a nyitott pórusokban, és a kő teljesen elveszti eredeti színhatását. Ebben az esetben fugázó síneket kell alkalmazni.

A természetes kő fugázásához ajánlott cement alapú fugázó anyagok mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a dilatációs fugák kitöltésére szolgáló szilikonos fugázó anyagok megválasztására is. Figyelmükbe ajánljuk a különleges összetételű szilikonokat, pl.: Sopro Márványszilikon.  Más szilikonok esetén előfordul, hogy az olajtartalmuk felszívódik a kő széleibe és elszíneződött csíkot képez, ezáltal elcsúfítja a szép burkolatot. A természetes kő felületének védelmére használják a Sopro impregnáló anyagait (Naturstein-Fleckstopp MNP 704 vagy Naturstein-Farbvertiefer MNF 705).

A felhasználandó anyagmennyiség a kő típusától, azaz a szívóképességétől függ. A gránit anyagszerkezete miatt sokkal kevesebb impregnáló szert szív fel, mint például a mészkő. A fel nem szívódott, felesleges anyagot a kő felületéről gondosan le kell takarítani. A felületen maradt anyagból a nedvesség elpárolog, és fehér színű foltokat hagy maga után. A természetes kő felületét havonta egyszer tisztítsuk le Sopro Wischpflege-vel (WP 707).

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.