A terasz burkolása, csempézése

Az erkélyek, teraszok csempe és járólap ragasztása

Teljesen mindegy, hogy lakás vagy ház, kicsi vagy nagy – nagyon jó, ha van terasz vagy erkély az otthonunkban. Mindenki, akár bérlő akár tulajdonos örül, ha egy kemény munkanap után vagy a hétvégén szép időben használni tudja ezeket a kinti területeket. A terasz a nyári hónapok legkellemesebb helyisége lehet otthonunknak.
Következésképpen magasak azok a kívánalmak, hogy ezek a „ pihenő helyek”  megnyerően és jól legyenek kialakítva.

Egy kerámialapokkal burkolt terasz különösen jól tud mutatni. A terasz burkolása során gyakori kívánság továbbá az, hogy a lakószoba padlóburkolata a balkon- vagy a terasz-ajtón át azonos sorban tovább folytatódjon kifelé. Amennyiben kerámia padlóburkoló mellett döntenek és a csempéket, padlólapokat már kiválasztották, azután jöhet a burkolóanyagok kérdése. Mivel burkoljuk a teraszt?

Hogyan lehetséges a burkolatot ezeken az érzékeny területeken is tartósan és biztonságos felrakni? Ehhez létezik egy jól bevált felrakási módszer, ami ezt lehetővé teszi. Mivel egy kültéri épületrészről van szó, ezért központi szerepet játszik a vizesedés felmérése és a be/átázásnak a kérdése. A terasz nagy igénybevételnek van kitéve, éri a nap, az eső, ezt mindig tartsuk szem előtt! Ez azt jelenti, hogy sokszor a burkoló szakembertől is függ szigetelés kérdésének a megfelelő és optimális megoldása.

A terasz megfelelő szigetelése, burkolása


A kültéri épületrészeknek DIN 18195 szabvány szerint kell szigetelve lenniük.

Ön, a tervezővel vagy az kivitelezővel való megállapodás után egy ma használatos és megszokott, egyszerűbb felhasználású szigetelőhabarccsal ( Sopro TurboDichtSchlamme ) tud szigeteltetni.

Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823

Sopro Turbo szigetelő habarcs

2-K TDS 823

A Sopro TurboDichtSchlaemme
2-K lehetővé teszi a kétszeres szigetelést kevesebb időn belül, alacsonyabb hőmérséklet mellett is.

Egyúttal ott, ahol a leszigetelt felület alatt lakott helyiség található, lapos tetőre vonatkozó irányelvekre van szükség, párazáró, vízszigetelő és tömítő felhasználásával. Általánosan érvényes az, hogy az épületet a beszivárgó nedvesség ellen védeni kell, mivel a járólap burkolat önmagában nem ad szigetelést. Ez természetesen vonatkozik a terasz burkolására is.

A terheléselosztó rétegeket ( Estrich ) vagy a lejtéskiegyenlítőket a vízszigetelő anyaggal ( Sopro TurboDichtSchlamme ) leszigeteljük, azért hogy egy lehetséges beszivárgást megakadályozzunk.

Ha például egy konzolos vagy egy talajszinten lévő terasz kerámia lapokkal van burkolva, szükséges arról gondoskodnunk, hogy a felületnek 1-2% -os lejtése legyen. A lejtés könnyen elkészíthető egy  összekötő Estrich-hel ( például Sopro Rapidur B5 ),  egy úgy- nevezett gyorsan keményedő kiegyenlítő habarccsal ( Sopro AusgleichsMörtel Trass ).

A kiszáradás után következik a szigetelés Sopro TurboDichtSchlamme-vel. A cementalapú, magas flexibilitású, repedést áthidaló szigetelő két munkafolyamatban van alkalmazva. A kiszáradás után a rétegvastagságot ellenőrizni kell a teraszon, mert ennek 2 mm-nél nem szabad kevesebbnek lennie. A tágulási hézagok megoldására a Sopro szigetelőszalagjai a szigetelőhabarcsba bedolgozhatóak.

Felhasználási hőmérsékletre vigyázni!

Az állandó időjárási hatások miatt a balkon és a terasz a legerősebben megterhelt és ezáltal a legtöbb károsodásnak kitett épületrészei a háznak. Ezért a kerámiás burkolt felületek, az erkélyek és teraszok biztonságos kialakításáért, a pontos terasz burkolás érdekében egy speciálisan kifejlesztett, cementezett, magas flexibilitású, kétkomponensű és vízzáró vékonyhabarcsot, a  Sopro megaFlex S2-et ajánljuk. Ez a vékonyhabarcs két variációban kapható:

megaFlex S2 MEG 665

megaFlex S2 turbo MEG 666

A gyors keményedési változata miatt ( Sopro megaFlex S2 turbo ) kiválóan alkalmas építési területeken alacsony külső hőmérsékletnél (ősz, tavasz). A speciális összetétele lehetővé teszi azt, hogy a kedvezőtlen megszilárdulási feltételek mellett is már a következő éjszakán a szükséges fagybiztonságot garantálja. A nyári hónapokban, a szokásos hőmérsékleten Variante Sopro megaFlex S2 a normál felhasználhatósági- és kiszáradási idővel alkalmazható a terasz esetében.  Mindkét vékonyhabarcs, a magas tapadószilárdsága és vízállósága miatt, a magas minőségű padlólapok különleges követelményeinek is megfelelnek, következésképpen  ezeknek az anyagoknak  biztonságos a felhasználása mind a balkonokon, mind a teraszokon.  A burkolatok elkészítése egy flexibilis beállítással történik, hidraulikus kötőhabarccsal – a Sopro FlexFuge FL.-val.

Még nagyobb méretek

Gyakran van arra igény, hogy a nappali szoba beltéri, nagyméretű padlólapjai egyúttal az erkélyen vagy a teraszon folytatódjanak tovább. A 60×60 cm-es lapméretig ez a kombináció egy kis kapcsolódó szigeteléssel biztosan megoldható. Ebben az esetben a fent említett szigetelőhabarcs helyett egy szigetelő és elválasztó fólia ( Sopro EAB plus ) kell, és a lejtéssel előkészített felületre pedig Sopro megaFlex S2 turbo-t kell ragasztani. Sopro AEB plus -nál egy kétrétegű szigetelő membránról van szó, mely a „puha”, antracitszínű hátoldala által jó elválasztó  tulajdonsággal bír.

A Sopro AEB plus egy összekapcsoló konstrukciót képez és  ezáltal jól terhelhető – egy nyilvánosan használandó terasz esetén, mint például egy kávézónál ez  fontos szempont. Ez a szétválasztó szigetelőcsík lesz a szegélynél felrakva. Ezek a rögzítések Sopro Racofix ragasztóval vagy Sopro TurboDichtSchlamme -vel és Sopro AEB szigetelőcsíkkal vízhatlanul ragaszthatók fel. Ezután következik, ahogy az felül le van írva, a nagyalakú kerámialapok lerakása Sopro megaFlex S2 turboval illetve Sopro megaFlex S2-vel.

Gyors víztelenítés vízelvezető/átszivárogtató habarccsal

Természetesen azon az erkélyen, teraszon is, amely a lapostetős irányelvek szerint egy páravezetővel már le van szigetelve, a megrendelő kívánságának megfelelően a felületek leburkolhatók kerámia lapokkal.

Annak érdekében, hogy a burkolás biztonságos legyen, mindenekelőtt a leszigetelt felületre egy terhelés elosztó réteget ( Estrich ) kell kialakítani. A burkolónak ebben az esetben nem kell törődnie a szigetelés módszerével, csak arra kell ügyelnie, hogy az általa elkészített további rétegek minél hamarabb kiszáradjanak. Ez azt jelenti, hogy a terhelést elosztó felületet ( Estrich ) egy vízelvezető habarccsal ( Sopro DrainageMörtel ) legalább 5 cm vastagságban leterítse.

Kész esztrich átszivárogtató habarcs DM 610 (Drainagemörtel )

Ennél a vízáteresztő habarcsnál egy speciális, átfolyást biztosító mono-szemcsekeverékről van szó. Összehasonlítva egy normál habarccsal, a finom adalékanyag hiányzik belőle. A terheléselosztó felület, amelyre később a kerámia burkolat fel lesz rakva a teraszon, a beszivárgó vizet nem gyűjti össze, a gravitáció miatt lefolyik és különösen a hideg évszakban nem tud kárt okozni a jégképződéskor. Azért, hogy a víz leszivárgását a párazáró réteghez megkönnyítsük, a ledrénezett terheléselosztó felületet (Estrich) mindig SoproDrainageMatte –val kell együtt használni.

A további építés úgy történik, ahogy a fentiekben le van írva, vékonyrétegű habarccsal Sopro megaFlex S2 turbo vagy Sopro megaFlex S2 és Sopro FlexFuge FL fugázó habarccsal.  A magas hőmérsékleti terhelés miatt tanácsos az építtetőnek, tanácsadás keretein belül, egy világos burkolószín választását javasolni.

A terasz, balkon burkolása, csempézése így tökéletesen szigetelt, hosszantartó és biztonságos lesz.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.