Tanácsok csempe vagy járólap vásárlása előtt

Ki ne ismerné azt az érzést, amikor tanácstalanul álldogálva próbálunk egy-egy nagy barkács áruház vagy csempebolt kínálatából választani? Lakásunk felújításának egyik legnagyobb gonddal járó feladata lehet a fürdőszoba vagy konyha felújítása. Ennek első lépése lehet a burkolat kiválasztása: vajon csempét vagy járólapot válasszunk?

Az óriási kínálat nem könnyíti meg a dolgunkat, nagyszerű, hogy szebbnél szebb burkolatok közül választhatunk, de emiatt egyre nehezebb meghoznunk a döntést: járólappal, vagy csempével burkoljunk? Melyik típust válaszuk és hová?

A tapasztalat azt mutatja, hogy leggyakrabban a szerint döntünk, hogy az adott pillanatban mi tetszik meg nekünk a választékból. Ebben a döntésben az aktuális divatirányzatok, a magazinok és műsorok irányítanak bennünket, és sajnos egyre kevésbé a praktikum, a használhatóság és legfőképpen az adott burkolatok igénybevehetősége.

Az alábbiakban igyekszünk mindkét szempontot figyelembe véve segíteni a választásban: bemutatjuk a burkolatok jellemző tulajdonságait, és ügyelünk a szépségre, az esztétikumra is.

Mi micsoda?

Sokan nem tudják pontosan, hogy mi a lényegi különbség a csempe és a járólap között. Áltatában a két burkolatfajta méretbeli eltérését tartják a legfontosabb különbségnek, de ennél többről van szó. A csempe hagyományosan kevésbé terhelhető vagy strapabíró mint a járólap: könnyen belátható, hiszen eredetileg a csempe a függőleges falfelületek burkolására szolgált, míg a járólap, a nevéből következtethetően, az aljzat, a járófelület burkolására alkalmas anyag, mely sokkal teherbíróbb.

A csempe

A csempe ezért kevésbé terhelhető, hiszen jobbára olyan területekre burkoljuk, ahová nem lépünk, így a mechanikai, fizikai terhelés is kisebb. Olyan felületek védelmére szolgál, amely kevésbé tisztítható (konyha), vagy nagy mennyiségű, és folyamatos vízterhelés éri (fürdő). A technológia fejlődésével ez a nézet azonban megváltozott: ma már olyan kerámia csempék is léteznek, amelyek felhasználhatók azokon a felületeken is, amelyen járunk, lépünk, ahol nagy az igénybevétel. Így a csempe használata ma már teljesen a saját ízlésünkre van bízva: ha szeretnénk, használhatjuk a konyha vagy fürdő járófelületének burkolására is.

A mázas kerámia csempe ma már egyre gyakrabban előfordul a konyha padlóján. Ha ezt szeretnénk, akkor a felújítás előtt mindenképpen győződjünk meg arról, hogy nagy kopásállóságú, terhelhető csempét választunk-e. Mindkét burkolóanyag esetében igaz tehát, hogy a nagyterhelést is ki kell bírják, megfelelően terhelhetőnek, ezáltal biztonságosnak kell lennie.

A járólap

A járólapokat a gyártók eleve nagyobb kopásállósággal tervezik, a gyártás során eleve figyelembe veszik, hogy nagyobb bútorok, asztalok kerülnek rá. Fontos szempont lehet a járólapok fagyállósága is: hagyományosan ezzel az anyaggal burkoljunk teraszunkat, erkélyünket is. A mai burkolási trendek szerint ízlésünk szerint járólapot használhatunk fürdőnk vagy konyhánk falának burkolásánál is, főként annak nagy mérete miatt kedvelt ez a megoldás.
Elmondható tehát, hogy a legnagyobb gyártók ma már nagyon nagy választékkal rendelkeznek, mind a csempe, mind a járólap tekintetében, a technológia fejlődésével pedig a hagyományos felhasználási területek határai is elmosódtak: ha úgy tetszik, tegyünk járólapot a fürdőszoba falára, vagy ragasszunk csempét a konyha aljzatra és falra is.

Divatos irányzatok vagy hagyományos megjelenés?

Évek óta tart az a divat, amit amerikai konyhás megoldásnak nevezünk: vagyis hogy megszűnik a konyha és a nappali közötti elválasztás. A trend nagyon praktikus, de felújítás előtt mindenképpen gondoljuk át és tervezzük meg a burkolatokat. Nagyon gyakori a konyhasziget, mint térelválasztó is, ez szintén gondos burkolattervezést igényel.

Ha ilyen elrendezésben gondolkodunk, még fontosabb az előrelátó tervezés, hiszen az összefüggő területek burkolatainak egységes, egymással harmonizáló képet kell mutatnia. Nem esztétikus megoldás, ha az amerikai konyhás nappalit burkolatváltással oldunk meg: az a legszebb, ha a padlón végig ugyanaz a járólap vagy csempe fut végig.

Ezzel a megoldással egységes, átfogó színt és mintát kaphatunk, ami harmonikusan nyitja egybe a kétfunkciós teret. A mai divat különösen ennek a megoldásnak kedvez, hiszen nagyon mutatós, ha ezeken az összefüggő, nagy területeken nagyméretű járólapot alkalmazunk a padló burkolásánál. Általában egy nem túl erőteljes színű és mintájú (kellemes homokszín, vagy fautánzatú barna)padlólap a legjobb választás, a hozzá illő, akár teljesen azonos színű fugával. A fuga színe minden helyiség burkolásánál nagyon fontos szempont: a rosszul megválasztott fuga színe az egész felület összképét elronthatja.

A divatos, modern és harmonikus kialakításhoz általában elmondható, hogy a nagyobb felületekre a homok, barna, bézs színkombinációból kialakított, nagyméretű járólapok használata a legjobb, míg a kissé tradicionálisabb, vidékies hangulatot kedvelők válasszák inkább a kisebb méretű csempeburkolatot. Méretéből és anyagából fakadóan ez kissé hagyományosabb, „country” stílusú benyomást kelt.

Általános szabályok nincsenek, a sokféle anyagnak és megjelenésnek köszönhetően nagyon sok lehetőséget ki lehet próbálni, miden az egyéni ízléstől függ. Technikailag, és a modern anyagoknak köszönhetően ma már szinte minden kivitelezhető. Megdőltek azok a régóta berögzült tételek is, hogy a kisebb helyiségekben (fürdő) csak a kisebb méretű csempeburkolat használható: a nagyméretű járólapok és esztétikus és tágas benyomást kelthetnek a kis helyeken is, ha a megfelelő színben választjuk.

Az egyenletes burkolás és a kis fuga vastagság szinte „tapétázott” hatást kelt, nagyon elegáns és sok lehetőségre alapot adó megoldás. Különösen igaz akkor, ha ugyanazt a padlólapot vagy csempét használjuk a falon és a padlón is, valamint ha nem ragaszkodunk mindenáron a bordűrhöz. Akár van elképzelésünk, akár tervezővel dolgoztatunk, mindenképpen jó ötlet már a vásárlás előtt, a tervezés időszakában burkolat kiosztási tervet készíttetni. Sok felesleges bosszúságtól kímálhetjük meg magunkat, hiszen nem csak előre látjuk a végeredményt, de megelőzzük azt is, hogy túl sok felesleges, fel nem használt csempe vagy járólap maradjon meg.

Különösen érdemes megcsináltatni a burkolatkiosztást, ha több, eltérő színű és méretű csempét, járólapot szeretnénk használni vagy egyéb díszítő elemekhez is ragaszkodunk (bordűr, díszcsempe). Mivel a gyártók hatalmas választékot kínálnak, minden csempecsaládhoz ajánlanak különböző kiegészítő, díszítő elemet is. ezeknek a felhasználása azonban nem mindig emeli a burkolat értékét: a kevesebb több elve ebben az esetben is igaz. Ha mindenképpen szeretnénk bordűrt, akkor válasszunk ki egyet, és következetesen azzal díszítsük a burkolatot. A túl sokféle díszítő motívum olykor zavaró, „összevissza” hatást kelt.

Tervezéskor érdemes odafigyelni egy másik gyakori hibára is. Felújítás előtt gyakran előfordul, hogy nem tudunk a stílusok között választani, ezért a „mindenből egy kicsit” mellett döntünk: a nappali-konyha egysége modern és minimalista, de a szoba egyik fala természetes kővel burkolt, hagyományos stílusú lett. Főként az épített és kővel burkolt kandallók esetében szokott előfordulni, hiszen a magazinokban gyakran látni ilyen megoldást a kandallókon. Vigyük végig a kívánt, személyünkre szabott stílust az összenyitott helyiségeken!

A kandalló burkolata amúgy sem olcsó mulatság, ha igazán látványos megoldásra vágyunk, akkor vágjunk bele, ha a megfelelő minőségű és látványú burkolatot engedhetünk meg magunknak. Ha ezt nem tehetjük meg, inkább ne burkoljuk gyengébb minőségű anyaggal, a félmegoldás nem teremti meg a kívánt összképet.

Hagyományos stílus

Ennek a stílusnak a kedvelői is törekedjenek a harmóniára, mind színekben, mind burkolóanyagokban. Általában a meleg, meghitt hangulatú, családias, kissé régies stílust kedvelők szeretik hagyomány anyagokkal burkolni a konyhát, fürdőt. Nekik azt ajánlanánk, hogy bátran használják a kisebb méretű, akár apró kockás kis csempét, hiszen az családiasabb, vidékies hangulatot kölcsönöz. Különösen igaz ez, a konyha falicsempéjére és a konyhapult vagy sziget burkolására.

Konyha csempázáse esetén is fontos tudni, hogy maga a csempe milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mennyire vízálló, kopásálló. Előre érdemes átgondolni a felújítandó területhez illő bútorokat, gépeket is. Tudnunk kell, mit használunk fel újra és mit nem tartunk meg az új stílusban. Ha hagyományos konyhára vágyunk, nem biztos, hogy odaillő egy modern inox sütő vagy hűtő, hiszen az a modern, letisztult háttér előtt érvényesül igazán. A bútorok használata ugyanilyen fontos a fürdőszoba felújításánál is, nem mindegy milyen mosdópult, szaniter áll a frissen burkolt felület előtt.

Néhány szó a színekről

Egyre divatosabbá válik a csempe és járólapok gyártóinak köszönhetően az erős színű, olykor exrtém, vad színezésű burkolóanyag használata.Mielőtt azonban úgy döntenénk, hogy fürdőnk neon zöldben, konyhánk tűzpirosban mutatna a legjobban, gondoljuk át kétszer is, hogy vajon 3 év múlva is örülnénk neki?

Mivel a legtöbb embernek nincs lehetősége évente kicserélni a stílust, a burkolatot, így érdemes hosszútávra gondolkodni. Inkább a fiataloknak és olyan bátor vállalkozóknak ajánljuk a vad színű csempét, járólapot és a színes fuga használatát, akiknek a személyisége „elbírja” az extra burkolatot.

A burkolat és más anyagok kombinációja

Sokaknak gondot okoz elképzelni és előre megtervezni a különböző anyagok párosítását. A csempeburkolatra is igaz, hogy a különböző fajták és méretek kombinálása esetén legyünk óvatosak! A kerámia vagy kőburkolat igazán jól mutat egy-egy üvegcsíkkal kombinálva, míg más anyagok kifejezetten ütik egymást. Az üveg használata nem túl szerencsés egy terrakotta vagy természetes kővel burkolt felület esetén. Ha az ilyen természetes, meleg érzetű burkolatokat részesítjük előnyben, akkor inkább a faburkolatot, a fa használatát ajánljuk.

A fürdőszobai szaniterek esetében nem lehet nagyot tévedni a fehér színnel, inkább kerüljük a színezett mosdót, kádat. A konyhai gépek anyag és színválasztéka is hatalmas, ne sajnáljuk a stílushoz illő, megfelelő darabok kiválasztására szánt időt.

Tervezés és előregondolkodás: a harmonikus, szépen kivitelezett burkolás előfeltétele.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.