Színes fuga

Mire figyeljünk a színes fuga alkalmazásakor?

Az utóbbi években, a csempék, járólapok óriási méret, szín és fajtaválasztékának megnövekedésével egy időben egyre divatosabbá vált a színes fuga alkalmazása is.

A hosszú évtizedekig tartó „szürke-fehér-krémszínű” fuga-uralom után ma nagyon nagy választék áll rendelkezésünkre, hogy egyéniségünkhöz, merész terveinkhez és főként színes csempénkhez, járólapunkhoz vagy egyéb burkolóanyagunkhoz illő, vad, erős, különleges színű fugázó-anyagot válasszunk. A színes fuga szép, eredeti és különleges megoldás lehet.

Ma már sokkal könnyebb „feldobni” akár a régi, szolidabb csempénket is, hiszen a színes fuga óriási lehetőséget ad a fantáziadús, esztétikus végeredmény eléréséhez. Szinte bármilyen színt, árnyalatot választhatunk, az extrém színű fuga alkalmazása arra is lehetőséget ad, hogy egyszerűbb, kevésbé feltűnő csempénket is érdekessé tegyük, és akár különösen nagy anyagi áldozat nélkül, bármikor lecseréljük. Így nagy felújítás nélkül is állandóan megújuló, „vadonatúj” fürdőszobánk, konyhánk lehet.

Ahogyan a hagyományos csempézés, járólap ragasztás után is nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő fuga kiválasztására, a színes fuga alkalmazásakor sem mindegy, hogy melyik helyiségbe kerülnek, és mekkora igénybevételnek lesznek kitéve.

A színes fuga éppúgy alkalmazható vizes helyiségekben mint kültéren, teraszon és balkonon, ezért nagyon fontos, hogy mielőtt a megfelelő színt kiválasztjuk, győzödjünk meg róla, hogy fugánknak flexibilsnek, széles, vagy keskenyfugázónak, esetleg rendkívüli igénybevételnek is megfelelőnek kell lennie. A színes fugázó anyagok fajtáit, a színes fugát a szerint is választhatjuk, hogy milyen típusú burkolóanyagot szeretnénk fugázni vele: természetes követ, csempét, márványt, vagy esetleg üvegtéglát.

A színes fuga mellett jó tudni azt is, hogy fugaszilikonok is kaphatók már színesben, ez a rugalmas tömítőanyag a mozgó fugák feltöltésére alkalmazható.

A színes fuga alkalmazásának is megvannak az optikai szabályai, éppúgy, mint a színes csempe és járólap esetében. Mindig vegyük figyelembe, hogy hová kerül a színes fuga: ha előtérbe, nappaliba, vagy olyan helyre ahol sokan és sokszor lépnek, nem érdemes nagyon világos színű fugát választani, hiszen sokkal hamarabb elkoszolódik a fuga. Ha falon lévő csempe közé, vagy kevésbé gyakran használt területre választunk színes fugát, akkor bármilyen erős, színes fuga megfelelő lehet.

Ilyen esetben arra figyeljünk, hogy a nagyon apró, kisméretű csempe közé rakott erős színű fuga „szemkápráztató” hatású, ami hosszú távon kissé zavaró lehet. Kockás, rácsos hatású lehet a színes fuga a nagyon világos, fehér vagy krémszínű csempe között is, ezt inkább fiataloknak, bohémeknek ajánljuk. Nagyon érdekes hatást érhetünk el akkor is, ha csempénk, vagy járólapunk színének árnyalatai közül választjuk ki a fuga színét.

 

Egyre elterjedtebb ötlet az is, ha egy felületen belül eltérő a fuga színe. Ha egy falon két különböző színű csempe van, nagyon mutatós lehet, ha a fuga színe is különböző. Itt azonban nagyon fontos, hogy megfelelő színpárosítást használjunk: ha nem jól kombináljuk össze a színeket, akkor a burkolás „hibásnak” tűnhet, úgy tűnhet mérethibás a csempénk. Sajnos ez gyakran kelti a rendezetlenség, összevisszaság látszatát. Ez főként azokban a helyiségekben fontos szempont, ahol a nyugalomra, a harmóniára törekednénk, például a fürdőszobában.

Figyeljünk arra is, hogy a kifugázni kívánt területen lehetőleg ne legyen más erős díszítő elem, bordűr, vagy egyéb zavaró, kusza érzetet okozó összetevő. Ez vonatkozik a helyiség későbbi díszítésére is! Mindenképpen gondoljuk át előre, milyen végső hatásra törekszünk.

Az ilyen extrém megoldást választóknak azt ajánljuk, hogy a végső kivitelezés előtt mindenképpen próbálják meg lemodellezni (rajzon, egy nagyobb felületen) hogy is fog a valóságban kinézni az elképzelt terv? Valóban azt a hatást érjük el vele, amit szeretnénk?

Fontos megemlíteni, hogy a színes, különleges fugával díszített csempe vagy járólap igazán nagy szakértelmet kíván a burkolótól is. Sok tapasztalattal, ügyes kézzel és különös odafigyeléssel kell felhordani a csempe közé, mert egy rosszul kivitelezett fugázás tönkreteheti az egész összképet. A csúnyán felhordott, extra színű fuga sokkal jobban vonzza a szemet, és a hiba is sokkal feltűnőbb.

Ajánlott termékek:

Sopro Saphir S flexibilis fugázóanyag

Sopro Brillant® flexibilis fugázó

Sopro Saphir M flexibilis márványfugázó

Topas® epoxi fugázó

Topas® epoxi csillámpor

Saphir Szaniter fugaszilikon 052

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.