Rétegzárás csempével vagy burkolólappal

Alapelvek

Az építési szabályzat előírja, hogy épületeket úgy kell tervezni és kivitelezni, hogy a víz és a nedvesség ne okozhasson kárt bennük.
Ez azt jelenti, hogy az építményeket megfelelő szigeteléssel kell ellátni.

A nedvességnek kitett helyiségeket általában csempével és burkolólappal látják el. Tisztában kell lenni azzal, hogy a csempe önmagában még nem képez szigetelő réteget. Vizes helyiségek tervezése és építése során mindig kell egy záróréteget képezni. A csempék között futó fuga vízáteresztő.

ZDB tájékoztató előlap

ZDB tájékoztató előlap

A DIN 18195  szigetelésre vonatkozó szabvány mellett az úgynevezett rétegzárás is meghonosodott a gyakorlatban az utolsó két évtizedben. Ezt a technikát a burkolóiparban sikeresen használják. A 2005-ben ismételten megjelent ZDB-tájékoztató „Útmutató csempével és burkolólappal történő rétegzárás kivitelezésére kül- és beltéren“ hírt ad minden változásról és újdonságról és elmagyarázza a felület szigetelésének módszereit.
A tájékoztató bemutatja a tervezés és kivitelezés fontos alapelveit.

A nedvességnek kitett helyiségeket általában csempével és burkolólappal látják el. Tisztában kell lenni azzal, hogy a csempe önmagában még nem képez szigetelő réteget. Vizes helyiségek tervezése és építése során mindig kell egy záróréteget képezni.  A csempék között futó fuga vízáteresztő.

Vízáteresztő fuga keresztmetszeti rajza

Vízáteresztő fuga keresztmetszeti rajza

Vízterhelési osztályok táblázata

Vízterhelési osztályok táblázata

Alapvetően négy (I, II, III és  IV) vízterhelési osztályt határozunk meg. Ezek alapján végezzük a besorolásokat, a tervezést és kivitelezést.

1999 április óta a kenhető szigetelőanyagokra a DIBT (Német Építőipari Intézet) szabályozása vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ezek az anyagok az épitési szabályzat A fejezet 2 szám 1.10 részéhez tartoznak.
A 2002 áprilisában megjelenő általános építőipari ellenőrző tanúsítvány (abP), lényegesen megváltoztatta a csempék és lapok burkolásához használt kenhető szigetelőanyagokra vonatkozó vizsgálati alapelveket. Azóta a ZDB vizsgálati normája szerinti tanúsítvány mellett párhuzamosan létezik az általános építőipari ellenőrző tanúsítvány is, ami a jövőben kiváltja majd a ZDB tanúsítványait.

Az általános építőipari ellenőrző tanúsítvánnyal (abP) rendelkező szigetelőanyagok Ü-jelzésüek.

A DIBT szerint az anyagokat alkalmazási területüktől függően a következő igénybevételi osztályokba (Bk) soroljuk:

U tanúsítvány

U tanúsítvány

Igénybevételi osztály táblázata

Igénybevételi osztály táblázata

Az építőipari szabvány szerint a kenhető szigetelőanyagokat, anyagösszetételüktől függően, meghatározott rétegvastagságban
kell felhordani.

Rétegvastagsági táblázat

Rétegvastagsági táblázat

A szigetelőanyagokat legalább 2 rétegben kell felhordani. Ellenőrizze és dokumentálja a szigetelőanyag rétegvastagságát!

Az igénybevételi osztályok új, DIBT szerinti csoportosítása (szabályozott területek), ami nem tartalmaz minden területet (lakásépítés), szükségessé teszi, hogy a ZDB tájékoztató szerinti, régi meghatározásokat is újra besorolják.

DIBT besorolási táblázat

DIBT besorolási táblázat

 

Felhasználható szigetelőanyagok

Műanyag diszperzió:

Kenhető szigetelő fólia:

 

Oldószermentes, egykomponensű, műanyagalapú kenhető   szigetelőfólia. Használatra kész, csempe és burkolólap alatti  felületzárásra alkalmazható. Különösen vízszintes, nem szabdalt aljazaton használható, mint például gipszkarton, gipszrost lap stb. Az anyag repedésáthidaló jellemzőkkel rendelkezik a ZDB szerint.
Alkalmazható beltéren, magán és nyilvános zuhanyozókban vagy fürdőhelyiségekben valamint ipari üzemekben.


Flexibilis, cement alapú szigetelőhabarcsok:

Rugalmas szigetelő habarcs

1-K DSF 523

Turbo szigetelő habarcs

2-K TDS 823

Rugalmas szigetelő habarcs 

2-K (DSF 423)

Kétkomponensű rugalmas szigetelő habarcs 2K:

Gyorsan kötő, kétkomponensű, flexibilis, cement alapú, nagy hatásfokú szigetelőhabarcs vízhatlan, repedésáthidaló szigetelések előállításához. A két komponens garantálja a meglévő körülményektől független kiszáradást vizes helyiségekben, balkonokon, teraszokon, uszodákban. Rendkívüli flexibilitását a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező műanyag adalék biztosítja. Nagyon gazdaságos.
Könnyen bedolgozható, krémes állagú. Kenhető, szórható, hengerelhető. Megfelel az építési szabályzat (abP) A1, A2 és B valamint a ZDB ismertető 0, A01, A02 és B vízterhelési osztály követelményeinek.

Műgyanta szigetelőanyagok = Poliuretán és epoxi gyanták

PU szigetelő anyag (PU-FD 570) és (PU-FD 571)

PU szigetelőanyag:  

Pigmentált, kétkomponensű poliuretán folyékony műgyanta. Az anyag kikeményedését követően ellenáll a víznek, szennyvíznek, tengervíznek, vízben oldódó savaknak, lúgoknak, sóoldatoknak klór- és mésztartalmú termálvíznek. Alkalmazásra kerülhet repedésáthidaló, felületlezáró anyagként csempe és lapburkolat alá bel- és kültéren, ahol nagy igénybevételnek van kitéve, mint például uszodában, üzemi konyhákban, ipari létesítményekben.

 

Megjegyzés:

A kötőszigetelő anyagokat alapjában véve alkalmazni lehet minden olyan aljazaton, amire csempével és lappal burkolni lehet.  Az anyagösszetételüknek köszönhetően jó tapadási tulajdonságokkal rendelkeznek.
A tervezés során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ne használjanak vízre, nedvességre érzékeny aljazatot (pl.: gipszkarton), nagy vízterhelésnek kitett területeken.
A következő fejezetek (3.1 – 3.4) a vízterhelési osztálytól függően foglalkoznak az alkalmas aljazatok megválasztásával.
Amennyiben javaslatunk ellenére mégis nedvességre érzékeny anyag került vagy kerül beépítésre, a szigetelést nagyon gondosan kell megtervezni és kivitelezni.

Csak száraz és bizonyos követelményeknek megfelelő felületet szigeteljen (vakolat, stb.), ez különösen vonatkozik az esztrichekre:
Cementesztrich ≤ 2,0 % nedvesség
Kálciumszulfát esztrich ≤ 0,5 %, fűtött konstrukció ≤ 0,3 % nedvesség

Az értékeket CM készülékkel (hitelesített) meg kell mérni és dokumentálni kell.
A DIN 4725 „Melegvizes padlófűtés” szabvány alapján felfűtési jegyzőkönyvet kell készíteni a szigetelőanyag felhordása és a burkolás előtt.
Kiegészítésül vegye figyelembe a „dilatációs profilok koordinációját padlófűtésnél“  valamint a ZDB tájékoztató „Kerámialapok- és csempék, természetes kövek, betonkövek fektetése kálcium-szulfát esztrichekbe” részének lásd: 7. fejezet „Merev burkolóanyagok fektetése esztrichek felhasználásával“ utasításait.

Az aljazatokat a szigetelés előtt megfelelően elő kell készíteni (falak glettelése, aljzatkiegyenlítés, stb., lásd: 11. fejezet „Aljzatkiegyenlítés“), hogy a csempe végül a vékonyágyazatba helyezhető legyen.

Szennyezőanyag felgyülemlése keresztmetszet:

Átnedvesedett esztrich

Kálcium kirakodás szerelvények körül

Mészkivirágzás

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.