Pinceszigetelés

Pinceszigetelés-rendszerek

Alapelvek

Az építőanyagok megbízható védelme a feltörő víz vagy nedvesség ellen nem csak az épület értékének megőrzését szolgálja, hanem a törvényalkotó által előírt kötelezettség is. Ez természetesen vonatkozik a pincékre is, ezért a pinceszigetelés az egyik legfontosabb feladat.

A pince építéséhez felhasznált építőanyagok (falazat + alap), mint pl.: pincefalazó blokkok, mészkő téglák, beton bár megfelelnek a statikai követelményeknek, csak bizonyos esetekben képeznek vízzáró réteget.

A pincéket tehát meg kell védeni az átnedvesedéstől, vagyis szigetelőréteget kell felhordani.

Úgy két évtizede a hagyományos értelemben vett bitumenes szigetelések mellett az ún. bitumenes vastagrétegű szigetelőrendszerek kerültek bevezetésre, melyek a pinceszigetelés legkorszerűbb rendszerei.

A kivitelezési munkálatokat a „Talajjal érintkező épületrészek műanyagmodifikált vastagrétegű bitumenréteggel történő szigetelésének és tervezésének irányelvei” valamint a DIN 18195 (2000 augusztus) szabályozza.

Vastag szigetelőréteg felhordása.

A pinceszigetelés igénybevétele szempontjából a legfontosabb tényező a talaj vízáteresztő képessége. Megmérik, hogy a föld milyen gyorsan vezeti el a vizet. Ha a vízáteresztési tényező k>10 –4 m/s, ez azt jelenti, hogy a föld legalább 0,1 mm/másodperc sebeséggel vezeti el a talajvizet.
Amennyiben ez az érték kevesebb, akkor kevésbé áteresztő talajról beszélünk. Ebben az esetben a felgyülemlő víz nyomást fejt ki a szigetelésre.

A Sopro KellerDicht-Abdichtungs system pinceszigtelő rendszer, mely számos műszaki követelménynek eleget tesz ezen a területen, a következőkben leírt vízterhelés esetén alkalmazható. A megfelelő alkalmazás mellett a pinceszigetelés tökéletesen megbízható és biztonságos lesz.

A DIN 18195 négyféle vízterhelést ill. víz által okozott igénybevételt különböztet meg, amitől az épületet, de főképpen a talajjal érintkező épületrészeket védeni kell.

Vízterhelés: talajnedvesség, nem felgyülemlő víz a padlón és a falakon (DIN 18195, 4. rész)
Vízterhelés: nyomást nem kifejtő víz a födémen és a vizes blokkokban (DIN 18195, 5. rész)
Vízterhelés: felgyülemlő víz (DIN 18195, 6. rész)
Vízterhelés:kívülről nyomást kifejtő víz (DIN 18195, 6. rész)

Kérjen kivitelezési jegyzőkönyvet!
Info: 06 23/458-040

Terhelési osztályok:

Figyelem:

A DIN 18195-5 ill. DIN 18195-6 nem tartalmazza a “nyomásmentes víz – nagy igénybevétel” és “külső víznyomás (talajvíz, behatolási mélység ≤ 3 m )” vízterhelési osztályokat a műanyagnemesített bitumenes vastagrétegű bevonatokra vonatkozólag. A munkavállaló köteles megbízó figyelmét a DIN 18195-től való eltérésre felhívni.
Ilyen esetben a pinceszigetelés kivitelezését a VOB-nak és a DIN 18336 C rész 0.3 bekezdésének megfelelően szerződésben rögzíteni kell és a műszaki leírásban a teljesítményt egyérteműen és részletesen meg kell határozni.

Vízterhelés

Talajnedvesség és nem felgyülemlő szivárgó víz falon és padlón:

A szigetelést a talajnedvesség veszi legkevésbé igénybe. Ennek megfelelően a pinceszigetelés tervezése során ezzel a vízterhelési módozattal csak akkor szabad számolni, ha mind a talaj, mind a visszatöltésre szolgáló anyag igen áteresztő (k > 10-4 m/s), mint például homok és kavicsréteg esetén.

Vízterhelés: telejnedvesség a falon és az aljzaton DIN 18195-4.

Vízterhelés: nem felgyülemlő szivárgó víz falon és az aljzaton DIN 18195-4.

Ha a talaj kevésbé áteresztő (k ≤10 –4 m/s), a DIN 4095  alapján átszivárogtató lemezt kell alkalmazni, mely tartósan betölti funkcióját.

Nyomásmentes víz födémen és vizes blokkokban:

Ez esetben megkülönböztetünk: közepesen és nagyon igénybevett szigeteléseket.

Vízszintes és lejtős építményszerkezet esetén mérsékelt igénybevételről van szó, ha a víz nem fejt ki hidrosztatikus nyomást. Ide tartoznak a kültéri balkonok, a teraszok, melyek alatt nincs lakótér és a lakásokban lévő fürdőszobák. Nagy igénybevételről beszélünk külterületen, pl.: tetőterasz,  intenzíven zöld növényzettel beültetett terület, parkolóház födém,  stb. valamint beltéren található úszómedencék körül lévő terület,  nyilvános zuhanyozók és ipari konyhák esetén.

Vízterhelés: nyomásmentes víz födémen és vizes blokkokban DIN 18195-5.

Az olyan felületzáró szigetelés esetén, amelyre kerámia lap vagy csempeburkolat kerül, a ZDB műszaki ismertető „Felületzáró szigetelés kivitelezési tudnivalói lap és csembeburkolatok esetén kül- és beltéren” valamint a „Általános építőipari vizsgálati igazolás eléréséhez szükséges (abP) alapvető vizsgálati irányelvek a folyékony állapotban feldolgozásra kerülő szigetelőanyagokra vonatkozóan, melyekre csempe vagy lapburkolat kerül“ vonatkozik.

 

Felgyülemlő szivárgó víz:

Vízterhelés: felgyülemlő szivárgó víz DIN 18195-6.

Ez a terhelési mód akkor fordul elő, ha a pinceszint külső falazata vagy az aljazat a talajfelszín alá megy legfeljebb 3 méter alapozási mélységig, a talaj nem vízáteresztő, és nincs átszivárogtató lemez.

Külső víznyomás:

Vízterhelés: külső víznyomás ( talajvíz) DIN 18195-6.

Az alapozási és merülési mélységtől, a talajfajtától függetlenül minden talajjal érintkező építményszerkezetet le kell szigetelni a külső víznyomás ellen, amennyiben talajvízzel vagy rétegvízzel érintkezne.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.