Padlófűtés utólagos hőszigetelése

Hőszigetelés – padlófűtés esetén

A padlófűtés, az elektromos padlófűtés használata egyre elterjedtebb itthon is. Az alábbiakban bemutatjuk az elektromos padlófűtés beépítését, illetve beszélünk az utólagos padlófűtésről is.

A Sopro FliesenDämmPlatte a kerámia alá történő beépítésével csökkenthető a burkolat “hideg láb” érzete. Nemcsak a felújítás során, hanem az új építkezésnél is gyakran igény merül fel a fűtött padlószerkezet iránt. A Sopro FliesenDämmPlatte (FDP 558) lemez hang- és hőszigetelésre alkalmas. Ebből következik, hogy hőszigetelés létrehozására is felhasználható.

Technikai vagy pénzügyi okokból a melegvizes padlófűtés sok esetben nem valósítható meg a felújítás során vagy csak igen nagy ráfordítással. Sok esetben ezért a a felújítások során elektromos padlófűtést alkalmaznak.

Az elektromos padlófűtés teljesítményének növelésére 9 vagy 15 mm-es Sopro FliesenDämmPlatte hőszigetelő aljzat kialakítását javasoljuk az elektromos fűtőszerkezet alá.

Sopro FliesenDämmPlatte hang- és hőszigetelő lemez beépítésével főleg a földdel érintkező épületrészeknél (pince, szigeteletlen esztrich réteg) hőszigetelés hozható létre.

Poliészter-rostlap FDP 558

 

Figyelem!
Elektromos padlófűtést nem csak kerámia vagy természetes kőburkolat alá lehet telepíteni, hanem PVC, szőnyeg vagy parketta alá is.
A padlófűtés 8 m2 -ként termosztáttal vezérelhető, nagyobb felületek esetén a túlmelegedés ellen életvédelmi relét építenek be. A Sopro elektromos padlófűtés rendszerét szakemberrel köttesse be!

Elektromos padlófűtés vizesblokkokban (magán fürdőszoba)

Amennyiben vizesblokkban (fürdőszoba) elektromos padlófűtést akarunk kialakítani, a csempeburkolat alatt kötőszigetelést kell létrehozni. Biztonságtechnikai okokból az elektromos padlófűtést tilos közvetlenül a vízzel érintkező felület alá (tálca nélküli, csempézett tusoló) beépíteni.

Elektromos padófűtés

Rétegrend


Ajánlott termékek

Ragasztóanyag Ragasztóanyag

Alapozó GD 749

Vario gyors flexibilis ragasztó VF 419

Elektromos fűtőszál Elektromos fűtőszál Elektromos fűtőszál
 

Poliészter-rostlap FDP 558

 

Sopro eletromos padlófűtés

 

Önterülő aljzatkiegyenlítő plus FS 15 plus

Ragsztóanyag Ragsztóanyag Ragsztóanyag
 

Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

 

Multi flexibilis ragasztó FKM XL

Sopro No. 101 Flexibilis gyors ragasztó No. 101 schnell

Fugázás
 

Flexibilis fugázó FL-S

Sopro elektromos padlófűtés szabályozó

 

Elektromos padlófűtés hőszigetelése

Kivitelezés

1. A SoproFliesenDämmPlatte hőszigetelő lemezt flexibilis, vékony ágyazóhabarcságyba (Sopro VarioFlex® schnell, VF 419) fektetjük. A fűtőszálat (különböző méretben kapható) előzetes terv alapján építjük be. A szerelés során vegye figyelembe a kapcsolódobozokat és védőcsöveket!

2. lépés

2. A fűtőszálakat tartalmazó paplan kiterítése után a hőfokérzékelőt a fűtőszálak közé kell helyezni, a kábelt a kapcsolódobozba be kell húzni.

3. lépés

3. A fűtőszálakat habarcságyban rögzítik. A csatlakozókábelt (fekete, kék) védőcsőben a csatlakozóig elvezetik.

4. lépés

4. A fűtőpaplant egyenletes rétegvastagságú ragasztóanyagba vagy habarcsba ágyazzák.

 

5. Elektromos szakember ellenőrizze a szigetelés ellenállását és fűtőpaplan működését. A mérésekről vegyenek fel jegyzőkönyvet!

6. A habarcságy kikeményedése után a burkolatot flexibilis vagy folyékony ágyazóhabarcsba fektetik. Végezetül elektromos szakember beköti a hőfokszabályozót.

 

Nagyon vékony, teherelosztó rétegek

A felújítás során mindig egy adott magassághoz (ajtóküszöb, meglévő padló, stb.) kell igazodni. Új épületeknél sem lehet minden esetben a DIN által előírt minimális esztrich vastagságot létrehozni, mivel azt a lerakott fólia vagy szigetelőréteg, illetve az utólagosan beépítendő szerelvények, amit napjainkban általában az aljzatba fektetnek, megakadályozzák.

A DIN 18 560 ill. a DIN EN 13 813 megújítása során a műgyanta alapú kötőanyagokat esztrichréteg előállítására elfogadták. Ez azt jelenti, hogy ez az anyag kiemelkedő nyomó- és hajlítószilárdsága alapján alkalmas  különálló, vékonyrétegű, úszó esztrichréteg előállítására, mely képes a forgalmi terhelést hosszútávon elviselni. A kvarchomok és műgyanta (Sopro EpoxiMörtel, EE 771) keverési arányától függően teherelosztó réteg hozható létre 2 cm vastagságban.

Magyarázat

2 cm vastag, nagy terhelésnek kitett, műgyanta, puha szigetelőrétegen

Sopro EpoxiMörtel

hajlítószilárdság: 20 N/mm2
Nyomószilárdság: 60 N/mm2

RétegrendAjánlott termékek

Epoxi esztrich

Epoxi habarcs EE 771

Epoxi habarcs EE 771

 

Szigetelő réteg Szigetelő réteg Szigetelő réteg

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K DSF 523

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K DSF 523

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K gyors DSF 623

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K gyors DSF 623

Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823

Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823

Ragasztóanyag Ragasztóanyag Ragasztóanyag

Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

Vario flexibilis ragasztó VF 413

Vario flexibilis ragasztó VF 413

Multi flexibilis ragasztó FKM XL

Multi flexibilis ragasztó FKM XL

Fugázás Fugázás

Flexibilis fugázó FL-S

Flexibilis fugázó FL-S

Sopro Brillant® flexibilis fugázó

Sopro Brillant® flexibilis fugázó

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.