Nagyméretű lapok fektetése

A nagyméretű lapok biztonságos, szakszerű fektetése

Akár kiállításokon, akár vásárokon nézünk szét, be kell látnunk, hogy az új trendet a nagyméretű lapok képviselik. Sok építtetőnek  kifejezetten ez az első számú kívánsága.

A burkolatok kivitelezőinek pedig új és érdekes kihívást jelentenek, mivel a nagyméretű lapok burkolását különösen át kell gondolni, nehogy a munka során kellemetlen meglepetésekkel szembesüljenek. A burkolóknak már a tervezés illetve az ajánlattétel során számos tényezőt kell figyelembe venni és bekalkulálni ahhoz, hogy a nagyméretű lapokat szakszerűen fektethessék le.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nagyméretű lapokat, nagyformátumú lapokat általában nem lehet problémamentesen a meglévő esztrich vagy vakolatrétegre ráburkolni még akkor se, ha a létrehozott aljzat megfelel a DIN 18202 által meghatározott tűréshatárnak.

Ez azzal magyarázható, hogy a DIN 18202 szabvány megemelt követelményrendszere sem elegendő ahhoz, hogy nagyformátumú lapokat vékony ágyazatú eljárással a szükséges előkészítési munkák elvégzése nélkül burkoljanak le. A fennálló problémák alapján az erre vonatkozó eljárási utasításokat a DIN 18157 szabványban határozták meg. A burkolónak tehát az árajánlat számításánál minden esetben a „aljzatkiegyenlítési munkálatok“ költségeit is figyelembe kell venni.

Kivonat a DIN 18157 tervezetéből

5 .Burkolandó felületek

5.1 Általános követelmények

„A burkolandó felületek méretének pontosan meg kell egyeznie a kész leburkolt felület méretével. A nagyobb egyenetlenségeket minden esetben ki kell egyenlíteni. Az egyenetlenségek megítélésére a DIN 18202 –  2. táblázat „Szögek eltérése“
és a 3. táblázat „Felületi egyenetlenségek“ 3. sora „Burkolásra kész felületek“ vagy a 6. sora „Burkolásra kész falak“ ad útmutatást.

A DIN 18202 szabványban meghatározott tűréshatáron belül lévő felületeket burkolhatjuk nagy formátumú lappal vagy mozaikkal közép ágyazatú eljárással vagy kiegyenlítés után. Az aljzatkiegyenlítőt  össze kell hangolni az aljzat és a vékony ágyazat anyagával, és arra is ügyelni kell, hogy létrejöjjön a megfelelő tapadás. Alapozóréteg felhordása szükséges lehet.“

Ideális megoldást jelent az önterülő, feszültségmentes, gyorsan kikeményedő Sopro FließSpachtel FS 15 plus aljzatkiegyenlítő használata olyan esetekben, mikor relatív kevés ráfordítással előállítható az egyenes felület. Amennyiben lejtő felületeket vagy falat kívánunk kiegyenlíteni, Sopro AusgleichsMörtelTrass vagy Sopro SpachtelMörtel használatát ajánljuk. Padló esetén általában különböző esztrich konstrukciókra fektetik a burkolatot. Burkolás előtt mindig meg kell állapítani az esztrich érettségi fokát. Ehhez pedig meg kell mérni a maradék nedvesség mértékét CM mérőműszerrel. A következő maradék nedvesség értékeket kell betartani: cement esztrich esetén 2%, kálcium-szulfát esztrich esetén 0,5% (fűtetlen) illetve 0,3% (fűtött). Továbbá mindig figyelembe kell venni a felület nagyságát, meg kell állapítani szilárdságát, ki kell értékelni a mozgófugák kialakulásának lehetőségét, stb., ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjunk dönteni a burkolás megkezdéséről.

Fokozott óvatosságot igényel, ha a nagyformátumú lapot kálcium-szulfát esztrichre kell fektetni. Gyakran előfordul főleg nagy formátumú lapok esetén, hogy a keskeny fuga és a vastag ágyazatú burkoló anyag miatt (kőporcelán gres lapok) tapadási problémák merülnek fel. Ez azzal magyarázható, hogy a nedvesség a burkoló anyagból nem tud a kívánt és szükséges mértékben elpárologni, ezért a kálcium-szulfát esztrich réteg teteje visszanedvesedik, ami az anyag felületi szilárdságát negatívan befolyásolja. Ilyen helyeken a burkolat könnyen leválik, ha különböző hőmérsékleti hatások érik.

Nagyon megkönnyíti a munkát, ha a kácium-szulfát esztrich réteget műgyanta bázisú alapozóval lezárjuk, mielőtt a nagy formátumú lapok burkolását megkezdjük.

Kivonat a DIN 18157 tervezetéből

5 Burkolandó felületek

5.2.12 Kálcium-szulfát esztrich (CA)

„A kálcium-szulfát esztrichnek meg kell felelnie a DIN 18560 szabványnak és minimum teljesítenie kell az EN 13813 által előírt CA C 25 – F4 szilárdsági osztály követelményeit. Nedvesség által terhelt környezetben az esztrichet védeni kell. Ajánlott a burkolandó felületet lealapozni. A kálcium-szulfát esztrich érettségét fűtött környezetben ≤ 0,3 CM%, fűtetlenben pedig ≤ 0,5 CM% maradék nedvességtartalomban határozzák meg. Nagy formátumú lapok fektetése esetén a kálcium-szulfát esztrich felszínét védeni kell a vékony ágyazatból vissza-szivárgó víztől.  “

Ezeket az előírásokat már 40×40 cm-es lapok esetén is figyelembe kell venni. Az alapozáshoz használjanak Sopro Epoxi-Grundierung-ot, amit friss állapotban kvarc homokkal meg kell szórni. A többi szívóképes felületekhez Sopro Grundierungot illetve a nem szívóképes felületekhez pedig Sopro HaftPrimer S-t ajánljuk.

A felhasznált burkolattól függően kell mindig a megfelelő burkoló anyagot kiválasztani. Általában a burkolatokat három csoportba osztjuk:

kerámiák

természetes kövek

mesterségesen előállított
lapok (műgyanta, stb.)

Amennyiben az előzőekben leírtaknak megfelelően az aljzatot kiegyenlítik, a lapokat burkolhatják Sopro VarioFlex®-szel vékony illetve választhatóan közepes ágyazattal. Falfelületekre a Sopro No. 101 használatát javasoljuk az anyag kiváló tapadási szilárdsága miatt. Nagy méretű lapok burkolása esetén általában a burkolat hátoldalára is fel szoktak húzni egy kontaktréteget. Ez nagyon fontos a nagyon strukturált hátoldalú burkoló lapok esetében.

A mesterségesen előállított lapok hajlamosak eldeformálódni a fektetés során. Ilyen esetekben kérje a Sopro alkalmazás technikusainak tanácsát az adott esetre vonatkozóan, hogy a deformálódás vizsgálat után a megfelelő ragasztó anyagot lehessen kiválasztani. Nagyon sok esetben a SoproDur® HF-K Flexkleber hochfest bizonyult a megfelelő megoldásnak.

Amennyiben beton kőre esik a választás, a deformálódásban főleg a gyártás időpontjának van szerepe. A túl friss kövek beépítésénél a zsugorodás következtében részleges üregek képződhetnek valamint a fugák szélei lepattoghatnak.

Nagy méretű természetes kövek fektetése esetén aljzaton Sopro VarioFlex® Marmor, alternatívaként Sopro MittelDickbettMörtel grau és weiß illetve falon Sopro MarmorFlexKleber használatát javasoljuk. Amennyiben nagy formátumú, nehéz lapokat (természetes vagy beton kövek) fektetnek, általában 10–20/25 mm habarcságyazat vastagság szükséges az esztrich rétegen, hogy pontosan, síkban lehessen burkoló lapokat egymás mellé illeszteni. Optimális megoldást biztosít az összes fajta burkoló laphoz (kerámiák, természetes kövek) a Sopro MittelDickbettMörtel (MDM fehér vagy szürke színben). A Sopro MDM egy gyorsan kikeményedő közép- és vastagágyazatú habarcs (szürke vagy fehér cement bázisú), mely alkalmas 10–20/25 mm vastag habarcságyazat létrehozására. Nagy szilárdsága alkalmassá teszi nehéz lapok fektetésére és egyben megakadályozza, hogy a fuganyílásból a fugázó anyag kitüremkedjen. Használatát feltétlenül ajánljuk.

Nem javasoljuk nagy méretű lapok esetében az önhordó vastagágyazatú konstrukciót (úszó konstrukció) főleg várható erős forgalmi terhelés mellett, kérem, ne is válasszák. Ez azzal indokolható, hogy a vastagágyazatú eljárás esetén a nyomó- és hajlítószilárdság nincs annyira pontosan meghatározva, mint az esztrichek esetén.

Nagyméretű lapok fugázására Sopro Brillant®, Sopro Saphir® M vagy Sopro FlexFuge használatát ajánljuk függetlenül a burkoló anyag típusától.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.