Mozaik lerakás, mozaik fektetés

A mozaik fektetése, lerakása

„A kis kövek egész nagyok” – Amire a mozaik lerakásánál figyelni kell.

A mozaik burkolatok visszatértek. Mind gyakrabban találkozhatunk vele a konyhában, zuhanyzókban vagy a wellness területeken. Nem csoda – hiszen ezeknek a kis köveknek határtalan a felhasználási és kialakítási területe. Figyelni kell azonban néhány fontos alapelvre ahhoz, hogy a mozaik felhasználása problémamentes legyen.

Tapasztalható, hogy a mozaik burkolat az elmúlt évszázadokban legyőzte a divatot és a  trendeket. Volt olyan időszak, amikor a mozaikburkolat teljesen eltűnt, és a kedvelt technika az olajfesték volt. Mindezek ellenére a mozaik burkolat máig fennmaradt és pillanatnyilag egyre növekvő a népszerűsége. Sokféle anyagot (kerámia, természetes kő, üveg, stb.) használnak fel a mozaik készítéséhez, ezért a színeknek és formáknak széles választéka létezik.

Egyre gyakrabban csodálhatják meg ezeket az anyagokat a csempe-szaküzletek kirakataiban. A sokféle színárnyalat miatt, és mert szinte bármilyen forma (akár kerek, akár szögletes) ezekkel a kis mozaik kövekkel biztonságosan burkolható, ma már nagyon szívesen dolgoznak vele az építészek és a tervezők, a fürdőkben és az uszodákban is.
A mozaik lerakás művészete közel 3000 éves múltra tekint vissza. Már a görögök, és később különösen a rómaiak megértették azt, hogy a „kis kövek” felhasználásával vonzóbbá tudják tenni falaikat, padlóikat. A mozaik kövek felhasználása eleinte csak egy tartós felületburkolás volt, később azonban gyorsan felismerték, hogy a sokféle különbözőképpen befestett pl. mázas kerámia darabokból és a különböző színű természetes kövekből, határtalan lehetőség nyílik különböző képek kialakítására. Évszázadokon keresztül készítettek így felületeket és képeket, melyek még ma is megcsodálhatóak régi épületek felkeresésekor.

A mozaik burkolási munkák megfelelő kiszámítása

Mozaikról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, amikor az egyes darabok nagysága 10×10 cm alatt van. Ez alatt a méret alatt a különböző képek és formák kialakításának nincsenek határai. Amikor egy felületet mozaik-kal burkolnak, elengedhetetlen, hogy a megrendelő, a tervező és a kivitelező cég egy „tervezés megbeszélés” keretén belül a kívánságokat és a lehetőségeket egyeztessék.

Emellett azonban tisztázni kell ennek a burkolóanyagnak a felhasználhatósági határait, így a kivitelező cégnek kell tudnia azt, hogy a mozaikok felrakása nem sablon alapján történik, hanem a burkolótól magas szaktudást követel. Ezt végső soron egy ilyen, mozaik-burkolómunka kiszámításánál figyelembe kell venni. Továbbá a kalkulációban a mozaik fektetéshez elengedhetetlen aljzat előkészítési munkálatainak kiegészítő költségeivel is számolni kell.

Mindenekelőtt azonban tudni kell azt, hogy az aljzatban lévő szabálytalanságok, ha nincsenek kiegyenlítve, a lerakott mozaik felületén megmutatkoznak. Ezért minden mozaikkal burkolt felületet burkolás előtt simítani kell.

Abban az esetben, ha vízszintes a padlózat, egy önterülő simítómasszát, mint a Sopro Aljzatkiegyenlítő 15 plus (FS 15 ps) kell alkalmazni. A falfelületekhez pedig a legalkalmasabb a gyorsan szilárduló simító habarcs, a Sopro Kiegyenlítő habarcs Trass  (AMT 468).

Önterülő aljzatkiegyenlítő 

plus FS 15 plus

Aljzat- és fal kiegyenlítő  

AMT 468

A mozaik lerakása során figyelni kell a ragasztó színére és az aljzatra!


Amennyiben az építtető az üvegmozaik mellett dönt, ajánlott először egy mintafelületen a fehér és a szürke fugázó anyagot is megvizsgálni, mert csak így lehet felmérni, hogy a mozaik összképét milyen mértékben befolyásolja a ragasztó színe.

Az áttetszőség és az abból következő lehetséges optikai értékvesztés ellen, a fehér vékonyrétegű habarcs bizonyult a legjobbnak a tapasztalatok alapján. Ezért érvényes az, hogy minden felület a tényleges leburkolás előtt Sopro No.1. fehér flexibilis ragasztóval (No.1   996) legyen kisimítva.

Sopro No.101 Classic flexibilis ragasztó Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468

Az elősimítás megszáradása után következhet a mozaik burkolás. Azonban a tényleges burkolás és a simító munkálatok előtt, mint minden kerámiaburkolási munkánál, alapvetően ellenőrizni kell a felületek burkolhatóságát.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a teherhordó felületeknek száraznak és minden szennyezőanyagtól mentesnek kell lennie, amelyek később negatívan befolyásolhatják a tapadást. A mozaik kövek kis méretéből kifolyólag érvényes, hogy különleges figyelmet kell fordítani az aljzatnyomás stabilitására. Ugyanis a kisméretű mozaikon fellépő pontterhelések, és az ebből eredő erők nem tudnak úgy eloszlani, mint a nagyméretű padlólapokon. A mozaiknál egy részleges lyukasztó hatás jelenik meg, ami egy puha aljzat esetében egy benyomódással végződik.

Ilyen lehet például a préselt polystyrol- keményhab elem és lap használata, melyről felhasználás előtt érdemes az adott gyártótól megkérdezni, hogy a mozaik lerakáshoz alkalmas-e. Ha ez így nem elégséges, a Sopro FugenEpoxi (FEP) –vel stabilizálni tudjuk, a szükséges nyomószilárdság elérését.

Epoxi fugázó FEP A+B 

 

Kenhető szigetelő fólia FDF 525 PU-szigetelő anyag 

PU-FD 570/ PU-FD 571

A kerámia burkolatok összekötésére ma használatos Sopro rugalmas szigetelő fólia (FDF), Sopro rugalmas szigetelőhabarcs (1-K DSF 523), Sopro PU szigetelő anyag (PU-FD  570/571) a ZDF- előírásainak megfelelőek, és megtalálhatóak az „Útmutató a kültéri és beltéri csempék és padlóburkolók lerakásának és szigetelésének kivitelezéséhez.” című kiadványban, amely bemutatja a mozaikok problémamentes szigetelését.

Figyeljünk a hátoldalukon összeragasztott mozaik  felrakásánál!


Itt is érvényes az, hogy a speciális üvegmozaik használatánál a felületek vékonyan Sopro No.1. fehér  (No. 1  996) flexibilis ragasztóval le legyenek simítva.  A gyakorlatban, speciálisan a száraz területeken lefektetett mozaikokhoz a cementalapú, rugalmas vékonyhabarcs, mint a Sopro No.1 rugalmas ragasztó (No.1 400) és a Sopro No.1 fehér rugalmas ragasztó (No.1  996) bizonyítottak a legjobban.

A hátoldalukon összeragasztott mozaik lefektetése is teljesen problémamentes ezeken a felületeken. Azoknak a mozaikoknak, melyek állandóan vizes vagy víz alatt lévő területeken lesznek, előoldalon ragasztottnak kell lenniük. Ennek az az oka, hogy a mozaikgyártó által felhasznált rögzítő ragasztó nem nedvességálló. Ez egy felrakott mozaik esetében azt jelenti, hogy rövidebb vagy hosszabb idő után a nedvesség a fugán keresztül a mozaikkövek mögé jut, a ragasztóháló feloldódik, és a kövek a burkolóhabarcstól elválnak.

Az eredmény pedig az lesz, hogy kiesnek a mozaik darabok. Ehhez útmutató található az új ZDB- előírásban is: „Kerámia burkolatok az uszodákban – javaslatok a tervezéshez és kivitelezéshez”. Így tehát ezekhez a területekhez csak az előoldalukon ragasztott mozaikok használhatóak. A legjobb megoldás az ilyen  felhasználási területekhez az előoldalukon rögzítőpapírral összeragasztott mozaik.

A nedvesség hatására a rögzítőpapír néhány perc múlva elválasztható és a mozaik igazítása is még lehetséges. Ebben az esetben egy normál keményedésű vékonyhabarcs, a Sopro No.1. fehér rugalmas ragasztó (No. 1. 996) használható, hogy hosszabb idő álljon rendelkezésre a korrigáláshoz.

Mozaik lerakás – Opálosodás megakadályozása

Azok a mozaikok, melyek műanyag fóliával vannak rögzítve, a gyakorlatban nem váltak be, mivel a ragasztóhabarcsnak teljesen meg kell kötnie, mielőtt a fólia eltávolítható lenne. Ha túl hamar húzzuk le a fóliát, néhány kő a fólián maradhat.

Üvegmozaik lerakása

Amikor az építtető elhatározza, hogy üvegmozaikot tesz egy folyamatosan nedves területre pl. víz alá, előtte feltétlenül figyelnie kell arra, hogy a cement alapú burkolóhabarcs nedvesség felvétele és a vékony kövek fénytörése egy úgy nevezett „felhősödést” (opálosodást) hozhat létre.

Ez különösen akkor fordulhat elő, ha világos, áttetsző üvegmozaikot használnak. A Sopro Epoxi fuga (FEP) használatával –  mely a mozaikok fugázásához és burkolásához is megfelelő, és alapvetően nagyon csekély a vízmegkötési képessége –  az opálosodás messzemenően megakadályozható. Továbbá az epoxi habarcs különösen biztonságos tapadást ad az üvegmozaikoknak.

Olyan cementalapú vékonyhabarcs használatával, mint a Sopro No.1 fehér flexibilis ragasztó, 10 % -kal javul a Sopro Flexdiszperzió adalék (FD 447) hatása. Alapvetően szükséges ennek a nagyon sima és zárt üvegfelületnek  a feljavítása.  Különleges esetekben, mint a hajóépítésben, ahol a burkolatot közvetlenül a hajó fémfelületéhez ragasztják, beigazolódott, hogy a Sopro poliuretán ragasztó (PUK 503) a magas ragasztóereje és flexibilitása miatt a legjobb megoldás.

A Sopro Epoxi fuga (FEP) mellett, minden felhasználásnál, a lehetséges terhelést figyelembe véve Sopro Saphir M márvány fugázóval vagy Sopro keskeny fugázóval (TFs) fugázzunk.

Flexdiszperzió adalék FD 447 Poliuretán ragasztó PUK 503 Saphir® M Saphir flexibilis márványfugázó SoproDur® HF-8 keskenyfugázó TFs

Mozaik fektetés –  védekezés a mikrobiológiai támadás ellen

Ha mozaik  van használatban az uszodában, a lerakás és a rögzítés eltávolítása után mind a felületeket, mind a nyitott fugákat jól ki kell tisztítani. Ennek az az oka, hogy a felhasznált ragasztók szerves eredetűek és ez  penészgombák megjelenését okozhatja a medence területén. Különösen igaz ez a  fuga esetén, a mozaikokkal burkolt felületeknél van a legnagyobb esély a gombaspórák megtelepedésére.

A burkoló cégeknek ez azt jelenti, hogy az építtetőnek egy vegyi anyagokkal kapcsolatos útmutatást kell adniuk az ápolással és tisztítással kapcsolatban éppúgy, mint a vízelőkészítéssel kapcsolatosan, azért, hogy a későbbi reklamációk elkerülhetőek legyenek.  A DIN 19643 szabályozza a vízelőkészítést a nyilvános fürdőkben és a magán zuhanyzók esetén is. Ezt a tervezésnél figyelembe kell venni. Ez a norma megköveteli a medencék klórozását és fertőtlenítését, azért, hogy megakadályozzák a különböző mikrobiológiai fertőzéseket. A gyakorlat azt bizonyítja, hogy ez norma bizonyult a legjobbnak a mozaikok szempontjából is.

Mozaik burkolás

A mozaikburkolás egy érdekes, minden részvevő számára kihívást jelentő feladat. Azonban mindig szoros együttműködésnek kell lennie a vegyianyag gyártókkal, azért, hogy végül ez a munkaterület is sikeresen legyen. Telefonos szaktanácsadóink mindig szívesen állnak az Önök rendelkezésére.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.