Mi a feszültségmentesítés?

Mit jelent valójában a feszültségmentesítés?

Az elektronika és a mechanika területén akkor beszélünk feszültségről, ha egy rendszer két darabját teljesen elkülönítjük. Ezzel szemben, ha burkolásról van szó, sosem szabad teljes szétválasztásból kiindulni. A feszültségmentesítő rendszerek itt csupán levezetik a feszültséget. A feszültség leépítésének azonban fizikai határai vannak, de törekedni kell, hogy a feszültségmentesítés a legtökéletesebb legyen.

Tehát a legjobb feszültségmentesítő rendszerek alkalmazásával sem kerülhető el teljes mértékben, hogy a burkolatban károk keletkezzenek, ha az aljzatban széles, mély repedések vannak. A feszültségmentesítés ellenére is tilos az aljzatban lévő dilatációs fugákat a lapok vagy csempék fektetése során egyszerűen beburkolni, csak eltakarni szabad azokat. A feszültségmentesítés anyagai klasszikusan az az alkalmazási területe, ha az esztrichen hajszálrepedések képződtek vagy kissé egyenetlen. Ilyen esetekben teljesen bizonyos, hogy feszültségmentesítő rendszerek alkalmazásával elkerülhetővé válik, hogy a burkolat felületén repedések megjelenjenek.

Az alapvető szabály a feszültségmentesítés során a  „Minél vastagabb, annál jobb!“ ez esetben is elsődleges megítélési szempontnak bizonyul. ez a gondolat tisztán statikai szempontból is megállja a helyét. A feszültségmentesítő réteg elhelyezkedése valamint a vastagsága is jelentős tényező a feszültség elvezetése szempontjából, mivel a feszültség semlegesítése tulajdonképpen lineárisan magában az anyagban történik. Ez pedig azt jelenti, minél vastagabb a feszültségmentesítő réteg, annál nagyobb mértékben építi le feszültséget, főleg a párhuzamosan fellépő hatás esetén.

A második legfontosabb tényező a feszültségmentesítő rendszer merevsége.  Ezt az úgy- nevezett E-modullal határozzuk meg. Minél alacsonyabb az E-modul, annál hatékonyabban építi le a felhasznált rendszer a feszültséget. Amennyiben az E-modul értéke nagyon lecsökken, a mindenkori rendszer anyaga egyre puhább lesz.  A túl puha rendszer azonban már nem burkolható csempével, mert elveszti a tapadási képességét.

E-Modul (ca.-Werte)

Acél                 210.000 MN/m²

Beton               35.000 MN/m²

Sztiropor          5 MN/m²

Sopro FliesenDämmPlatte 9 mm FDP 558        556 MN/m²

Hiba lenne azt gondolni, hogy nagy forgalmi terhelésnek kitett területeket nem lehet feszültségmentesíteni.
Amennyiben a megfelelő rendszert választjuk ki, létrehozhatunk feszültségmentesített felületeket, pl.: üzletekben és autókereskedésekben is.

A feszültségmentesítés eredménye: a feszültségmentesített burkolat jellegzetes hangja

A feszültségmentesített burkolat különbözik a hasonló, de nem feszültségmentesített felülettől. Különösen ki kell emelni ilyen esetben az egyenként fellépő, különböző hanghatásokat. Az összfelépítmény miatt „kemény kerámia – puha feszültségmentesítő réteg – kemény aljzat (pl.: esztrich“ a kerámia burkolatnak üreges hangja lehet.  A magánépíttetők hajlamosak, hogy ezt a hangot kivitelezési hibának értelmezzék, pedig ennek az oka magában a konstrukcióban rejlik. Feltétlen ajánljuk, hogy erről a sarkalatos kérdésről mindenkor adjanak előzetes felvilágosítást az építtetőnek.

A kivitelezés szabályozása?

Jelenleg még nem rendelkezünk sem tájékoztató kiadványokkal sem műszaki szabályozással a feszültségmentesítés munkálatait illetően, habár az erre vonatkozó ZDB ismertető már előkészítési fázisban van. A feszültségmentesítő rendszereket napjainkban még különleges konstrukcióknak kell értelmeznünk, és ezért az építtetőkkel mindenképpen szerződés keretén belül kell megállapodni.

Végkövetkeztetés

A feszültségmentesítés biztos nem varázsolja a „teljesen menthetetlen“-nek titulált aljzatokat tökéletessé. Végkövetkeztetésként azért elmondhatjuk, hogy sok területen ill. a kritikus aljzatokon kizárólag a feszültségmentesítő rendszerek fektetése után válik lehetségessé, hogy a csempe- vagy lapburkolatot károsodásmentesen burkolhassuk. Adott esetben a feszültségmentesítő rendszer használatával felgyorsíthatjuk az építési munkálatokat, mivel a fiatal beton vagy esztrich aljzatok így korábban burkolhatóvá válnak.

Ezenkívül a feszültségmentesítés járulékos pozitív hatása  a burkolatra, hogy például a megnövekedhet a hang- és hőszigetelési érték. Amennyiben nem biztos abban, hogy ki tudja választani az Ön számára megfelelő feszültségmentesítő rendszert, kérem, forduljon bizalommal kérdéseivel a Sopro Hungária alkalmazás technikusaihoz.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.