Járólapragasztás, csemperagasztás

A csempe vagy járólap fektetése, ha profi módon és hosszú távra tervezzük, nem is olyan egyszerű feladat. Nagyon fontos, hogy megfelelő csemperagasztót illetve flexibilis csemperagasztót válasszunk. A legmegfelelőbb ágyazó-habarcs kiválasztása természetesen a leginkább attól függ, milyen minőségű és fajtájú a burkolóanyagunk, vagyis a csempénk, vagy járólapunk.

Az alábbiakban megpróbálunk segítséget nyújtani a megfelelő vékony-rétegű ágyazó-habarcs, illetve az önterülő ágyazó-habarcs kiválasztásához, hogy a csemperagasztás tökéletes legyen.

Megismerkedünk a járólapok fajtáival, a kőporcelán, gres és az égetett kerámia lapokkal, valamint a kerámia csempe ragasztásával.A burkolóanyagok között a kerámia lapok és az égetett kerámia lapok igen népes csoportot alkotnak. Az építkezések nagy részén ezeket a burkolóanyagokat használják. Évek hosszú során át jól bevált termékekről van szó, és burkolatként való alkalmazásuk, lerakásuk problémamentes.
Szerkezetük alapján (nyitott pórussal rendelkeznek, lásd a lenti felvételeken) megállapítható, hogy az ágyazóhabarcs igen jól megtapad és beékelődik a felület pórusaiba, és ennek következtében igen szoros kötés jön létre a felület mentén. A DIN EN 12004 sz. szabvány szerinti jóváhagyott vékonyrétegű ágyazóhabarcsok megfelelő eredménnyel alkalmazhatóak.

Teljes mértékben tömör lerakást követel meg (Buttering-Floating-úsztatott eljárás) az adott körülményeknél fogva (forgalmi terhelés, külső burkolat, stb.), ha kerámia lapot aljzatra burkolnak.

A Sopro VarioFlex® (önterülő ágyazóhabarcs) megkönnyíti a lerakást, mivel csak a ragasztóanyagot kell felhordani az aljazatra, a munkaigényes úgynevezett Buttering-Floating eljárás elmaradhat. A burkolólap teljes mértékben telített és tömör lerakása biztosított.

 

Kerámia

Normál ütemű építkezés Határidős építkezés

Erős ragasztó (FF 450)

Erős ragasztó (FF 450)

Gyors, erős csemperagaztó (FF 451)


Égetett kerámia lap

 

A kerámia és az égetett kerámia lap hátoldalának szerkezete nyitott pórusú. A hidraulikusan kikeményedő habarcs megfelelően beékelődik a lap hátoldalának felületébe.

Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

Vario flexibilis ragasztó VF 413

Vario gyors flexibilis ragasztó VF 419

A kerámia és égetett kerámia lapok mellett egyre kedveltebbé válnak a kőporcelán gres lapok. Ezeknek a lapoknak a nagy sűrűsége és a különösen csekély vízfelvételi képessége kedvezőtlenül hat a cementhabarcs és a lap között létrejövő tapadási tényezőkre.

A mikroszkóp felvételen látható, hogy a kerámia és az égetett kerámia laphoz viszonyítva a kőporcelán gres lap hátoldala lényegesen simább és tömörebb, ennélfogva a hidraulikusan kikeményedő habarcsnak nem nyújt semmiféle tapadási lehetőséget.

Kőporcelán gres lapokhoz a burkolóhabarcsot műanyag adalékkal (flexibilis ragasztó) kell nemesíteni, ami a nagy felületi tapadókészsége (adhézió) révén a tapadási szilárdságot optimálisan megnöveli.

 

Kőporcelán gres lap

A lap hátoldala olyan sima, hogy a hidraulikusan kikeményedő habarcs nem képes a felületen megtapadni. Műanyag nemesítő adalékot (flexibilis ragasztó) tartalmazó csemperagasztót kell alkalmazni, hogy az optimális tapadási szilárdság létrejöjjön.

Javaslat:

Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

Multi flexibilis ragasztó FKM XL

Vario flexibilis ragasztó VF 413

Cotto

A kézzel formált lapokra jellemző a méretpontatlanság és a nyílt pórusú felület, ezért különleges burkolórendszert igényelnek.

Cotto rendszer:

Trassz flexibilis ragasztó TR 414

+

Kifugázást könnyítő AH 737

+

Flexibilis fugázó FL

Cementfátyol eltávolító ZSE 718

+

Cotto impregnálószer CES 736

+

Cotto önfényesítő CDW 742

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.