Ipari méretű felületek burkolása

Nagy felületű, hatalmas mechanikai igénybevételnek kitett aljzatokat (ipari csarnokokban, élelmiszeripiacokon, stb.) évtizedek óta vibro-eljárással állítanak elő. Burkolóanyagnak alacsony vízfelvételi képességgel rendelkező, szárazon préselt kerámia csempét vagy lapot, klinkerlapot vagy kőporcelán gres lapot használnak.

Tapadoiszap_felhordasa

Tapasztalat alapján a 25 cm-nél rövidebb lapméret az ideális. A lapoknak legalább 10 mm vastagságot el kell érni illetve a várható terheléshez kell megválasztani azokat.

(ZDB tájékoztató: “Nagy terhelésű burkolatok – nagy mechanikai terhelésnek kitett padlóburkolatok”, Okt. 2005).  A tervezésnél
és kivitelezésnél a “Kerámiaburkolatok kialakítása vibroeljárással” 2005 júliusi irányelve a meghatározó.

Burkolat_fektetese

Habarcságyazat:

  • Fuga nélkül: legalább 40 mm – nyomószilárdság legalább C16
  • Fugával: legalább 60 mm – nyomó-/hajlítószilárdság legalább C16/F3
  • Úsztatott eljárás: legalább 75 mm – nyomó-/hajlítószilárdság legalább C25/F4 illetve a statikai számításoknak megfelelően

Keresztmetszeti_kep

A csempéket és lapokat általában nagyon keskeny fugával (1 – 2 mm) 1/3 vagy 1/2 kötésben fektetik.  A vibro és klinkerlapokhoz van távtartó (fugakereszt),  ami biztosítja az egységes fugatávolságot és megakadályozza, hogy a lapok a vibroeljárás során kimozduljanak eredeti helyzetükből.

Szerkezet és műveletek:

  1. Az aljzatot, azaz a betont teljesen meg kell tisztítani, hogy a vibro-eljáráshoz megfelelően tapadó felületet kapjunk.
  2. A hiraulikusan kötő ágyazóhabarcsot tapadóiszappal (pl.: Sopro Haftschlämme Flex, HSF 748)  friss-a-frissre eljárással, legalább 40 mm vastagságban kell felvinni a betonra. A habarcsot egyenletesen el kell teríteni és tömöríteni.
  3. Az ágyazóhabarcsra csak egy tapadóhíd réteget kell felvinni, amelybe közvetlenül, szorosan egymás mellé, fuga nélkül rakjuk a kerámia lapokat.
  4. A vibro-eljáráshoz előkészített és leburkolt felületen (10 – 20 m2 – függetlenül az adottságoktól és a felhasznált ágyazóhabarcs ebből következő kötési tulajdonságaitól)  a lapokat a vibrogép által kibocsátott enyhe vibráció segítségével belepréselik az ágyazóhabarcsba.
  5. A fugákat ajánlatos a későbbi igénybevételnek is ellenálló epoxi fugázóhabarccsal (Sopro FugenEpoxischlank, FEP) kitölteni.

Vibrogep

A vibro-eljárással készült aljzatok 7 nap múlva járhatóak és – az átlagosan kikeményedő rendszerekből kiindulva – 28 nap múlva terhelhetőek.

Vibrogepes_bedolgozas

Ajánlott termékek

Rugalmas_tapado_iszap_HSF748

Epoxi_keskeny_fugazo_FEP


© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.