Gyors építőrendszerek határidős építkezéseken

Alapelvek

Gyors termékek, ha az idő sürget

A rövid határidős építőipari munkáknál a kivitelezőnek manapság már igen rövid idő áll rendelkezésére a vállalt munka elvégzésére.

Az épületfizikailag meghatározott várakozási időnek – kifejezetten rövid határidős kivitelezésnél – döntő jelentősége van, ennek következtében egyre nagyobb igény mutatkozik olyan rendszerek iránt, amelyek biztonságos és gyors munkavégzést biztosítanak és alkalmazásukkal a határidő is betartható.

Mindez annyit jelent, hogy például éjszaka el kell végezni valamilyen felújítást, és a következő nap reggelén már át is kell adni a forgalomnak vagy a kivitelezést teljes körűen el kell végezni (az esztrichréteg kialakításával együtt) 2-4 napon belül, illetve más szakágak munkavégzéséhez az építési területet részlegesen biztosítani kell már néhány órán belül.

Óra

Mindez annyit jelent, hogy például éjszaka el kell végezni valamilyen felújítást és a következő nap reggelén már át is kell adni a forgalomnak, vagy a kivitelezést teljeskörűen el kell végezni (az esztrichréteg kialakításával együtt) 2-4 napon belül, illetve más szakágak munkavégzéséhez az építési területet részlegesen biztosítani kell már néhány órán belül.

A cement és betontechnológiai területen végzett intenzív kutatásnak köszönhetően a Sopro Bauchemie GmbH-nak évekre visszanyúló, széleskörű tapasztala van a technológiák terén. Az ebből nyert ismeretek felhasználásával olyan termékválaszték került kifejlesztésre, amelyben a különböző anyagok nagy szilárdsággal, gyors burkolhatósággal és nagy terhelhetőséggel rendelkeznek.

Gyorsesztrich rendszerek

A hagyományos esztrichek száradási idejét a rövid határidős építkezéseknél nehéz betartani.
A hagyományos esztrichnek a rétegvastagságától függően 4-8 hetet kell száradni ahhoz, hogy a megkövetelt 2 CM-% maradék nedvességtartalmat elérje.

A cementesztrich előállítása során speciálisan kialakított kötőanyagkeverék használatával a száradási folyamatot felgyorsíthatjuk.

A Sopro Rapidur® B1 és Sopro Rapidur® B5 lehetővé teszi gyorsan burkolható cement esztrichek előállítását, melyek ugyanolyan felhasználási módszerrel és tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hagyományos esztrichek.

Az esztrich 12-14 óra elteltével burkolható csempével vagy lappal (Sopro Rapidur® B1) ill. az esztrich előállítása után 3-6 nap elteltével (Sopro Rapidur® B5).

Nagy felületek esetén:

Rapidur® B1 Gyorsesztrich-képző adalék Rapidur® B5 Gyorsesztrich-képző adalék
Rapidur® B1
Gyorsesztrich-képző
adalék
Rapidur® B5
Gyorsesztrich
képző adalék

 

Sopro Rapidur® B5 kötőanyag könnyen feldolgozható, egyszerűen a keverőgépbe adagolják.

Sopro Rapidur® B5 kötőanyag könnyen feldolgozható, egyszerűen a keverőgépbe adagolják.

Kisebb felületek esetén:

 

Rapidur® M1 Kész gyorsesztrich habarcs Rapidur M5 Kész gyorsesztrich habarcs
Rapidur® M1
Kész gyorsesztrich
habarcs
Rapidur M5
Kész gyorsesztrich
habarcs


 

A gyorsesztrich rendszerek többféle cementből és adalékanyagból állnak. Alapvetően az alábbi két rendszert különböztetjük meg:

Hagyományos esztrichekhez megadott mennyiségű keverővízet adagolunk, amitől a “kötési” folyamat elindul.
A habarcs krémes, földnedves, felhasználásra kész állagúvá válik. Plasztifikáló adalék hozzáadásával a vízmennyiség csökkenthető.

A friss esztrichben a vízmennyiség még a plasztifikáló anyag hozzáadását követően is nagyobb, mint amennyi a cement megkötéséhez (hidratációhoz) szükséges (vízfelesleges).
Következmény: hagyományos cementeknél hosszú a kiszáradási folyamat.

A nagyon gyorsan kötő esztrichet vegyi úton úgy állítják elő, hogy a felesleges mennyiségű vizet kristályképzéssel (ettringit kristály) vonják ki és kötik meg az anyagban, ennek köszönhetően a cement esztrich néhány órán belül burkolható állapotba kerül.

Képlet

A gyorsan kikeményedő esztrich a további adalékanyagok mellett igen finomra őrölt cementporból áll, amely szemcséinek a fajlagos felülete a szokványos őrlésű cementének a többszöröse.

Ennek az a a következménye, hogy a kötőanyag gyorsabban reagál a vízre és köt meg, valamint a cement hidratációja nagyobb mennyiségű vizet vesz igénybe. A visszamaradó víz nagyobbik része az első 3-6 nap során az esztrich beépítését követően elpárolog.

Esztrichek kikeményedési idejének táblázata:


 

Szigetelés, burkolás, fugázás rendszerben:

Szigetelés/ragasztás/fugázás a lehető legrövidebb idő alatt, hogy a felület ismét igénybevehető legyen

Az épületfelújítás során a rövid határidős munkák kivitelezésénél a legfontosabb kívánalom az építtető részéről a kiváló minőség mellett, hogy magát az építményt (üzlet, nagykonyhai létesítmény, vendéglő, stb.) lehetőleg minél előbb használatba lehessen venni.

A várakozási időt és az emiatt keletkező forgalomkiesést természetszerűleg el kell kerülni. A burkolatot felújítását sokszor egy hétvége vagy egy éjszaka alatt kell elvégezni úgy, hogy az elkészült burkolatot a kivitelezést követően néhány óra elteltével ismét használatba lehessen venni.

Szigetelés:

Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823

Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823

TDS 823: Gyorsan kötő, kétkomponensű, flexibilis, cement alapú, nagy hatásfokú szigetelőhabarcs vízhatlan, repedésáthidaló szigetelések előállításához. A két komponens garantálja a meglévő körülményektől független kiszáradást vizes helyiségekben, balkonokon, teraszokon, uszodákban. Rendkívüli flexibilitását a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező műanyag adalék biztosítja. Nagyon gazdaságos.

• gyorsan megköt (kb. 2 óra rétegenként)
• már 24 óra elteltével ellenáll 3 bár víznyomásnak
• már 1 nap után repedésáthidaló
• hidegben is használható
• bedolgozási idő 30–40 perc
• kül- és beltérre, falra, aljzatra
• páraáteresztő
• hengerrel, spachtlival, kenve és spriccelve felvihető
• krómszegény 2003/53/EG szerint

 

Ragasztás:

SoproDur® HF-K flexibilis ragasztó HF-K 420

SoproDur® HF-K flexibilis ragasztó HF-K 420

HF-K 420: Egykomponensű, cement alapú, nagyon gyorsan szilárduló, flexibilis, folyékony ágyazóhabarcs. Ideális gyors építkezésekhez. A Mikrodur® technológia magasfokú szilárdságot biztosít.

• aljzatra, kül és beltérre
• bedolgozási idő 30 – 45 perc
• fugázható/járható kb. 2 óra múlva
• terhelhető kb. 5 óra múlva
• krómszegény a 2003/53/EG szerint

 

Fugázás:

SoproDur® HF-30 szélesfugázó TFb

SoproDur® HF-30 szélesfugázó TFb

TFb: Cementalapú, gyorsan kikeményedő, nagy szilárdságú, trassz tartalmú fugázóhabarcs, az EN 13888 CG2 szerint erősen igénybevett területekre. Ellenáll a mechanikai terhelésnek, erős lúgoknak, közepes erősségű savaknak, dörzsölésnek a Mikrodur® technológia segítségével.

• fugaszélesség 3–30 mm
• bedolgozási idő: kb. 25‑35 perc
• speciális medence fugázó
• bel- és kültérre, falra, padlóra
• nagy szilárdságú
• ellenáll a fagynak, sózásnak
• ellenáll a gőzborotvás tisztításnak
• krómszegény a 2003/53/EG szerint

 

1. rendszer Nagyon gyors építőrendszerek – Ajánlott termékek


 

2. rendszer Gyors építőrendszer – Ajánlott termékek= 6–7 nap


© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.