Fürdőszoba klasszikus stílusban

A klasszikus stílusú fürdőszoba burkolata

Mit hívunk klasszikus fürdőszoba stílusnak?

Ezt az irányzatot általában kissé nosztalgikusnak, elegánsnak gondoljuk, és ez többnyire így is van. Fontos jellemzője a szimmetria, a gondosan megkomponált tér, és a túlzásoktól mentes színhasználat. Leggyakrabban a visszafogott, természetes kőhatás jellemzi, ami azonban a modern irányzatokban olykor erős színkontrasztokkal egészül ki. Lágy és megnyugtató színek, anyagok, egy-egy merészen kiemelt építészeti elem.

Gyengéd homokszínek, vagy kontrasztos fekete-fehér kombináció: ez mind lehet egy klasszikus fürdőszoba jellemzője. A burkolat szépségét nem nyomja el semmi: ezért különösen fontos a magas minőségű anyagok használata, hiszen a felület szépségét önmagában a burkolóanyag jelenti. A hatást fokozhatjuk hidegen csillanó fémszínű kiegészítőkkel: bronz, ezüst, vagy akár az aranyszín is megengedett. Berendezésében is nosztalgikus, a régi korokat idéző lábas kádak, a szépen megmunkált csapok és zuhanyfejek, tükrök és kisbútorok illenek ebbe a miliőbe.

Ma már gyakran keveredik a mai modern, letisztult fürdőszoba berendezésekkel is, hiszen sokan szeretik a klasszikus stílus eleganciáját és a modern, de kissé hideg minimalista stílus letisztultságát ötvözni.

Klasszikus stílusú burkolatok:

Általában matt, vagy gyengén fénylő burkolóanyagokat érdemes használni, legyen szó akár csempéről, akár járólapról. Nagyon jellemző a kőhatású felszín, sokszor apró bemélyedésekkel, melyeket különböző dekor csíkokkal lehet kombinálni: nemesfém színekkel, domború, térhatású bordűrökkel. Alkalmas a márvány és az összes, luxust sugárzó burkolóanyag. Az ilyen összeállítást kedvelők kerüljék az élénk, erős színeket, válasszák inkább a homok, krém vagy a bézs árnyalatait, melyet szépen lehet kombinálni a barna szín világosabb árnyalataival, a tejeskávé vagy a dohány színével. A most oly divatos wenge, illetva csokoládébarna inkább a modern, minimalista helyiségek színe.

A falakat amennyire lehet, érdemes teljesen felburkolni, akár a mennyezetig, a grandiózus, nagyszabású hatás elérése érdekében.

A kellő klasszikus benyomás érdekében nagyon fontos a szimmetria, az elegáns megjelenés. Ügyeljünk arra, hogy maradjon tér a fürdőben: inkább kevesebb, de stílusában jellemző bútort használjunk, hogy a térélmény megmaradjon. A klasszikus fürdőszoba stílusának legjellemzőbb vonása a harmónia, amelyet a színekkel és a térrendezéssel egyszerre kell éreztetni. Ha ennek a stílusnak a modernebb megfogalmazására vágyunk, akkor a most nagyon divatos, csillogó, olykor színjátszó apró négyzet mozaikokat is használhatjuk. Mivel ennek megjelenése drámai, a hatás érdekében egy felületet burkoljunk vele, így a figyelmet is jobban ráirányíthatjuk, illetve elkerüljük, hogy túlzásokba essünk.

A klasszikus fürdőszoba bútorai:

Bútoraink és díszítőelemeink is visszafogott, de elegáns megjelenést sugározzanak. A tükrök használata is jellemző, akár bordűr-keretbe foglalva, akár cirádás-barokkos tükörként van jelen, színében és anyagában mindig illeszkedjen a burkolathoz és a térhez. Megszakíthatjuk vele a nagy felületek egyhangúságát, azonban több tükör alkalmazása esetén ügyeljünk a szimmetriára. A nagy felületű tükrök megkettőzik, hatásában is felnagyítják a helyiséget. Jól mutat ebben a stílusban az épített mosdópult éppúgy, mint a mosdószekrény, bár az utóbbi kissé vidékies bájjal ruházza fel a teret.  A klasszikus fa színek és anyagok: a dió és a tölgy használata is erősíti a stílusjegyeket, ha bútoraink gazdagon díszítettek. Itt is a megjelenhet a tükör, akár a bútorok felszínein is. Ha van elég tér, hely, akkor megengedett a színpadias nagyvonalúság is, a lábas oszlopok, a római fürdőket idéző mozaikkal burkolt falfelületek.

Cseppnyi ragyogás egészítse ki az összképet, inkább az arany vagy a bronz árnyalataiban, mint az ezüstében.

Világítás:

A világítás is tükrözze a hangulatot, a falikarok használata illik leginkább a klasszikus stílushoz, központi megvilágításként pedig akár a csillár is elképzelhető dekorációs és funkcionális elem.  Drámai hatást tudunk elérni függönyök használatával is, ám ebben az esetben a földig leomló, redőzött anyagokat válasszuk. A rövid, csak az ablakot takaró függönyözés inkább a vidékies, country stílust erősíti.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.