Feszültségmentesítés

Feszültségmentesítés-Padlószerkezetek feszültségmentesítése

A kereskedelemben számos különféle feszültségmentesítő rendszer kapható padlóburkolatokhoz. Sokszor nem is olyan egyszerű ezek előnyeinek és hátrányainak megállapítása annak érdekében, hogy egy adott esetben a megfelelő terméket választhassuk. A következő tájékoztatás áttekintést nyújt a feszültségmentesítés témában, és segít az eligazodásban.

Ami a hollywood-i filmek rendezőinek teljes katasztrófát jelentene, az a burkolóknak gyakran kötelező feladat. Mit gondolnak, hogy reagált volna a félelmetes krimik megalkotója, Alfred Hitchcock arra a javaslatra, hogy műveiből vonják ki a feszültséget?

El is érkeztünk jelenlegi témánkhoz, a „Feszültségmentesítéshez“, ami a burkolt felületek esetén nem is olyan egyszerű. Ennek az az oka, hogy ebben a témában még nincs átfogó, kötelező érvényű szabályozás. Így a tervezők és burkolók nem rendelkeznek sem adatokkal, sem útmutatást biztosító általánosan érvényes és elismert szabályozással. A feszültségmentesítő rendszer kiválasztása ezért legtöbbször saját tapasztalat alapján történik. Tanácsos a mindenkori gyártó véleményét kikérni, mivel a rendszerükkel kapcsolatos lehetőségeket és határokat ők ismerik a legjobban. A feszültségmentesítés azért nagyon fontos, mert az aljzatok, amire burkolunk a legtöbbször kritikus aljzatok.

A piac a különböző anyagok széles spektrumát sorakoztatja fel. Pont a hatalmas kínálat miatt fennáll a veszély, hogy nem sikerül a megfelelő rendszert kiválasztani. Ezért kell a megfelelő tervezést előtérbe helyezni.

Kritikus aljzatok

Minden tervező és kivitelező azt szeretné, hogy az építkezés helyszínén hibátlan, és ezáltal problémamentesen továbbépíthető aljzatot találjon. Tény azonban, hogy ez a legtöbb esetben csak kívánság marad. A mai építkezéseken a burkolók legtöbbször úgynevezett kritikus aljzatokkal találkoznak, főleg ha felújítás, renoválás helyszínén dolgoznak. Ezek az aljzatok számos építési módszerrel készülhettek. Lehetnek összezsugorodott fapadlók, sérült, repedezett esetleg fűtött esztrichek, de frissen betonozott fal- és padlófelületek is, de előfordulhatnak vegyes aljzatok, károsodott régi burkolatok vagy akár a hőterhelésnek kitett öntött aszfalt esztrichek is.

Milyen szempontokat kell előre megfontolnunk?

A feszültségmentesítés kivitelezésének tervezésekor először is meg kell határozni a rendszerrel szemben támasztott mindenkori követelményeket Nem minden feszültségmentesítő rendszer alkalmas mindenfajta felhasználási területre, ezért először a lényeges pontokat és kérdéseket kell tisztázni, mint például:

• Milyen mértékű feszültséggel és terheléssel kell számolni? Milyen mértékben szüntethetőek meg?

• Vannak-e egyéb feladatok (pl.: víz-, hang- és hőszigete-lés), amit a rendszernek el kell látnia?

• Milyen építési környezetben történik a feszültségmentesítés?

Feszültségtípusok megkülönböztetése:

A feszültség eltérő módon keletkezik, így a következő típusokat különböztetünk meg.

A felszínnel párhuzamosan létrejövő feszültség:


Ilyen jellegű feszültség általában az aljzat hosszirányú változásából, például az aljzat zsugorodásából, térfogat csökkenéséből vagy növekedéséből adódik. Tipikus eset erre a túl fiatal beton. A beton zsugorodása következtében feszültség keletkezik a felületén, ami feszültségmentesítő réteg fektetése nélkül, direkt burkolás esetén tapadási károkhoz vezethet. Egy másik tipikus példa a magas hőmérséklettel terhelt öntött aszfalt esztrich, ami a túlzott hőterhelés miatt rendhagyó tágulási tulajdonsággal reagál.

A felszínre merőlegesen ható feszültség:


A burkolat felszínére merőlegesen ható feszültség oka a tapasztalatok szerint általában az aljzat bizonyos instabilitása. Tipikus példája ennek többek között a fapadló, ami ha rálépünk, bemozog, vagy fém aljzat esetén a lift, mely ha csak kis mértékben is, de mozgással követi a terhelést. Esztrichek esetén is, ha a fugák vagy a repedések mentén magasságbeli különbségek tapasztalhatóak, akkor valószínűsíthető, hogy függőlegesen kialakult feszültség alatt áll illetve állhatott.

Milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezhetnek a feszültségmentesítő rendszerek?

Először is azt kell tisztázni, hogy az adott esetben a feszültségmentesítő rendszernek a feszültség csökkentésén kívül, milyen más egyéb funkciót kell még ellátni. Felmerülhet például, hogy hangszigetelésre is szükség van. Ez a megfelelő feszültségmentesítő rendszer kiválasztásával elérhető.

Ugyanez érvényes az esetlegesen igényelt kötőszigetelések létrehozására is. Ez a feladat is teljesíthető megfelelő speciális rendszerek segítségével. Vagy esetleg még hőszigetelésre is szükség van? Ez a feladat megoldható a feszültségmentesítéssel egyidejűleg.  Az is előfordulhat, hogy pont ellentétes igénynek kell megfelelni, például ha a feszültségmentesítő rendszer padlófűtés alá kerül. Ilyen esetben a hőszigetelő hatásnak természetesen nem szabad előtérbe kerülnie, mert akkor korlátozná a padlófűtés hatékonyságát.

Tekercs vagy lemez? A megfelelő rendszer kiválasztása

A szükséges feszültségmentesítő rendszer kiválasztása tehát nem csak a mindenkori rendszer felé támasztott követelmények, hanem a feszültség típusának meghatározása alapján is történik. Alapvetően kétféle típust különböztetünk meg a feszültségmentesítő rendszerek között: feszültségmentesítő  fóliákat és lemezeket.

Fóliák, mint pl.: a Sopro Trittschall- und EntkopplungsBahn TEB 664 vagy a Sopro WE-Vlies WEV 579 elsősorban a burkolatra párhuzamosan ható feszültség mentesítésére alkalmas. Nagyon korlátozottan alkalmas a burkolatra függőlegesen ható feszültség kiegyenlítésére. Ez azzal magyarázható, hogy a rendszernek magának a merőlegesen ható erőkkel szemben nincs tartása, és ezért az aljzat alakváltozásait követi.  .

Ezzel szemben a lemezekből álló rendszerek, mint például a Sopro FliesenDämmPlatte FDP 558 vagy Sopro TrittschallDämmPlatte TDP 565 önmagukban megfelelő stabilitással rendelkeznek, ezért semlegesíteni tudják a burkolatra függőlegesen ható feszültséget is. Az egyszerű fóliás rendszerekkel összehasonlítva nagyobb potenciállal rendelkeznek, ezért szélesebb körben használhatóak fel. Ezt padlóburkolatok felújításánál, renoválásnál mindig figyelembe kell venni.

A különböző Sopro feszültségmentesítő rendszerek áttekintése

Fóliás rendszerek:

Sopro WE-Vlies WEV 579

Polieszterflisz és rögzítő szalag WEV 579

A Sopro WE-Vlies WEV 579 0,7 mm, vékonyrétegű polieszterflisz feszültség mentesítő réteg kialakításához.

Sopro Abdichtungs- und EntkopplungsBahn AEB 640

Szigetelő és elválasztó fólia AEB 640


A Sopro Abdichtungs- und EntkopplungsBahn AEB 640 a feszültségmentesítő tulajdonsága mellett lehetőséget biztosít kötőszigetelések kialakítására is. A 0,4 mm-es rétegvastagságával a Sopro vékonyabb feszültségmentesítő rend-szereihez tartozik.

Sopro Abdichtungs- und EntkopplungsBahn AEB plus 639


Az előzőekkel ellentétben az AEB plus 639-et az 1,1 mm rétegvastagságával már a Sopro vastagabb feszültségmentesítő rendszereihez soroljuk. Speciálisan teraszokhoz és balkonokhoz fejlesztették ki, ahol szigetelőrétegként is funkcionál.

Sopro Trittschall- und EntkopplungsBahn TEB 664

Hangszigetelő és feszültségmentesítő TEB 664


A 3 mm rétegvastagságával a TEB 664 a leghatékonyabban veszi fel a párhuzamosan ható feszültséget a fóliás rendszerek közül. Ezen kívül kiemelkedő a hangszigetelő tulajdonsága is.

Lemezekből álló rendszerek:

Sopro FliesenDämmPlatte FDP 558

Poliészter-rostlap FDP 558


A Sopro FliesenDämmPlatte FDP 558 4 mm, 9 mm és 15 mm vastagságban kapható. A feszültségmentesítés mellett a lemezek hang- és hőszigetelő valamint merevítő hatásúak.

Sopro TrittschallDämmPlatte TDP 565

Poliészter-rostlap gumibevonattal TDP 565

A 8 mm vastag Sopro TrittschallDämmPlatte TDP 565 elsősorban a kiváló hangszigetelő hatásával tűnik ki.

 

Mit jelent valójában a feszültségmentesítés?

Az elektronika és a mechanika területén akkor beszélünk feszültségről, ha egy rendszer két darabját teljesen elkülönítjük. Ezzel szemben, ha burkolásról van szó, sosem szabad teljes szétválasztásból kiindulni. A feszültségmentesítő rendszerek itt csupán levezetik a feszültséget. A feszültség leépítésének azonban fizikai határai vannak.

Tehát a legjobb feszültségmentesítő rendszerek alkalmazásával sem kerülhető el teljes mértékben, hogy a burkolatban károk keletkezzenek, ha az aljzatban széles, mély repedések vannak. A feszültségmentesítés ellenére is tilos az aljzatban lévő dilatációs fugákat a lapok vagy csempék fektetése során egyszerűen beburkolni, csak eltakarni szabad azokat. A feszültségmentesítő anyagok klasszikus alkalmazási területe, ha az esztrichen hajszálrepedések képződtek vagy kissé egyenetlen. Ilyen esetekben teljesen bizonyos, hogy feszültségmentesítő rendszerek alkalmazásával elkerülhetővé válik, hogy a burkolat felületén repedések megjelenjenek.

Az alapvető szabály „Minél vastagabb, annál jobb!“ ez esetben is elsődleges megítélési szempontnak bizonyul. ez a gondolat tisztán statikai szempontból is megállja a helyét. A feszültségmentesítő réteg elhelyezkedése valamint a vastagsága is jelentős tényező a feszültség elvezetése szempontjából, mivel a feszültség semlegesítése tulajdonképpen lineárisan magában az anyagban történik. Ez pedig azt jelenti, minél vastagabb a feszültségmentesítő réteg, annál nagyobb mértékben építi le feszültséget, főleg a párhuzamosan fellépő hatás esetén.  .

A második legfontosabb tényező a feszültségmentesítő rendszer merevsége.  Ezt az úgy- nevezett E-modullal határozzuk meg. Minél alacsonyabb az E-modul, annál hatékonyabban építi le a felhasznált rendszer a feszültséget. Amennyiben az E-modul értéke nagyon lecsökken, a mindenkori rendszer anyaga egyre puhább lesz.  A túl puha rendszer azonban már nem burkolható csempével, mert elveszti a tapadási képességét.

E-Modul (ca.-Werte)

Acél                 210.000 MN/m²

Beton               35.000 MN/m²

Sztiropor          5 MN/m²

Sopro FliesenDämmPlatte 9 mm FDP 558        556 MN/m²

Hiba lenne azt gondolni, hogy nagy forgalmi terhelésnek kitett területeket nem lehet feszültségmentesíteni.
Amennyiben a megfelelő rendszert választjuk ki, létrehozhatunk feszültségmentesített felületeket, pl.: üzletekben és autókereskedésekben is.

A feszültségmentesített burkolat jellegzetes hangja

A feszültségmentesített burkolat különbözik a hasonló, de nem feszültségmentesített felülettől. Különösen ki kell emelni ilyen esetben az egyenként fellépő, különböző hanghatásokat. Az őszfelépítmény miatt „kemény kerámia – puha feszültségmentesítő réteg – kemény aljzat (pl.: esztrich“ a kerámia burkolatnak üreges hangja lehet.    .    A magán építtetők hajlamosak, hogy ezt a hangot kivitelezési hibának értelmezzék, pedig ennek az oka magában a konstrukcióban rejlik. Feltétlen ajánljuk, hogy erről a sarkalatos kérdésről mindenkor adjanak előzetes felvilágosítást az építtetőnek.

A kivitelezés szabályozása?

Jelenleg még nem rendelkezünk sem tájékoztató kiadványokkal sem műszaki szabályozással a feszültség-mentesítési munkálatokat illetően, habár az erre vonatkozó ZDB ismertető már előkészítési fázisban van. A feszültségmentesítő rendszereket napjainkban még különleges konstrukcióknak kell értelmeznünk, és ezért az építtetőkkel mindenképpen szerződés keretén belül kell megállapodni.

Végkövetkeztetés

A feszültségmentesítés biztos nem varázsolja a „teljesen menthetetlen“-nek titulált aljzatokat tökéletessé. Végkövetkeztetésként azért elmondhatjuk, hogy sok területen ill. a kritikus aljzatokon kizárólag a feszültségmentesítő rendszerek fektetése után válik lehetségessé, hogy a csempe- vagy lapburkolatot károsodásmentesen burkolhassuk. Adott esetben a feszültségmentesítő rendszer használatával felgyorsíthatjuk az építési munkálatokat, mivel a fiatal beton vagy esztrich aljzatok így korábban burkolhatóvá válnak.

Ezenkívül járulékos pozitív hatása is van a feszültségmentesítésnek a burkolatra, mint például a megnövelt hang- és hőszigetelési érték. Amennyiben nem biztos abban, hogy ki tudja választani az Ön számára megfelelő feszültségmentesítő rendszert, kérem, forduljon bizalommal kérdéseivel a Sopro Hungária alkalmazás technikusaihoz.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.