Egyéb lapok és mozaik lerakása

A műkő lapok használata is egyre kedveltebbé válik. Ez a tendencia főleg a nagy lapméretre és a sokféle megjelenési formára, kivitelezési lehetőségre vezethető vissza.

Műgyanta- illetve cementkötésű járólapok

mugyantakotosu_lapok

Kiallo_lapsarkak_hibakTeknosodes_hibak

Ilyen lapok esetében igen gyakran drága burkolóanyagról van szó, amelynek lerakása előtt igen gondosan ki kell választani a megfelelő burkolóhabarcsot.

A burkolóanyagok műgyanta illetve cementkötésűek.  Amennyiben hagyományos hidraulikusan kikeményedő habarcsot alkalmazunk, a lap a nedvesség hatására deformálódhat. Gyorsan kötő és hidraulikusan
kikeményedő habarcs alkalmazásakor a bekeveréséhez felhasznált víz igen gyorsan megköt és beépül az anyag kristályszerkezetébe (SoproDur® HF-K), így az előbb említett probléma elkerülhető.

Mintalap_vizsgalat

A piacon beszerezhető műkő lapoknak egy kisebb hányada azonban hajlamos teknősödésre és elvetemedésre, ezért gyorsan kikeményedő cementkötésű habarcscsal sem rakható le (burkolásuk csak vegyi folyamat
hatására megkötő, műgyanta ágyazóhabarccsal történhet – pl.: Sopro PU-Kleber, PUK 503). Javasoljuk, hogy lerakás előtt vizsgáltassák be, hogy a burkolóanyag mennyire hajlamos alakváltozásra. A Sopro Hungária Kft. cégen belül elvégzi a vetemedésvizsgálatot, és az eredményétől függően javaslatot tesz a megfelelő ágyazóhabarcs használatára.

Javaslat

SoproDur_HF-K_flexibilis_ragasztó_HF_K420

Poliuretn_muggyanta_ ragaszto_PUK503

Üveglapok

Manapság már a nagyméretű üveglapok is helyet kapnak a burkolóanyagok sorában.

Hasonlóan a kőporcelán gres laphoz, az üveg is igen sima és tömör felületű (vízfelvétele nincs, lásd az elektronmikroszkóp alatti felvételt).
Hagyományos, cement alapú habarccsal nem lehet ezeket a lapokat burkolni, csak a műgyanta alapú ragasztóanyagok (pl.: Sopro PU-Kleber, PUK 503) képesek a megfelelő tapadóhidat létrehozni, ezért ezeket kell burkolásuknál alkalmazni.

Uveglapok_elektromikroszkopos

Ajánlott termékek

Poliuretan_ragaszto_falra_aljzatra_PUK503

Természetes kövek

A természetes kövek lerakásához különleges habarcsrendszer használatát
javasoljuk, mely trassz adalékot tartalmaz, gyorsan megszilárdul, és általában fehércementtel készül, hogy biztonságos, elszíneződésmentes és
hosszú élettartamú burkolatot kaphasson.

Termeszetes_ko


Ajánlott termékek

Sopro márvány flexibilis ragasztó MFK 446

Sopro márvány flexibilis ragasztó MFK 446

Vario felxibilis márványragasztó VF 411

Vario felxibilis márványragasztó VF 411

Trassz flexibilis ragasztó TR 414

Trassz flexibilis ragasztó TR 414

Mozaik

Mozaik felületet képezhetünk kerámia-, természetes kő vagy üveglapokból. Az apró mozaikdarabokat a hátoldalukon hálóra ragasztják (*), vagy a felületükre papírt illetve műanyag fóliát ragasztanak.

Üvegmozaik ragasztás és fugázás

Üvegmozaik ragasztás és fugázás

A mozaiklapok felületén sok, keskeny fuga fut, ami megnehezíti a lerakást és a fugázást. Olyan habarcsrendszert kell alkalmazni, amivel nemcsak burkolni, de fugázni is lehet. így az is elkerülhető, hogy a fugarésből kitüremkedő ágyazóhabarcs maradék látható maradjon a fugák alkotta hálózaton, és az egységes színképet helyenként megzavarja.

Kerámia-, természetes kő- és üvegmozaik

Üvegmozaik

Üvegmozaik

A különböző alkalmazási területre szolgáló mozaik felületek (fürdőszoba,
uszoda, stb.) kialakítására olyan ágyazóhabarcsot kell választani, amivel
nemcsak burkolni, de fugázni is lehet a sok és keskeny fuga és a habarcságyazat mélysége miatt.

Ajánlott termékek

Sopro No. 101 996

Sopro No. 101 996

ésFlexdiszperzio_adalek_FD447 vagy

Epoxi keskeny fugázó (FEP)

Epoxi keskeny fugázó (FEP)

*Megjegyzés:Víz alatt (úszómedencében) csak olyan mozaiklap használható, amelynek a színét rögzíti fólia. Hátoldalon, hálóra ragasztott mozaikot ne használjon, mert fenáll a veszélye, hogy nem tapad meg megfelelően az uszoda falán.
Magánuszodákban fokozottan figyeljenek a megfelelő vízminőségre, hogy megakadályozzák az algaképződést a fugákon.

Viz_alatti_uvegmozaik

Ajánlott termékek


Saphir® M Saphir flexibilis márványfugázó

Saphir® M Saphir flexibilis márványfugázó

SoproDur® HF-8 keskenyfugázó

SoproDur® HF-8 keskenyfugázó


© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.