Egyéb csempe, járólap és mozaik lerakása

A műkő lapok használata is egyre kedveltebbé válik. Ez a tendencia főleg a nagy lapméretre és a sokféle megjelenési formára, kivitelezési lehetőségre vezethető vissza.

Műgyanta- illetve cementkötésű járólapok

mugyantakotosu_lapok Kiallo_lapsarkak_hibak
Teknosodes_hibak

 

Ilyen lapok esetében igen gyakran drága burkolóanyagról van szó, amelynek lerakása előtt igen gondosan ki kell választani a megfelelő burkolóhabarcsot.

A burkolóanyagok műgyanta illetve cementkötésűek. Amennyiben hagyományos hidraulikusan kikeményedő habarcsot alkalmazunk, a lap a nedvesség hatására deformálódhat. Gyorsan kötő és hidraulikusan kikeményedő habarcs alkalmazásakor a bekeveréséhez felhasznált víz igen gyorsan megköt és beépül az anyag kristályszerkezetébe (SoproDur® HF-K), így az előbb említett probléma elkerülhető.

Mintalap_vizsgalat

A piacon beszerezhető műkő lapoknak egy kisebb hányada azonban hajlamos teknősödésre és elvetemedésre, ezért gyorsan kikeményedő cementkötésű habarcscsal sem rakható le (burkolásuk csak vegyi folyamat hatására megkötő, műgyanta ágyazóhabarccsal történhet – pl.: Sopro PU-Kleber, PUK 503). Javasoljuk, hogy lerakás előtt vizsgáltassák be, hogy a burkolóanyag mennyire hajlamos alakváltozásra. A Sopro Hungária Kft. cégen belül elvégzi a vetemedésvizsgálatot, és az eredményétől függően javaslatot tesz a megfelelő ágyazóhabarcs használatára.

 

 

 

Javaslat


 

SoproDur_HF-K_flexibilis_ragasztó_HF_K420

Poliuretn_muggyanta_ ragaszto_PUK503

 

Üveglapok

Manapság már a nagyméretű üveglapok is helyet kapnak a burkolóanyagok sorában.

Hasonlóan a kőporcelán gres laphoz, az üveg is igen sima és tömör felületű (vízfelvétele nincs, lásd az elektronmikroszkóp alatti felvételt).
Hagyományos, cement alapú habarccsal nem lehet ezeket a lapokat burkolni, csak a műgyanta alapú ragasztóanyagok (pl.: Sopro PU-Kleber, PUK 503) képesek a megfelelő tapadóhidat létrehozni, ezért ezeket kell burkolásuknál alkalmazni.

 

Uveglapok_elektromikroszkopos

 

Ajánlott termékek

Poliuretan_ragaszto_falra_aljzatra_PUK503

 

Természetes kövek


Termeszetes_ko

A természetes kövek lerakásához különleges habarcsrendszer használatát javasoljuk,mely trassz adalékot tartalmaz, gyorsan megszilárdul, és általában fehércementtel készül, hogy biztonságos, elszíneződésmentes és hosszú élettartamú burkolatot kaphasson.


 

 

 

 

 

Ajánlott termékek


Sopro márvány flexibilis ragasztó MFK 446
Vario felxibilis márványragasztó VF 411
Trassz flexibilis ragasztó TR 414

Sopro márvány flexibilis ragasztó
MFK 446

Vario felxibilis
márványragasztó
VF 411

Trassz flexibilis ragasztó
TR 4

 

Mozaik

 

Mozaik felületet képezhetünk kerámia-, természetes kő vagy üveglapokból. Az apró mozaikdarabokat a hátoldalukon hálóra ragasztják (*), vagy a felületükre papírt illetve műanyag fóliát ragasztanak.

Üvegmozaik ragasztás és fugázás
Üvegmozaik ragasztás és fugázás

 

A mozaiklapok felületén sok, keskeny fuga fut, ami megnehezíti a lerakást és a fugázást. Olyan habarcsrendszert kell alkalmazni, amivel nemcsak burkolni, de fugázni is lehet. így az is elkerülhető, hogy a fugarésből kitüremkedő ágyazóhabarcs maradék látható maradjon a fugák alkotta hálózaton, és az egységes színképet helyenként megzavarja.

 

Kerámia-, természetes kő- és üvegmozaik

 • Üvegmozaik
 •  

   

   

   

   

   

   

   

   

  Üvegmozaik

  Különböző alkalmazási területre szolgáló mozaik felületek (fürdőszoba, uszoda, stb.) kialakítására olyan ágyazóhabarcsot kell választani, amivel nemcsak burkolni, de fugázni is lehet a sok és keskeny fuga és a habarcságyazat mélysége miatt.

  Ajánlott termékek


  VAGY
  Sopro No. 101
  Classic Flexibilis
  csemperagasztó

  Flexdiszperzió
  adalék
  FD 447

   

  Epoxi
  keskeny fugázó
  FEP

   

  *Megjegyzés:Víz alatt (úszómedencében) csak olyan mozaiklap használható, amelynek a színét rögzíti fólia. Hátoldalon, hálóra ragasztott mozaikot ne használjon, mert fennáll a veszélye, hogy nem tapad meg megfelelően az uszoda falán.
  Magánuszodákban fokozottan figyeljenek a megfelelő vízminőségre, hogy megakadályozzák az algaképződést a fugákon.

   

  Viz_alatti_uvegmozaik

   

  Ajánlott termékek

  Saphir® M Saphir flexibilis márványfugázó
  SoproDur® HF-8 keskenyfugázó
  Saphir® M
  Saphir flexibilis
  márványfugázó
  SoproDur® HF-8
  keskenyfugázó

  © Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.