Csempézés, járólap lerakása – gyakran előforduló hibák

Biztosan Önnel is előfordult már, talán nem is egyszer, hogy fürdőszobája, konyhája vagy talán terasza és balkonja újraburkolása, csempézése nem úgy sikerült, ahogy Ön szerette volna. A csempézés, a járólap lerakása nem egyszerű feladat, általában szakemberre bízzuk ezt a feladatot.

Sok százezer Ft-os burkolóanyag, még nagyobb összegű munkadíj veszhet el akkor, ha a frissen átadott csodaszép új burkolatunkon már pár hónapos használat után repedések keletkeznek, ha kitörik a fuga, leesik a csempe, vagy kong a járólap. Ez általában a hibás csempézés eredménye, és ha a a rosszul szigetelt fürdőszoba melletti vagy alatti helyiségek eláznak, a kár még nagyobb lehet.


Olvassa el tanácsainkat ha:

  • a csempézés vagy járólap lerakás feladatát burkolóra bízza, de szeretné tudni, hogy mire költi el a pénzét, és megfelelő anyagokat használnak-e a mesterek
  • ha szakember végzi el a munkát, de a járólap, csempe, ragasztó beszerzése Önre hárul
  • saját maga végzi el a felújítási munkát, csempe, járólap lerakását otthonában
  • ha az anyagbeszerzést és a csempézési munkát is kivitelezőkre bízza
  • ha tudni szeretné mi az a szükséges minimum anyag és kellék, amire szüksége lehet
  • ha túl olcsó vagy gyanúsan magas árajánlatot kap
  • ha csak szeretne képben lenni a csempézés témakörében amikor a burkolókkal tárgyal

Tervezés

1.      Mielőtt bármilyen munkába belefognánk, a tervezést, az átgondolást ne spóroljuk meg. Akkor kezdjünk nagyobb átalakításba, ha annyi anyagi forrásunk van, hogy a jó minőségű ragasztót, szigetelőt, fugát, egyéb kelléket ne kelljen megspórolni.

Maga a burkolóanyag (csempe, járólap, mozaik stb) költsége nagyon széles skálán mozoghat, éppen ezért nagyon sok lehetőség közül választhatunk, a pénztárcánkhoz mérten. A segédanyagok esetében azonban érdemes a nagyon jó minőséget választani, hiszen ez adja az alapot akár a drágább akár az olcsóbb burkolóanyagnak is, amit mindenképpen kellemetlen a gyenge burkolóanyag miatt felszedni.

2.      A tervezési szakaszban alaposan gondoljuk át igényeinket!

Gondoljuk át szokásainkat, családunk szokásait, azt is, mennyi idő múlva fognánk ismét bele egy átalakításba. Fürdőszobát újítanánk fel? Gondoljunk meg, kell-e kád vagy inkább zuhanyzót szeretnénk? Van-e idős ember a családunkban, akinek fizikailag könnyebb a zuhanyzót használni? A mosógépet is a fürdőben használjuk, vagy esetleg van rá mód, hogy a konyhában legyen a helye? Sok kérdés, amikre még a munka megkezdése előtt határozott válaszokat kell adnunk.

3.      Mielőtt szakemberrel beszélünk, szánjunk időt arra, hogy feltérképezzük a kínálatot. Nézzünk meg pár csempe, járólap üzletet, nézzük meg a nagy barkácsáruházak kínálatát, érdeklődjünk az eladóktól az áruról, a minőségi termékekről.

4.      Pontosan mérjük, vagy méressük meg a burkolandó területet. Nagyon fontos, hogy tudjuk, pontosan hány négyzetmétert burkolnánk, ne bízzuk a burkolóra a „saccolást”. Ha túl sok megmarad, az bosszantó, ha keveset rendelünk, előfordul hogy hosszadalmas és bonyolult az utánrendelés.

5.      A legtöbb üzletben szívesen elvégzik ezt a munkát, és ha már sikerült csempét vagy járólapot is választanunk, az adott burkolóanyagból készítenek nekünk 3 dimenziós tervet is, hogy lássuk, hogy fog kinézni az elkészült helyiség. Csempekiosztási rajzot is kaphatunk, az összes falra vonatkozóan.

Gyakori hibák

1.       Nagyon gyakori hiba, hogy nem megfelelően választják ki a ragasztót a különböző méretű és anyagú burkolólapokhoz. Ennek közvetlen következménye, hogy a burkolat hamar feljön, leesnek a csempék és járólapok, vagy üresen kopog a lap és szétrepedezik a fuga. Tehát nem mindegy mekkora méretű a csempénk, vagy járólapunk, és az sem milyen anyagból készült, abból a szempontból sem, hogy milyen anyaggal ragasszuk fel. Mindig válasszuk a speciálisan az adott burkolóanyaghoz való ragasztót és egyéb anyagot!

2.      A különböző színű és eltérő burkolatokat kombinálva nagyon szép megoldásokat kaphatunk a fürdőszobában, a konyhában, vagy akár a nappaliban is.  Sokan azonban már nem figyelnek arra, hogy a kiválasztott burkolólapok azonos méretűek, pontosabban azonos kaliberűek* legyenek.

Ebből fakadóan a fugák vastagsága eltérő lehet, így az eredmény nemhogy nem lesz esztétikus és szép, hanem inkább bosszantó és csúnya hatású. Általában is elmondható, hogy esztétikai szempontból a „minél egyszerűbb, annál szebb” elv a burkolatoknál igaz megállapítás.

3.      (*Kaliber = a burkolólapoknak az egyik legfontosabb tulajdonsága. A csempék és járólapok egy konkrét típuson belül is több gyártósoron készülnek. Emiatt az azonos típusú burkolólapok között is elképzelhetők méretbeli különbségek. Például egy 30×30 cm-es névleges mérettel rendelkező járólapnak a különböző gyártósorokon készült sorozatai lehetnek 29,6×29,6 cm és akár 30,1×30,1 cm méretűek is. Ezeknek a méretbeli eltéréseknek a jelölésére vezették be a kaliber-számot, amit vásárlásnál érdemes ellenőrizni a dobozokon.)

4.      A ma olyan divatos gres lapokhoz* is gyakran sima, “mezei” csemperagasztót választanak, főként a burkolók tanácsára, ám érdemes ennek is utánajárni. A sima ragasztó ugyanis nem tapad megfelelően a gres lapokhoz, ezért az így lerakott padlóburkolat hamarosan elkezd kopogni, majd elválik az aljzattól és feltörik, feljön.

(*Gres lap = rendkívül tömör szerkezetű, ezáltal kis vízfelvételű burkolólap, ami kiválóan alkalmazható kültérre is. A gres lap anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos, mázatlan kerámialap. Tömör szerkezete miatt ellenáll az időjárási viszontagságoknak és a csapadéknak.

A csekély vízfelvételük miatt ezekre mondjuk, hogy fagyálló járólapok. A gres lapok kopásállósága rendkívül magas, kedvezőbb a természetes kövekénél. Ez a kedvező árfekvéssel párosulva odavezetett, hogy a közületi beruházásoknál -irodaházakban üzletközpontokban- ezek a lapok átvették a természetes kőburkolatok szerepét.)

5.      Gyakran előforduló hiba, amikor teraszunkat, balkonunkat burkoltatnánk, hogy a kialakításkor egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kötelező 2 %-os lejtést. A burkolandó felületet ugyanis így kell kiképezni ahhoz, hogy az esővíz, a hólé, vagy bármilyen csapadék el tudjon folyni a felületről és ne álljon rajta. Ha a víz megáll a felületen, akkor beszivárog a fugákon keresztül. Így a megfagyott víz akár egy hideg tél alatt is elválasztja a lapokat az aljzattól.

6.      Ugyancsak a terasz burkolásának gyakori hibája, ha elhagyják a vízszigetelést. Így a fugákon, illetve a porózusabb burkolólapok (gránit, klinker, márvány) felületén ún. „sókivirágzások” vagyis virágszerű foltok jönnek létre. Ez a jelenség is csökkenti az aljzat ellenállását a fagyási-melegedési ciklusokkal szemben. A burkolat és az aljzat akár egy év alatt is tönkremehet.

 

7. Miért van szükség a teraszon vízszigetelésre?

Az olyan épületszerkezeteket, amelyek tartósan ki vannak téve a nedvességnek (terasz, erkély, balkon) mindenképpen szigetelnünk kell a burkolás előtt. Ha ezt nem tesszük, a burkolat idő előtt felválik. A nedvesség érkezhet fentről, csapadék formájában, de a felszín alól is, a talajpára, talajnedvesség formájában, amely a talajvíz párolgásából adódik.

A burkolatok közötti fugákon szabad szemmel nem látható, apró repedések, illetve a rossz anyagbedolgozás miatti apró lyukak is vannak. Ezeken a lyukakon keresztül a víz utat talál a falfelülethez, amely így folyamatos nedvességet kap, így a fal túloldalán, vagy az alattunk lakónál hamarosan vízfoltok jelentkezhetnek.

Medencék, teraszok, erkélyek, stb. esetében a beton szerkezetei telítődnek nedvességgel, ami a téli időszakban fagyásveszélyessé válik. Hatására a medencék, teraszok, erkélyek kerámia burkolatai elválhatnak a betonszerkezettől. A betonszerkezet átázása miatt a teraszok és az erkélyek alsó felén a vakolat átnedvesedik, majd leválik.


Ezeknek a problémáknak a javítása természetesen sokkal költségesebb, mint a vízszigetelés megspórolása.

A csempedoktor segít Önnek a helyes rendszer kiválasztásában. Olvassa el figyelmesen Burkolóanyag Kisokosunkat, és ismerkedjen meg alaposan a burkolóanyag fajtáival, illetve a ragasztó és kötőanyagokkal.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.