Csempe és járólap fém aljzaton

Alapelvek

Relatíve ritkán burkolnak kerámia csempét vagy természetes köveket fém aljzatra.

A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy kereslet mutatkozik a magasépítésben pl.: fémszerkezetek természetes kövekkel burkolására vagy felvonók padlójának, fémszerkezetű lépcsőfokok burkolására és ne felejtsük el a speciális felhasználási területeket sem, mint a hajóépítés.

Hogy lehetséges mégis a lengő fémszerkezeteket, melyek magas hőtágulási együtthatóval rendelkeznek (magas nyírószilárdsági terhelés) a merev kerámiaburkolatokkal és az általuk igényelt tapadószilárdsággal összhangba hozni?

Tengerjáró hajó.

Tengerjáró hajó.

A nagy feszültség és a tapadásban bekövetkezhető veszteség miatt a hidraulikusan kikeményedő habarcsok nem használhatóak.

Tehát a választás a műgyantákra esik, ezeken belül is a poliuretán ragasztóanyagokat ajánljuk, melyek az epoxi műgyantákkal szemben kikeményedett állapotban is hosszútávon megőrzik flexibilitásukat.

Felvonóban természetes kőburkolat fém szerkezeten.

A fém lépcsőszerkezet kilengése miatt az ágyazóhabarcsnak nagy feszültségfelvevő tulajdonsággal kell rendelkezni.

 

A pozitív tulajdonságok a nagy ragasztóerő mellett biztosítják, hogy az elasztikus ragasztókötés kiváló tapadási szilárdsággal (kb. 4 N/mm2) párosuljon.

Gyakran az egyetlen technikai megoldás a kétkomponensű Sopro PU- Kleber, Poliuretán ragasztó (PUK 503) az előzőekben említett problémákra.

Egyszerűen felhasználható, tulajdonképpen csak arra kell ügyelni, hogy a két komponenst egymással homogénre keverjük, és a fém aljzat olaj, zsír és portalan legyen.

A felvonó padlója meghajlik felfelé menetben a szállított személyek súlyától

A felvonó padlója meghajlik felfelé menetben a szállított személyek súlyától

A felvonó padlója felfelé hajlik meg a szállított személyek súlyától, mivel lefelé menet tehermentesíti

A felvonó padlója felfelé hajlik meg a szállított személyek súlyától, mivel lefelé menet tehermentesíti

A nedvességnek kitett, nem rozsdamentes fémfelületeket korrózióvédővel le kell alapozni.

 

Ajánlott termék:


Poliuretán ragasztó PUK 503

Poliuretán ragasztó PUK 503

Műgyanta alapú ragasztóanyag:

Kétkomponensű, poliuretán műgyanta ragasztó, kerámiacsempék és járólapok, beton és természetes kövek, műgyantakötésű lapok (agglomárvány) különösen fára illetve fémre történő fektetéséhez. Tapadási és nyírószilárdsága, elasztikussága és víztaszító képessége alapján kritikus aljzatokhoz és fokozott igénybevételhez ajánljuk.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.