Bitumenes vastagrétegű szigetelések

Műanyagnemesítésű bitumenes vastagrétegű szigetelések:

- Pince külső falának szigetelése

- Pinceszigetelés/áttörések

- Szigetelt beton készpincék

- Pincék szigeteletlen betonelemekből

- Építészeti követelmények

- Szivárogtató rendszer pincéhez

- Csőáttörések

- Régi pincék felújítása

Pince külső falának szigetelése

Pinceszigetelés/áttörések

Szigetelt beton készpincék

Sok pincét az építkezés helyszínén készelemekből állítanak össze időtakarékossági okból. Az egyes elemek összeillesztéseit üvegszövetháló erősítéssel műanyagnemesített vastag bitumenréteggel kennek ki, hogy biztosak legyenek abban, hogy a pincéjük mindenhol jól szigetelt.

A választható Sopro Kellerdicht 2-K ill. Sopro KellerDicht Super + szigetelést kb. 50 – 60 cm szélességben kell felhordani.

Pincék szigeteletlen betonelemekből

Amennyiben a tervben az szerepel, hogy a pincét nem szigetelt betonból kell felépíteni, de az épületet mégis a behatoló nedvesség ellen meg akarja védeni, akkor a padló felületét kell leszigetelni.

Ez azt jelenti, hogy az előzőleg előállított soványbeton felületen bitumen vastagrétegű szigetelő felületet kell létrehozni. A kiszáradása után a szigetelt felületet egy választóréteggel takarják be, majd kibetonozzák az aljzatot.

A falak felhúzása után a fal szigetelését az aljzat lábazatánál átlapolva összedolgozzák a padló szigetelésével.

Ajánlott termékek:

1. Vízszintes és biztonsági szigetelés

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K DSF 523

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K DSF 523

Amennyiben az alapozás során a Sopro Dichtschlämme Flex 1-K-t bitumen tartalmú anyaggal kombináljuk, megakadályozhatjuk negatív víznyomás esetén (a vízhatás belülről keletkezik a falak nedvességtartalma vagy csőtörés, stb. miatt), hogy a víz a bitumenes szigetelőréteg alá kerüljön. 

A Sopro Dichtschlämme Flex 1-K egykomponensű, nagyon rugalmas, repedésáthidaló, hidraulikusan kikeményedő szigetelőanyag pincék külső és belső falainak, alapok, padlófelületek, víztárolók, stb. szigetelésére.

2.  Sarkok, holkerek kialakítása– holkerek kialakítása– nyitott falazati fugák kitöltése:

Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468

Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468

Belső sarkokat ill. fal- és padlócsatlakozásokat Sopro AusgleichsMörtel Trass (AMT 468) (r = 4–5 cm) alakítjuk ki.

3.  Alapozás:

Pince szigetelő alapozó KDG 751

Pince szigetelő alapozó KDG 751

A beton-ill. falfelületek alapozását Sopro KellerDicht Grundierung (KDG 751) oldószermentes, bitumenemulziós alapozóval végezzük.

4.  Vastagrétegű bitumen felületszigetelés:

Pinceszigetelő Super+ KSP 652

Pinceszigetelő Super+ KSP 652

Pince szigetelő 2-K KD 754

Pinceszigetelő 2-K KD 754

Flexibilis, repedésáthidaló, vastagrétegű bitumen építményszigetelést Sopro KellerDicht Super+ (KSP 652) vagy Sopro KellerDicht 2-K (KD 754) felhordásával hozhatunk lé

Megkövetelt szárazréteg vastagság:

•  talajnedvesség és nem visszatorlódó szivárgó víz esetén 3 mm
•  nyomásmentes víz és közepes igénybevétel esetén 3 mm
•  visszatorlódó szivárgó víz és külső víznyomás esetén 4 mm.

Pinceszigetelő dilatációs szalag KDB 756

Pinceszigetelő dilatációs szalag KDB 756

Pinceszigetelő dilatációs szalag KDB 756 

Bitumenemulziós bázisú, elasztikus, textilkasírozott szigetelőszalag épületfugák áthidalásához a Sopro KellerDicht Super+,  Sopro KellerDicht‑1-K, Sopro KellerDicht‑2-K, Sopro KMB Flex 1-K és Sopro KMB Flex 2-K termékekhez kapcsolódóan.

KDA 662

Pinceszigetelő üvegszövet háló 

Bitumen- és lúgálló műanyagborítású üvegselyem szövet a vastag-rétegű bitumenes szigetelés erősítése és vastagság ellenőrzése céljából a DIN 18195 (6. rész)  szerinti visszatorlódó szivárgó víz és kívülről a felületre ható nyomás alatti víz elleni rugalmas és repedést áthidaló épületszigetelések készítésénél. Alkalmazható a Sopro KellerDicht Super+, Sopro Keller-Dicht 1-K, Sopro KellerDicht 2-K, Sopro KMB Flex 1-K és Sopro KMB Flex 2-K anyagokból készült szigeteléseknél.

 

Szivárogtató rendszer pincékhez 6mm KDS 663

Szivárogtató rendszer pincékhez 6mm KDS 663

Szivárogtató rendszer pincékhez 

Bitument elviselő, polisztirolból készült vízelvezető és védő lemez hátoldalra kasírozott nyomáselosztó fóliával és nyomásálló polipropilén szűrőszövettel. Optimális védelmet nyújt a Sopro KellerDicht Super+, Sopro KellerDicht 1-K, Sopro KellerDicht 2-K, Sopro KMB Flex 1-K és Sopro KMB-Flex 2-K anyagból készült szigetelések, valamint a SoproThene® Bitumen szigetelőszalaggal készült szigetelések számára. A hátoldalon lévő nyomáselosztó fólia biztosítja a biztonságos védelmet a későbbi talajmozgás vagy ülepedés esetén is. Teljesíti a védőrétegekkel szembeni, a DIN 18195 10. rész szerinti követelményeket, valamint az építmények védelmét szolgáló vízelvezetés  DIN 4195 szabvány szerinti követelményeit és a módosított műanyagot tartalmazó bitumenes vastag rétegű szigetelések tervezéséről és kivitelezéséről szóló irányelveket.

Építészeti követelmények:

Minden aljazatnak szilárdnak, teherbírónak és felületi tapadásgátló anyagtól (felületi leválasztó réteg, por, szennyeződés és egyebek) mentesnek kell lennie. A falazat készítése előtt a Sopro Dichtschlämme Flex 1-K, a Sopro Dichtschlämme Flex 1-K schnell, vagy a Sopro Dichtschlämme Flex 2-K anyagot vízszintes szigetelőrétegként fel kell vinni az alapra, hogy az aljazatból felszivárgó nedvesség elleni védelmet nyújtson.

A Német Építőipari Egyesület (05.2002. sz.) műszaki adatlapja szerint vízszintes záróréteget kell kialakítani a falazatban ásványi szigetelőhabarcs alkalmazásával (Sopro Dichtschlämme Flex 1-K) (ami a DIN 18195 sz. szabvány szerint nem minősül szigetelésnek).

A nem teherbíró rétegeket ki kell javítani vagy el kell távolítani. A nyitott felületű üregeket a szigetelés előtt zárttá kell tenni.

A porózus aljazatokat (például horzsakő, üreges tégla, betonfelület) ki kell egyenlíteni a szigetelést megelőzően. Ez ásványi anyagú vakolattal, felületkiegyenlítő habarccsal (P II, P III), vagy dörzsölt felületképzéssel, Sopro KellerDicht 1-K vagy Sopro KellerDicht 2-K alkalmazásával történhet. Kapart felület esetén -Sopro KellerDicht 1-K vagy Sopro KellerDicht 2-K felhordása előtt a felületet Sopro KellerDicht-tel le kell alapozni.

Mielőtt a Sopro KellerDicht Grundierung alapozóréteget felvinnénk, a felületen a porló és laza szerkezeti részeket seprűvel el kell távolítani.
A porréteget ugyancsak el kell távolítani, aminek meglétét egyszerűen törlőpróbával állapíthatunk meg.

Az aljazat legyen egyenletes és éles, kiálló részektől mentes. A szigetelendő felületen lévő éleket el kell távolítani.
A fal- és padló csatlakozásánál és a belső sarkoknál alakítsanak ki hajlatot, 4-6 cm-es lekerekítési sugárral Sopro AusgleichsMörtel alkalmazásával.

1. A Sopro Dichtschlämme Flex 1-K, Sopro Dichtschlämme Flex 1-K schnell vagy Sopro Dichtschlämme Flex 2-K-ból készült vízszintes szigetelő réteg könnyen felhordható az előnedvesített aljazatbetonra.

1.  A Sopro Dichtschlämme Flex 1-K, Sopro Dichtschlämme Flex 1-K schnell  vagy Sopro Dichtschlämme Flex 2-K-ból készült vízszintes szigetelő réteg  könnyen felhordható az előnedvesített aljazatbetonra.

A kiálló, felületre ragadt habarcsmaradványt le kell verni, az éleket el kell távolítani, szintbe kell hozni. A cementréteg flex-szel távolítható el.

A  kiálló, felületre ragadt habarcsmaradványt le kell verni, az éleket el  kell távolítani, szintbe kell hozni. A cementréteg flex-szel távolítható  el.

Az 5 mm-nél mélyebb, hibásan kikent fugákat és mélyedéseket Sopro AusgleichsMörtel Trass-szal ki kell egyenlíteni.

 

Az 5 mm-nél mélyebb, hibásan kikent fugákat és mélyedéseket Sopro AusgleichsMörtel Trass-szal ki kell egyenlíteni.

a hátoldalról átnedvesedő falazat miatt a bitumen felületzáró szigetelés károsodását megakadályozhatjuk, ha a lábazaton és talprészen köztes szigetelést alkalmazunk Sopro Dichtschlämme Flex felhasználásával.

A  hátoldalról átnedvesedő falazat miatt a bitumen felületzáró szigetelés  károsodását megakadályozhatjuk, ha a lábazaton és talprészen köztes  szigetelést alkalmazunk Sopro Dichtschlämme Flex felhasználásával.

5. Az aljazat és a falsík közötti sarokrészen hajlat alakítandó ki Sopro AusgleichsMörtel vagy Sopro SchnellSpachtel alkalmazásáva

5.  Az aljazat és a falsík közötti sarokrészen hajlat alakítandó ki Sopro  AusgleichsMörtel vagy Sopro SchnellSpachtel alkalmazásával

6. A szigetelendő felület megtisztítása után és a szigetelőréteg felvitele előtt Sopro KellerDicht Grundierung alapozóval kell lekezelni.

6. A szigetelendő felület megtisztítása után és a szigetelőréteg felvitele  előtt Sopro KellerDicht Grundierung alapozóval kell lekezelni.

Sopro KellerDicht Super+ bedolgozása

7. Sopro KellerDicht Super+ egykomponensű, gyorsan vízállóvá váló és kiszáradó vastagrétegű bitumenes szigetelőanyag, mely kiváló felületi tulajdonságokkal rendelkezik, és száradás után vastagságából alig veszít.

7.  Sopro KellerDicht Super+ egykomponensű, gyorsan vízállóvá váló és  kiszáradó vastagrétegű bitumenes szigetelőanyag, mely kiváló felületi  tulajdonságokkal rendelkezik, és száradás után vastagságából alig  veszít.

8.Sopro KellerDicht Super+ alkalmazásakor nem használunk adalékanyagot a száradás meggyorsítására vagy a visszatorlódó szivárgó víz ill. a külső hidrosztatikus nyomás ellen (a DIN 18195 6. rész alapján).

8.Sopro  KellerDicht Super+ alkalmazásakor nem használunk adalékanyagot a  száradás meggyorsítására vagy a visszatorlódó szivárgó víz ill. a külső  hidrosztatikus nyomás ellen (a DIN 18195 6. rész alapján).

9. A Sopro KellerDicht Super+-t nem kell felkeverni, ezért a szigetelési eljárás során közvetlenül a vödörből felhasználható. A Sopro KellerDicht Super+ nem csak kenhető, hanem szórható is.

9. A Sopro KellerDicht Super+-t nem kell felkeverni, ezért a szigetelési  eljárás során közvetlenül a vödörből felhasználható. A Sopro KellerDicht  Super+ nem csak kenhető, hanem szórható is.

10. Sopro KellerDicht Super+-t 10 mm-es fogas glettvassal húzzuk fel, majd elsimítjuk. A munka megszakításakor az anyagot nullára le húzzuk, és végezetül még egyszer áthúzzuk.

10. Sopro KellerDicht Super+-t 10 mm-es fogas glettvassal húzzuk fel, majd  elsimítjuk. A munka megszakításakor az anyagot nullára le húzzuk, és  végezetül még egyszer áthúzzuk.

11. A Sopro KellerDicht Super+-t mindenhol egyforma vastagságban kenjük fel.

11. A Sopro KellerDicht Super+-t mindenhol egyforma vastagságban kenjük fel.

12. A felvitel két rétegben történik. A második réteget közvetlenül az első réteg kiszáradása után visszük fel, de legkorábban a következő nap.

12. A felvitel két rétegben történik. A második réteget közvetlenül az első  réteg kiszáradása után visszük fel, de legkorábban a következő nap.

13. Várható nagy terhelés esetén (a DIN 18195 6. rész szerint) visszatorlódó szivárgó víz vagy külső hidrosztatikus nyomás esetén Sopro Armierungsgewebe üvegszövet hálót kell alkalmazni legalább 5 cm-es átlapolással a második rétegbe Sopro KellerDicht Super+ anyaggal bedolgozva.

13. Várható nagy terhelés esetén (a DIN 18195 6. rész szerint)  visszatorlódó szivárgó víz vagy külső hidrosztatikus nyomás esetén Sopro  Armierungsgewebe üvegszövet hálót kell alkalmazni legalább 5 cm-es  átlapolással a második rétegbe Sopro KellerDicht Super+ anyaggal  bedolgozva.

14. A szigetelő réteg elkészülte után felszerelik a szükséges elektromos szekrényeket és a csatlakozóknál átdolgozzák KellerDicht Super+ bitumen vastagrétegű pinceszigetelővel.

 

14. A szigetelő réteg elkészülte után felszerelik a szükséges elektromos  szekrényeket és a csatlakozóknál átdolgozzák KellerDicht Super+ bitumen  vastagrétegű pinceszigetelővel.

15. Amennyiben nagyobb felületről van szó, érdemes a bitumenes vastagréteget megfelelő szórógéppel felhordani.

15. Amennyiben nagyobb felületről van szó, érdemes a bitumenes vastagréteget megfelelő szórógéppel felhordani.

16. Bitumen vastagréteg felhordása az Inotec cég szórópisztójával.

16. Bitumen vastagréteg felhordása az Inotec cég szórópisztójával.

17. Vastagréteg szórása az építkezésen.

 

17. Vastagréteg szórása az építkezésen.

18. A teljes kiszáradás után ragasztjuk fel a megfelelő átszivárogtató vagy hőszigetelő lemezeket. Ilyen esetben Sopro KellerDicht Super+ anyagot pontszerűen osztjuk el.

18. A teljes kiszáradás után ragasztjuk fel a megfelelő átszivárogtató vagy  hőszigetelő lemezeket. Ilyen esetben Sopro KellerDicht Super+ anyagot  pontszerűen osztjuk el.

19. A lapok a vízlevezető és szigetelő funkciójuk mellett folyamatosan védik a szigetelő réteget a sérülések ellen a munkaárok visszatöltése során, és ezt követően is.

19. A lapok a vízlevezető és szigetelő funkciójuk mellett folyamatosan  védik a szigetelő réteget a sérülések ellen a munkaárok visszatöltése  során, és ezt követően is.

Szivárogtató rendszer pincéhez

A szigetelési munkálatok befejezése után általában megkezdődik a pince munkaterületének feltöltése. Ezt rétegelve a megfelelő köztes szigetelőanyagok felhasználásával kell végezni. Ne használjanak építési törmeléket, nem megfelelő kiemelt földet vagy egyéb szennyező anyagot tartalmazó földet feltöltésnek.
A feltöltési folyamat során ügyelni kell arra, hogy az esetlegesen képződő törések ne okozzanak a szigetelés élettartamában illetve funkcionalitásában károkat, ezért elengedhetetlenül szükséges a szigetelést megfelelő védőfóliával ellátni.

A Sopro Keller DrainSystem olyan vízelvezető és védő lemez, melynek a hátoldala kasírozott nyomáselosztó fólia. A feltöltött földben képződő esetleges töréseket a rendszer kiegyenlíti, ezáltal a szigetelés nem károsodik.

 

Törések a feltöltött munkaterületen

Magyarázat

A feltörtött föld és a szigetelés közötti nyomáselosztó fólia hiánya következtében felszakadt szigetelés.

A feltörtött föld és a szigetelés közötti nyomáselosztó fólia hiánya következtében felszakadt szigetelés.

A nem megfelelő feltöltés és tömörítés következtében kialakult hatalmas törés. A nyomáselosztó fólia hiánya miatt a szigetelés károsodása előre látható volt.

A nem megfelelő feltöltés és tömörítés következtében kialakult hatalmas  törés. A nyomáselosztó fólia hiánya miatt a szigetelés károsodása előre  látható volt.

Csőáttörések

Csőáttörés a pince falán. Vízterhelési osztály: talajnedvesség/és nem felgyülemlő szivárgó víz falon, aljzaton

Csőáttörés a pince külső falazatán. Vízterhelés: felgyülemlő szivárgó víz.

Az ellátó vezetékek kivezetéséhez alapjában véve a áttörések tartoznak.
Amennyiben „Falon, aljzaton talajnedvesség, nem visszatorlódó szivárgó víz” vízterhelési besorolással állunk szemben, a cső kivezetését egyszerűen bedolgozzuk a szigetelésbe, mint ahogy a képen látható.

Abban az esetben, ha „visszatorlódó szivárgó víz” terhelésről van szó, szigetelő mandzsettát kell alkalmazni.

1. Sopro AusgleichsMörtel Trass anyaggal kialakítjuk a cső körüli peremet.

1. Sopro AusgleichsMörtel Trass anyaggal kialakítjuk a cső körüli peremet.

2. A perem megszilárdulása után a cső felületét drótkefével vagy durva dörzspapírral felérdesítjük.

2. A perem megszilárdulása után a cső felületét drótkefével vagy durva dörzspapírral felérdesítjük.

3. Ahhoz, hogy a cső palástján a bitumenréteg jobban megtapadhasson, felhordóecsettel Sopro Bitumen-Voranstrich L vagy Sopro KellerDicht Grundierung alapozóréteget viszünk fel.

3. Ahhoz, hogy a cső palástján a bitumenréteg jobban megtapadhasson,  felhordóecsettel Sopro Bitumen-Voranstrich L vagy Sopro KellerDicht  Grundierung alapozóréteget viszünk fel.

4. Az alapozó réteg megszáradása után a csövet Sopro KellerDicht anyaggal bevonjuk. Ezt a műveletet is két rétegben kell végezni!

4.  Az alapozó réteg megszáradása után a csövet Sopro KellerDicht anyaggal  bevonjuk. Ezt a műveletet is két rétegben kell végezni!

Elválasztó fugák

Mivel a mozgó és elválasztó fugákat Sopro KellerDichtBand szigetelő szalaggal megfelelően leszigetelték, nincs szükség a fugák áthúzására.

1. Elválasztó fuga áthidalása céljából a lealapozott aljazatra Sopro KellerDicht anyag alkalmazásával fésűágyazatot húzunk fel.

1. Elválasztó fuga áthidalása céljából a lealapozott aljazatra Sopro KellerDicht anyag alkalmazásával fésűágyazatot húzunk fel.

2. A Sopro KellerDichtBand szigetelőszalagot a fésűágyazatba beágyazzuk, simítóval teljes felületen az ágyazatra rányomjuk, hogy elősegítsük az anyag megkötését.

2. A Sopro KellerDichtBand szigetelőszalagot a fésűágyazatba beágyazzuk,  simítóval teljes felületen az ágyazatra rányomjuk, hogy elősegítsük az  anyag megkötését.

A rétegvastagság mérése

Az építményszerkezetek szigeteléséről minden esetben dokumentációt kell készíteni. Az 5. és 6. vízterhelési besorolás esetén az eredmény dokumentálása kötelező (létesítményenként ill. 100 m2-ként legalább 20 mérés).

A mérőpontokat a felületen átlósan kell elosztani. Összetett és tagolt felületesetén, mint például csőátvezetésnél a mérőpontokat sűríteni kell.

Amennyiben az erősítő üvegszövet háló kerül beépítésre, a rétegvastagságot a két réteg esetén külön-külön kell ellenőrizni.

1. A különböző rétegfelhordást rétegmérővel kell megmérni, a mérés a nedves rétegvastagságra vonatkozik.

1. A különböző rétegfelhordást rétegmérővel kell megmérni, a mérés a nedves rétegvastagságra vonatkozik.

2. A nedves rétegvastagság mérésnél kapott értékeket az építési naplóban rögzítjük.

2. A nedves rétegvastagság mérésnél kapott értékeket az építési naplóban rögzítjük.

3. A szárazréteg vastagság méréséhez referenciamintát veszünk, és ezt a mintát az építkezés helyén fennálló viszonyok között tároljuk. A kiszáradás fokát az anyag keresztmetszete mentén vizsgáljuk. Csak teljes mértékben megszáradt anyagra szabad a szigetelő- vagy vízelvezető lapokat felragasztani.

3. A szárazréteg vastagság méréséhez referenciamintát veszünk, és ezt a  mintát az építkezés helyén fennálló viszonyok között tároljuk. A  kiszáradás fokát az anyag keresztmetszete mentén vizsgáljuk. Csak teljes  mértékben megszáradt anyagra szabad a szigetelő- vagy vízelvezető  lapokat felragasztani.

Régi pincék felújítása

Amennyiben rosszul szigetelt régi pincék felújításra kerülnek, és új szigetelést kapnak, meg kell vizsgálni minden esetben a régi szigetelő réteg állapotát, hordozóképességét. A régi felület vizsgálata egyszerű eszközzel elvégezhető.

Vizsgálat:

A szabaddá tett régi szigetelés.

A szabaddá tett régi szigetelés.

Törlésteszt fehér kendővel és benzinnel.

Törlésteszt fehér kendővel és benzinnel.

„Törlésteszt“

Törlésteszt

Nincs elszíneződés: Nem látható a régi szigetelő anyag kioldódása. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy kátrány bevonat..

Nincs elszíneződés: Nem látható a régi szigetelő anyag kioldódása. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy kátrány bevonat..

Barna elszíneződés: a felület oldódik. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy bitumenbevonat. A felületet megtisztítása után (szennyeződések és föld eltávolítása) bitumen vastagréteggel, pl.: Sopro KellerDicht 2-K-val átdolgozhatjuk, újra szigetelhetjük.

Barna  elszíneződés: a felület oldódik. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy  bitumenbevonat. A felületet megtisztítása után (szennyeződések és föld  eltávolítása) bitumen vastagréteggel, pl.: Sopro KellerDicht 2-K-val  átdolgozhatjuk, újra szigetelhetjük.

Kátrány bevonat

1. megoldás

A kátrányt nagy munkával el kell távolítani, mivel így bitumenréteget nem lehet felhordani. 

A kátrányt nagy munkával el kell távolítani, mivel így bitumenréteget nem lehet felhordani.

2. megoldás

1. A felületet megtisztítása után Dichtschlämme Flex 1-K-val át kell dolgozni.

1. A felületet megtisztítása után Dichtschlämme Flex 1-K-val át kell dolgozni.

2. Sopro Armierungsgewebe erősítés.

2. Sopro Armierungsgewebe erősítés.

3. Az üvegszövetháló áthúzása.

 

3. Az üvegszövetháló áthúzása.

4. A Sopro Dichtschlämme Flex 1-K kikeményedése után a bitumen vastagrétegű szigetelés, pl.: Sopro KellerDicht Super+ problémamentesen felhordható.

4.  A Sopro Dichtschlämme Flex 1-K kikeményedése után a bitumen  vastagrétegű szigetelés, pl.: Sopro KellerDicht Super+ problémamentesen  felhordható.
© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.