Balkon, terasz burkolás, csempézés

A terasz és a balkon burkolása, csempézése olyan különleges anyagokat és csempézés módokat igényel, amelyek megfelelnek a kültéri viszonyoknak. A terasz, a balkon  igénybevétele egészen más, mint egy fedett helyiségé, a csemperagasztás, járólap ragasztás rendszereinek tehát ehhez kell igazodnia.

Balkon és terasz (B0 igénybevételi osztály)

Kültéri kerámia és természetes kő burkolatok, amelyek a terasz vagy balkon leggyakoribb burkolóanyagi nagy igénybevételnek vannak kitéve az eső, a hó, a fagy, a napsugárzás és ezek váltakozásai miatt. A kölcsönhatások és a hőmérséklet változás következményeként a csempe burkolat a tágulási tulajdonságai alapján folyamatosan kitágul, majd összehúzódik. A burkolatban fellépő feszültséget még a ragasztás módja, stb. is erősítheti, ami repedésekhez és üregek képződéséhez vezethet.

Az alábbiakban bemutatjuk a terasz, illetve balkon burkolásának, csempézésének legjobb rendszereit és a terasz burkolásának magas minőségű anyagait, használatukat.

Terasz csempeburkolattal

A sérült konstrukciókban a terasz burkolata alá befolyó víz elősegíti az esztrich és az ágyazóhabarcs kivirágzási hajlamának növekedését.

Balkon/terasz az időjárásnak megfelelő terheléssel (lakószoba felett).


Biztos burkoló rendszernek bizonyulta  terasz és balkon esetében, ha szigetelő habarcsot (előnyös, ha az anyag flexibilis, cement alapú) használnak, a teljes felületű kötést (üregmentes) biztostják, illetve flexibilis fugázó anyagot alkalmaznak.

A DIN 18157  1. része kültéri burkolás esetén kihangsúlyozza, hogy a burkolat alá felvitt habarcsnak egyenletesnek, üregmentesnek kell lenni, amit egy kombinált eljárással érhetünk el. Ez az eljárás nem költségkimélő és viszonylag hosszú ideig tart. Kültéren ezt az eredményt úgy is elérhetjük, ha folyékony ágyazóhabarcsot (SopromegaFlex S2) használunk Floating eljárással.

A Sopro FlexFuge FL (műanyagnemesítésű, cement alapú fugázó anyag) nagyon jól kompenzálja a fellépő feszültséget. A fugázó anyag kiváló víztaszító- és tapadóképességgel rendelkezik. A vizet átszivárogtató habarccsal is el lehet vezetni gyorsan az építményről.

Balkon csempeburkolattal

 

A ZDB-ismertető „Útmutató csempével és burkolólappal történő rétegzárás kivitelezésére kül- és beltéren“ a kültéri építményeket (balkonok és teraszok)  a B0 igénybevételi osztályba (nincs víznyomás) sorolja. Megfelelő szigetelő anyagoknak bizonyulnak a flexibilis cement alapú szigetelő habarcsok valamint a kiváló feszültségmentesítő tulajdonsággal rendelkező szigetelő fóliák. Amennyiben a tervek lehetővé teszik, fennáll olyan lehetőség is, hogy az építmény gyors vízáteresztését átszivárogtató habarcsok alkalmazásával biztosítsák.

Kültéren az építmény szigetelését és a burkolat fektetését csak bizonyos idő elteltével végezhetjük el (esztrich esetén a járhatósága után 3-5 nap,beton esetén figyelembe véve a zsugorodását kb. 3 hónap). Beltéren a száradási folyamat során az esztrich maradék nedvessége akár 0 is lehet (a maradék nedvesség megállapítása fontos), kültéren 3 – 6 %.

Kerámia burkolatoknál a száradási folyamat során az építmény burkolat alatti zsugorodása miatt bekövetkező deformálódás kültéren nem fordul elő.

A következő rendszerfelépítések léteznek:

1. Teraszépítés  Sopro Dichtschlämme Flex felhasználásával

2. Teraszépítés  Sopro Abdichtungs- und Entkopplungsbahn Plus felhasználásával

3. Átszivárogtató rendszer Sopro Drainagemörtel

 

Cement esztrichek száradási görbéje

Építési mód

Kivitelezési szempontból két csoportot különböztetünk meg: függesztett illetve lakott tér feletti balkonokat. A teraszok épülhetnek a földre, illetve lakótér fölé.

Irányelvek  lapostetőkhöz

Ha a balkon vagy terasz alatt lakótér van, akkor a kivitelezésre a lapostetőre vonatkozó irányelvek vonatkoznak, vagyis a burkolat és az esztrich alatt teknőszigetelést, szigetelő- és párazáró réteget kell kialakítani. A fent említett okok miatt az esztrichet kiegészítő kötőszigeteléssel is el kell látni.

 

Teraszépítés Sopro Dichtschlämme Flex (rugalmas szigetelőhabarcs) felhasználásával

Kötőszigeteléssel ellátott balkon rajzhoz magyarázat2

A flexibilis, cement alapú szigetelő habarcsok bizonyulnak a megfelelő szigetelő anyagnak. Ezeket két rétegben, összesen 2 mm vastagságban kell felhordani. A cement esztrichet vagy beton aljzatot elő kell nedvesíteni a szigetelés előtt. Nincs szükség alapozásra. Kültéren elhanyagolható a maradék nedvesség eltávolítása a szigetelő habarcs felhordása előtt, összehasonlítva a beltéren történő szigeteléssel, mivel az anyag nagy páraáteresztő képességgel rendelkezik.


A flexibilis, ásványi alapú szigetelő habarcs felvitele.
A flexibilis, ásványi alapú szigetelő habarcs felvitele.

Megjegyzés: Bár a műgyanta tartalmú szigetelőanyagokat használhatja kültéren is, mégis a flexibilis cement alapú szigetelő habarcsok használatát részesítse előnyben a kiváló páraáteresztő (előnedvesített  aljzat) tulajdonsága miatt.

 

Az aljzat mérsékelt előnedvesítése a szigetelő habarcs felvitele előttAz aljzat mérsékelt előnedvesítése a szigetelő habarcs felvitele előtt.

Rétegrend

 

Ajánlott termékek (Lejtképzés ill. esztrich)

Lejtképzés: Szigetelés: Szigetelés:
Aljzat- és fal kiegyenlítő (AMT 468) Rugalmas szigetelő habarcs 1-K (DSF 523) Turbo szigetelő habarcs 2-K (TDS 823)

Aljzat- és fal kiegyenlítő

(AMT 468)

Rugalmas szigetelő habarcs 1-K

(DSF 523)

Turbo szigetelő habarcs 2-K

(TDS 823)

 

 

Ragasztás:

MegaFlex S2 (MEG 665) megaFlex S2 turbo (MEG 666)

Fugázás:

Flexibilis fugázó FL  Flexibilis fugázó FL-S
Flexibilis fugázó FL Flexibilis fugázó FL-S

Munkafolyamatok

1.Lejtés kialakítása ill. „friss-a-frissre“ kötőesztrich tapadóhíddal. 2.Kialakított lejtés kötőszigetelés felvitele előtt (Sopro Dichtschlämme Flex).
B0 munkafolyamat 4 lépés
3. A szigetelőszalagok és beépített elemek felragasztása, rögzítése Sopro vízzáró szigetelőanyaggal. 4.Sopro Dichtschlämme Flex szigetelőanyaggal két munkafázisban, legalább 2 mm vastagságban leszigetelt balkon.
B0 munkafolyamat 5 lépés
5. Sopro megaFlex S2 rendkivül flexibilis, vékonyágyazatú habarcsbafektetett csempe, Sopro FlexFuge FL fugázó anyaggal kifugázva.

 

Teraszépítés Sopro Szigetelő és Elválasztó fólia felhasználásával (Sopro Abdichtungs- und Entkopplungsbahn)

 

Teraszépítés szigetelőfóliával rajhoz magyarázat

 

Szigetelő és elválasztó fólia plus (AEB plus 639)
Szigetelő és elválasztó fólia plus
(AEB plus 639)

A Sopro Abdichtungs-und Entkopplungsbahn plus flexibilis, vízszigetelő, repedést áthidaló, szigetelő és elválasztó fólia. A szigetelő membrán és a feszültségmentesítő réteg kombinációja által a “szendvics” építési módozatban a beépítés után vízzáró és kiválóan terhelhető, de a feszültségmentesítő réteg miatt feszültséget levezető konstrukciót kapunk.

A szigetelőfólia könnyen felragasztható flexibilis vékonyágyazatú habarccsal a szigetelendő aljzathoz. A fóliát nem lapolva, hanem élbe kell felragasztani. Az élek AEB-Dichtband szigetelőszalaggal dolgozhatóak össze Racofix®  Montagekleber felhasználásával. Végezetül a burkolólapot a rendkívül flexibilis, vízmentes vékonyágyazatú Sopro megaFlex S2/S2 turbo rendkívül flexibilis, vízmentes vékonyágyazatú csemperagasztóval ragasztják a leszigetelt felületre.

AEB Szigetelőszalag (AEB 641) megaFlex S2 turbo (MEG 666) megaFlex S2 (MEG 665)
AEB Szigetelőszalag (AEB 641) megaFlex S2 turbo (MEG 666) megaFlex S2 (MEG 665)

 

 

Rétegrend

 

Ajánlott termékek

Lejtképzés ill. esztrich

Lejtképzés Ágyazat: Ágyazat: Ágyazat:
Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468 megaFlex S2 MEG 665 megaFlex S2 turbo MEG 666 Vario flexibilis ragasztó VF 413
Aljzat- és fal kiegyenlítő AMT 468 megaFlex S2 MEG 665 megaFlex S2 turbo MEG 666 Vario flexibilis ragasztó VF 413

 

Szigetelés:

Szigetelő és elválasztó fólia plus AEB plus 639 AEB Szigetelőszalag AEB 641 Racofix® univerzális ragasztó 818
Szigetelő és elválasztó fólia plus AEB plus 639 AEB Szigetelőszalag AEB 641 Racofix® univerzális ragasztó 818


Ragasztóanyag, fugázás:

megaFlex S2 MEG 665 megaFlex S2 turbo MEG 666 Flexibilis fugázó FL
megaFlex S2 MEG 665 megaFlex S2 turbo MEG 666 Flexibilis fugázó FL

Munkafolyamatok

Munkafolyamat 1.lépés Munkafolyamat 2.lépés
1. A flexibilis vékonyágyazatú habarcs felhordása 2. A Sopro AEB-plus Bahn fektetése a friss habarcsba.
Munkafolyamat 3. lépés Munkafolyamat 4.lépés
3.Az AEB-plus Bahn belehengerlése ragasztóágyba. 4.A Sopro AEB-plus Bahn élbe ragasztják.
Munkafolyamat 5.lépés Munkafolyamat 6.lépés
5.A Sopro Racofix® Montagekleber felhordása az élek szigeteléséhez. 6.Sopro Racofix Montagekleber elhúzása fogas glettvassal az éleknél.
Munkafolyamat 7.lépés Munkafolyamat 8. lépés
7.Az élek átragasztása Sopro AEB-Abdichtband szigetelőszalaggal. 8.Sopro megaFlex S2 flexibilis vékonyágyazatú folyékony ragasztó
Munkafolyamat 9. lépés Munkafolyamat 10. lépés
9.A Sopro megaFlex S2 felhordása a Sopro AEB plus Bahn szigetelő és elválasztó fóliára. 10.A csempe fektetése az elkészített habarcságyba.
Munkafolyamat 11. lépés Munkafolyamat 12. lépés
11.A felület kifugázása Sopro Flexfuge FL fugázóhabarccsal. 12.A kifugázott felület lemosása.

 

Átszivárogtató esztrich

A kerámia, de különösképpen a természetes kő burkolatok gyors vízelvezetésének biztosítása érdekében, továbbá a felület sókivirágzásának és elszíneződésének minimalizálása miatt javasoljuk, hogy a burkolást Sopro DrainageMörtel (DM 610) átszivárogtató habarccsal végezzék. A habarcs azonos méretű szemcseméretének köszönhetően igen jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, ami a szigetelő rétegen a víz gyors elvezetését eredményezi (Sopro Dichtschlämme Flex, SoproThene®).

Az átszivárogtató rendszer nem érzékeny a fagyra, nem alakul ki a kapilláris  szívóhatás, mivel annyi üreges részt tartalmaz, hogy a víz jégkristályosodása során nem feszíti szét a felületet, és így nem következik be a kötőanyagb károsodása. A Drainagemörtel átszivárogtató habarcs felhasználható ágyazóhabarcsként illetve megfelelő rétegvastagságban (min. 50 mm) teherhordó rétegként úsztatott vagy rétegelt eljáráshoz.

A víz átszivárgása
Csempeburkolat átszivárogtató esztrich-el
A minta bemutatja a víz gyors átszivárgását az átszivárogtató habarcson. Csempeburkolat átszivárogtató esztrich-hel, vékonyágyas eljárással.
Sopro DM 610 (kész esztrich átszivárogtató habarcs)

Szigetelő fóliával kiegészített átszivárogtató esztrich

Az olyan nagy felületű balkonokat és teraszokat, melyeknél nem lehet megfelelő lejtést kialakítani, az átszivárogtató esztrichet kiegészítő szivárogtató lemezzel kell kiegészíteni.
Ezáltal a lehullott víz akadálymentesen le tud folyni, nem áramlik vissza. Az átszivárogtató esztrich konstrukció felhasználható cement alapú flexibilis kötőszigetelésekhez valamint DIN 18195 előírása alapján bitumenes szigetelőanyagokhoz is.
Ezt az építési módozatot kell lapos tetejű építményekre vonatkozó irányelveknek megfelelően szigetelésekor (felületek lakott területek felett) előnyben részesíteni, mivel ez esetben mindig adott a teherelosztó felület a merev burkolatot alatt.
Ennek az egyszerű építési módozatnak az az előnye, hogy az építmény a lehető legrövidebb idő alatt vízmentessé válik és ezáltal a burkolat nem károsodik.

 

Loggia a lakótér felett
Termék: bitumenes szigetelőanyag (878)
Bitumenes szigetelőanyag (878) Szivárogtató lemez DRM 653

Átszivárogtató esztrich konstrukció

Rétegrend

 

Ajánlott termékek

Szigetelő réteg

Termék: DSF 523
Rugalmas szigetelő habarcs 1-K gyors DSF 623
Turbo szigetelő habarcs 2-K TDS 823
DSF 523

Rugalmas szigetelő habarcs

1-K gyors DSF 623

Turbo szigetelő habarcs

2-K TDS 823

Teherelosztó rétegre történő fektetés:

 

Átszivárogtató esztrich:

Kész esztrich átszivárogtató habarcs DM 610
Szivárogtató lemez DRM 653
Kész esztrich átszivárogtató habarcs DM 610 Szivárogtató lemez DRM 653
Tapadóhíd:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vario flexibilis ragasztó VF 413
Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó
megaFlex S2 turbo (MEG 666) Vario flexibilis ragasztó VF 413 Sopro No. 101 Classic Flexibilis ragasztó

 

Fugázás:

 

Flexibilis fugázó FL
Flexibilis fugázó FL

 

 

 

 

 

Balkon kivitelezés kisebb szerkezeti magasággal

Az építkezés helyének sajátosságai miatt nem mindig lehet betartani a DIN által meghatározott hordozó rétegre (esztrich) vonatkozó minimális rétegvastagságot.

A cement esztrichből készülő úsztatott ill. rétegelt eljárással létrehozott szerkezetek esetében azonban szükség van a meghatározott minimális rétegvastagságra, hogy a fellépő hajlítóerőt a szerkezet károsodás nélkül felvehesse.

EE771 tulajdonságai
Lakott tér felett, kültéren, csempézett építmény a lapostetőkre vonatkozó irányelvek szerint.

A műgyanták, mint új kötőanyagok esztrichek előállításához, DIN EN 13813-ba történő besorolása lehetővé teszi, hogy problémamentesen vékonyágyazatú úsztatott esztrich konstrukciókat hozhassanak  létre.

Az építmény hossza max. 3 m, a területe pedig kb. 8-9 m2 lehet. A kismértékű szerkezeti magasság ellenére is lehetőség van teherelosztó, úsztatott réteg készítésére Sopro EpoxiMörtel habarccsal (min. 2 cm) a lapostetőkre vonatkozó irányelvek szerint.

Függetlenül az irányelvtől, a Sopro EpoxiMörtel változó vastagságban (például lejtésben) építhető be, anélkül, hogy ezáltal mechanikai feszültség keletkezne a szerkezetben, mivel a habarcs zsugorodás-mentesen köt meg.

Balkon újracsempézése-magyarázat
Balkon újracsempézése régi teherbíró burkolatra.


Felújítás

Régi burkolatokat hordozóképességük megállapítása után, bontás nélkül lehet újra csempézni.

A felületet meg kell tisztítani, esetleg fel lehet érdesíteni, ezután a Sopro Dichtschlämme Flex rugalmas szigetelőhabarcs  felhordható.

© Sopro Hungária Kft. - Minden jog fenntartva. A Sopro Hungária Kft. hozzájárulása nélkül tilos a lap egészének vagy részeinek feldolgozása és továbbközlése.